Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoogland, 23 november 2004

Nieuwe brochure voor jongeren
'De insulinepomp: iets voor jou?'

'De insulinepomp: iets voor jou?' is de titel van een nieuwe brochure, bedoeld voor kinderen en jongeren die meer willen weten over insulinepomptherapie om zo een goede keuze van behandeling te kunnen maken. Het boekje is een initiatief van de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (WKDV) en geschreven in samenwerking met de twee Nederlandse leveranciers van insulinepompen, Medtronic MiniMed en Roche Diagnostics.

Hoewel kinderen vaker dan vroeger kiezen voor een insulinepomp, is er weinig voorlichtingsmateriaal dat speciaal voor hen geschreven is. Dit werd als een groot gemis ervaren. Enkele kinderdiabetesverpleegkundigen zochten daarom contact met de beide leveranciers van insulinepompen. Zo ontstond een vruchtbare samenwerking die leidde tot de productie van een informatieve brochure. De tekst is geschreven door de kinderdiabetesverpleegkundigen Nel Schrauwen (Nieuwegein), Annemiek Schuurmans-Plomp (Capelle aan den IJssel) en Katja Zuur (Den Haag), in samenwerking met de twee pompleveranciers.

"Als iemand kiest voor de insulinepomp, is dat altijd een grote stap", menen de kinderdiabetesverpleegkundigen. "Je moet bijzonder gemotiveerd zijn om er goed mee te kunnen omgaan, pomptherapie is niet heilig. Kinderen moeten er heel wat voor doen, er veel energie in steken, vaak hun bloedglucosewaarde controleren. Onze nieuwe brochure geeft een realistische kijk op pomptherapie, zodat kinderen zich hierover een compleet beeld kunnen vormen."

Fitter en vrijer

"Met de insulinepomp streven wij naar verbetering van de feitelijke diabetesinstelling, het HbA1c. Maar héél belangrijk is ook dat de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Kinderen die de insulinepomp gebruiken, voelen zich vaak fitter en vrijer dan in de periode dat zij nog insuline met de pen spoten", is de ervaring van Katja Zuur. "De praktijk wijst uit dat bijna alle kinderen die kiezen voor pompbehandeling, op de pomp blijven. Ik heb maar twee keer meegemaakt dat iemand weer overstapte op de insulinepen. Goede voorlichting - ook voor meelezende ouders - voorkomt hopelijk dat een kind een verkeerde keuze maakt."

De drie kinderdiabetesverpleegkundigen kijken met voldoening terug op de samenwerking gedurende de afgelopen maanden: "Het was hard werken, want er komt veel kijken bij het maken van een brochure. Wij vonden het een bijzondere ervaring dit te kunnen doen in een unieke samenwerking met de beide pompleveranciers."

Belangstelling?

De brochure 'De insulinepomp: iets voor jou?' is vrolijk uitgevoerd en beschrijft nagenoeg alle facetten van pomptherapie, de werking, het hoe en waarom, het dagelijks leven met de pomp (dragen, sporten, vakantie) en de voor- en nadelen. Jongeren die belangstelling hebben voor de brochure 'De insulinepomp: iets voor jou?', kunnen contact opnemen met hun diabetesverpleegkundige of hun kinderarts.

**********************************************

ACHTERGROND


1. Wat is de insulinepomp?

De insulinepomp is een apparaatje dat via een slangetje verbonden is met het lichaam. Iedere drie minuten geeft de pomp een kleine hoeveelheid insuline af. In bijzondere omstandigheden, zoals tijdens het sporten, kan deze continue insulinedosering worden aangepast. En bij iedere maaltijd is het heel eenvoudig wat extra insuline toe te dienen. Het is ook mogelijk de pomp een poosje af te koppelen (sporten, zwemmen, douchen). Dankzij de insulinepomp voelen mensen met diabetes zich minder 'belemmerd' door hun diabetes.


2. Kinderen en de insulinepomp

De laatste jaren kiezen ook kinderen en jongeren steeds vaker voor de insulinepomp. Hiermee wordt gestreefd naar een verlaging van het HbA1c en een verbeterde kwaliteit van leven. Het HbA1c is een maat voor de gemiddelde bloedglucosespiegel van de voorafgaande zes tot acht weken. Een HbA1c-verlaging van bijvoorbeeld een half procent heeft al véél invloed op de lange termijn: het aantal diabetescomplicaties vermindert met zo'n negentien procent, terwijl eventuele complicaties ruim zeven jaar later beginnen.

Niemand is te jong voor de insulinepomp, zelfs baby's kunnen ervoor in aanmerking komen om bijvoorbeeld het aantal hypo's te verminderen. Dit is juist voor een baby van groot belang, omdat langdurige hypo's op erg jonge leeftijd een negatief effect kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Het komt in de praktijk ook nauwelijks voor dat een baby of een peuter het pompsysteem onklaar maakt.

De praktijk wijst uit dat kinderen en hun ouders in het dagelijks leven snel wennen aan pomptherapie. Zeker voor kinderen is een goede diabetesregeling vanaf het prille begin van grote waarde. Als een kind gedurende het éérste jaar van zijn aandoening goed is ingesteld, legt dat een solide basis voor de jaren daarna, zo menen kinderartsen. Veel kinderen met de pomp hebben minder last van hypo's en hypers. Zij doen het ook beter op school en zijn actiever geworden.


---

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09

Bijgaand foto in klein formaat (61 KB) dient ter informatie Deze foto geschikt voor drukwerk (4,12 MB) is verkrijgbaar via e-mail gh@xs4all.nl