Time : 5:23:59 PM
Date : Tuesday, November 23, 2004
Sender Name: Fedichem

Fedichem over het REACH-manifest: raakpunten maar ook kritische noten

Brussel, 23 november 2004 - Naar aanleiding van het manifest voor een betere chemische regelgeving in Europa, dat een aantal organisaties op 22 november 2004 voorgesteld hebben, wenst Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, ook haar visie toe te lichten.

In die visie zijn er verschillende raakvlakken met het manifest en zelfs gemeenschappelijke punten, maar Fedichem legt ook haar eigen accenten.

Het substitutieprincipe verplicht stellen blijft voor Fedichem een complex onderwerp. Het is duidelijk dat, indien we over alternatieven beschikken die technisch en economisch haalbaar zijn, in voldoende mate beschikbaar en minder schadelijk zijn, substitutie vanzelfsprekend is. Meer nog: de chemische industrie heeft er zélf ook alle belang bij om producten te gebruiken die minder risico's inhouden en dus minder kosten op het vlak van extra beveiliging en monitoring.

Het wordt uiteraard complexer, indien er geen alternatieven beschikbaar zijn. Het stimuleren van de innovatie is uiteraard een stokpaardje van onze industrie. Maar innovatie willen aanmoedigen door voor stoffen waarvoor geen alternatief is te werken met vergunningen die beperkt zijn in de tijd, lijkt ons geen goede oplossing.

Meer zelfs, dat klinkt alsof alles vervangen kan worden door een minder schadelijk product als er maar voldoende onderzoek gebeurt. Er zijn helaas verschillende producten, hoe schadelijk ze ook mogen zijn, die niet zomaar vervangen kunnen worden. Een product zoals benzeen bijvoorbeeld, is een noodzakelijke stof in het productieproces van een aantal eindproducten en is daarin meestal onvervangbaar. Benzeen doen verdwijnen betekent dus ook dat een massa consumentenproducten, die weliswaar deze stof niet bevatten, toch verdwijnen.

Fedichem waarschuwt voor een te simplistische benadering van dit thema. Naast het onderzoek naar minder schadelijke alternatieve producten en nieuwe materialen, moet ook het onderzoek naar minder schadelijke technieken en nieuwe reacties en processen aangemoedigd worden. Samen met de industriële biotechnologie zijn dit de drie pijlers van het Europese technologieplatform voor duurzame chemie.

Fedichem vraagt ook duidelijkheid voor de industrie. Voldoende informatie is een rekbaar begrip en meer informatie biedt niet altijd een grotere garantie op een verhoogde veiligheid. Wij blijven er bij dat een risico-gebaseerde aanpak een veel grotere garantie biedt om schadelijke producten snel op te sporen. De combinatie van het intrinsiek gevaar van een product en mogelijke blootstelling eraan is de aangewezen manier om 30.000 producten te testen en zeker te zijn dat we de gestelde doelstellingen halen: een betere bescherming van mens en milieu, met behoud van onze economische welstand. "No data, no market" is de essentie van het REACH voorstel en daar heeft Fedichem dan ook geen moeite mee. Ook het onderzoek naar alternatieve testmethoden die geen proefdieren gebruiken, kunnen we alleen maar aanmoedigen. Wij moeten wél er zeker van zijn dat de bekomen resultaten gelijkwaardig en even betrouwbaar zijn.

Een gelijkaardige behandeling van producten, onafhankelijk van waar ze vandaan komen, is normaal. Maar hoe dat in de realiteit zal gaan met een aantal stoffen in eindproducten, zoals een televisie, blijft een raadsel voor Fedichem.

Fedichem onderschrijft verder de transparantie en het feit dat de overheid die moet garanderen. Transparantie wil voor ons echter niet zeggen dat men alle gegevens die de overheid vraagt, publiek beschikbaar maakt, bijvoorbeeld op het internet. Een bedrijf moet zich kunnen beschermen tegen bedrijfsspionage en de nodige confidentialiteit krijgen, zodat de hier ontwikkelde kennis, niet illegaal buiten Europa gekopieerd wordt.

Fedichem wil tenslotte nogmaals onderstrepen dat de chemische industrie de doelstellingen van REACH onderschrijft, maar dat een werkbare wetgeving noodzakelijk is om niet met dezelfde problemen geconfronteerd te worden als nu het geval is.

Informatie: Erwin Annys, tel. 02 238 97 55, eannys@fedichem.be, Claude Klein, tel. 02 238 97 37, cklein@fedichem.be Daniel Verbist, tel. 02 238 99 91, dverbist@fedichem.be Dirk Clotman, tel. 02 238 97 51, dclotman@fedichem.be