Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Farmaceutische Wetenschappen
11 november 2004
Rookbare heroïne voor verslaafden
Promovenda Marjolein Klous heeft een injecteerbare en rookbare vorm van heroïne (diacetylmorfine base) ontwikkeld om voor te schrijven aan therapieresistente verslaafden. Omdat er in Nederland een stijgende belangstelling is voor het voorschrijven van heroïne aan therapieresistente verslaafden, zijn hiervoor toedieningsvormen van heroïne nodig. Het doel hiervan is de medische en sociale situatie van verslaafden te verbeteren en schade als gevolg van het illegaal drugsgebruik te minimaliseren. Klous promoveert op 24 november bij de faculteit Farmaceutische Wetenschappen.
Het gaat om een mengsel van heroïne en cafeïne poeder, verpakt in zakjes. Farmaceutische rookbare heroïne was nodig, omdat de meeste Nederlandse verslaafden hun heroïne roken. Mede omdat therapieresistente verslaafden moeilijk in behandeling te krijgen en te houden zijn, is het belangrijk om ze een acceptabele farmaceutische vorm van heroïne te bieden. In Nederland spuit slechts een klein deel van de verslaafden de heroïne en is er grote behoefte aan een rookbare vorm. Heroïne roken heeft een aantal voordelen ten opzichte van injecteren. Het infectierisico (HIV, Hepatitis) is veel lager en de kans op overdoseren kleiner.
Chasing the dragon
Bij het roken van heroïne (chasing the dragon) verhitten de verslaafden heroïnepoeder op aluminiumfolie met een aansteker, zodat deze smelt en verdampt waarna ze de damp inhaleren door een rietje. De rookbare heroïne (diacetylmorfine base) wordt volgens Klous buiten Nederland nergens toegepast als geneesmiddel. De heroïnepreparaten die wel beschikbaar zijn bestaan uit diacetylmorfine HCl en zijn bestemd voor injectie of als pil. Tussen 1998 en 2003 is via een landelijk onderzoek in zes steden al uitgebreid ervaring opgedaan met zowel de injecteerbare als de rookbare farmaceutische heroïne (zie ook www.ccbh.n).
Ontleden
Klous heeft eveneens de ontledingsproducten van heroïne onderzocht die ontstaan tijdens het verhitten en die met de damp mee geïnhaleerd worden. Het zijn vooral hydrolyseproducten, 6-acetylmorfine en morfine, de actieve metabolieten van heroïne. Verder werd een klein deel van de heroïne omgezet in andere morfineachtige verbindingen. Van een aantal van die verbindingen was bekend dat ze ook opioide effecten hebben, terwijl de effecten en toxiciteit van de anderen nog onbekend zijn.
Meer informatie
24 november 2004 om 12:45 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie Marjolein Klous, Farmaceutische Wetenschappen
Titel proefschrift: Pharmaceutical development of diacetylmorphine preparations for prescription to opioid dependent patients
Promotores: prof.dr. J.H. Beijnen (UU), prof.dr. J.M. van Ree (UU) en prof.dr. W. van den Brink (UVA)
De samenvatting van het proefschrift is te downloaden via het persbericht op www.uu.nl/nieuws
Voorlichter Deby Ondaatje, faculteit Farmaceutische Wetenschappen, (030) 253 7317, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl
Universiteit van Utrecht