Gemeente Baarn

Nieuwe indeling van Baarnse wijken

23-11-2004

De twintig wijken die Baarn telt, zijn ondergebracht in tien grotere wijken. Binnen de nieuwe wijken houden de voormalige wijken gewoon hun eigen naam. De nieuwe indeling heeft ook geen gevolgen voor bijvoorbeeld de Onroerende Zaakbelasting (OZB) of het ophalen van het huisvuil. Wel gaat de gemeente bij het project Wijk- en buurtgericht werken, uit van deze meer werkbare indeling in tien wijken. De bewonersenquêtes, wijkschouwen, bewonersavonden en daaruit voortkomend de wijkplannen richten zich (voortaan) dus op de nieuwe grotere wijken. Ook nodigt de gemeente bewoners in deze nieuwe wijken uit om zich te verenigen en de belangen van de wijk te gaan behartigen.

Nieuwe indeling
Baarn telt twintig wijken. Dit aantal is te groot om wijk- en buurtgericht te kunnen werken. Een van de voorwaarden van het project wijk- en buurtgericht werken, was het maken van een duidelijke en herkenbare wijkindeling. Met wijkgrenzen waarbinnen het onderhoud op een goede manier kan plaatsvinden. Die nieuwe indeling is er nu. De wijken zijn ondergebracht in tien grotere wijken. Acht in de kern Baarn, één voor het oostelijk buitengebied inclusief Eembrugge en één voor het westelijk buitengebied, inclusief Lage Vuursche, Soestdijk en de instellingen Amerpoort en Sherpa. De tien wijken bestaan over het algemeen uit één, twee, drie of vier (samengevoegde) wijken volgens de CBS-indeling (Centraal Bureau Statistiek van de afdeling Burgerzaken). Het enige verschil is dat beide kanten van een straat nu in dezelfde wijk liggen. De grens tussen twee wijken ligt niet meer midden op de weg, maar in de achtertuin.

Hoe indeling gemaakt?
De gemeente heeft samen met de politie gewest Eemland (locatie Baarn) de nieuwe indeling afgesproken. Ook Woningbouwvereniging Eemland Wonen is hierbij betrokken.
Verschillende indelingen waarmee deze organisaties werken zijn naast elkaar neergelegd; de politiewijken, CBS-indeling en beheerpakketten voor het riool, wegen en groen van de gemeente en de wijkindeling van de huisvuilophaaldienst.
Bij de nieuwe indeling is rekening gehouden met de gemeenschappelijke belangen die wijken hebben. Ook zijn de wijken ongeveer even groot, ook voor wat betreft het aantal inwoners, woningen en het oppervlakte te onderhouden wegen en groen. Het bouwjaar van de wijken in combinatie met de type bebouwing en historie sluit zo goed als mogelijk op elkaar aan. Bovendien zijn de wijkgrenzen duidelijker geworden.

Wijk- en buurtgericht werken
Met Wijk- en buurtgericht werken is gestart in de Staatsliedenbuurt, de Oude Oosterhei en het Centrum. De Staatsliedenbuurt en Oude Oosterhei hebben inmiddels een wijkplan 2004-2005. De gemeente streeft ernaar om na deze periode opnieuw te kijken naar mogelijke verbeteringen in beide wijken die dan onderdeel uitmaken van een grotere wijk. Wijk- en buurtgericht werken in het Centrum en Eemdal-Zuid gebeurt al volgens de nieuwe wijkindeling.