nieuwbouwprojecten, zwembad, vervoer, partnerschap,
schuldhulpverlening, nieuwkomers, college, bouwvergunning
Consumentgericht bouwen in Waterrijk Woerden
Waterrijk Woerden, aan de oostkant van Woerden wordt gerealiseerd tussen 2004 en 2012. Hier worden ruim 1200 woningen gebouwd. Waterrijk is prachtig gelegen. Het grenst zowel aan de natuurplas Breeveld, als aan de recreatieplas Cattenbroek. Geen wonder dat de interactie met water het uitgangspunt is voor het stedenbouwkundig plan.
Bureau West 8, een internationaal opererend bureau, tekende voor het masterplan. Een plan dat keuzes durft te maken. Zo onderscheidt Waterrijk een groen Villapark en vier, meer stenige Wooneilanden, die doen denken aan de oudhollandse vestingsteden, waar Woerden er ook een van is. Door zoveel mogelijk binnen de bebouwing te parkeren zullen de straten autoluw zijn.
Het water in de wijk krijgt een open verbinding met de recreatieplas. Er wordt gestreefd naar water van zwemkwaliteit. Met de kano, roeiboot, of 's winters op de schaats zit je vanuit je huis zo op de plas!
En de woningen?
Het stedenbouwkundig plan biedt ruimte voor een grote verscheidenheid aan woningen. Particulier initiatief krijgt ruimbaan. Want zeg nou zelf: welke woning voldoet beter aan uw wensen dan de woning die u zelf hebt laten bouwen? In het Villapark is elke kavel weer anders. Men kan er vrijstaand bouwen, twee-onder-een-kap en drie-onder-een-kap. En er zijn Berlagekavels, kavels met extra kwaliteiten en bouwmogelijkheden.
Op de eilanden komen kadewoningen. Dit is ook een vorm van zelfbouw. Hoewel de woningen als aan een traditionele kade zij-aan-zij staan, is elke woning apart ontworpen in opdracht van de eigenaar. Drijvend wonen wordt mogelijk gemaakt bij het vierde wooneiland.
Niet iedereen wil het avontuur van zelfbouw aangaan. Ook die keuze moet er zijn. Daarom worden er ook woningen en appartementen door ontwikkelaars gerealiseerd. Bij deze woningen stelt de gemeente de eis dat er voor de individuele koper veel keus moet als het gaat om de indeling en uitvoering van de woning. Tenslotte zijn woningen duur genoeg. Er mag dan ook wel iets te kiezen zijn!
Beleid met inhoud
Wat kenmerkt consumentgericht bouwen? En hoe komt dit beleid tot stand?
De laatste jaren richtte de kritiek op de woningbouw zich op de eenvormigheid. Mensen willen meer te kiezen hebben. Waarom kun je bij de aankoop van nieuwe auto wel kiezen uit een scala van modellen, kleuren en accessoires en heb je weinig keus wanneer het om je woning gaat?
Technisch gezien is alles mogelijk. Ook aan creatieve architecten geen gebrek. Waar ligt het dan aan? Uiteindelijk komt het neer op andere inzichten en andere organisatievormen. Lange tijd stond het productieproces centraal. Nu is het tijd de consument aan het woord te laten in een stadium dat plannen nog beïnvloed kunnen worden.
De consument centraal
Op 26 maart 2001 werd in Woerden een openbaar debat gehouden over het nieuwe bouwbeleid. Grote belangstelling en een levendige discussie lieten zien dat de nieuwe opvatting over bouwen draagvlak had.
De opdracht tot de ontwikkeling van het masterplan Waterrijk werd gegeven. Uitgangspunt was consumentgericht bouwen. Een klankbordgroep van inwoners van Woerden praatte mee over het concept Masterplan. De Vereniging Eigen Huis leverde de voorzitter. Dit garandeerde een onafhankelijke inbreng van de klankbordgroep. Belangengroepen konden via een ander kanaal hun mening geven. Het proces werd afgesloten met een tweede publiekdebat op 22 mei 2002. Nadat ook de markttoets positief uitviel, is het Masterplan in december 2002 door de Raad officieel aanvaard.
De gemeente als marktpartij
Het masterplan voorziet voor 30% van de woningen in mogelijkheden voor zelfbouw. De gemeente als verkoper van de grond heeft nu ook te maken met de consument als klant. De gemeente is niet langer neutraal, maar is een marktpartij. Dit vraagt om een andere houding: Klantgericht zijn met als doel het verkopen van grond. Een website, brochures, wervende teksten, informatieavonden.... alles met een marketingdoelstelling. Als verkopende partij staan we met gedeelde belangen naast de ontwikkelaar.
Toch verschilt de positie van de gemeente wezenlijk van die van een ontwikkelaar. De gemeente en de bewoners blijven met elkaar verbonden. Ook na de verkoop van de grond. De gemeente heeft immers de zorg voor de openbare ruimte. Bovendien dient de gemeente het algemeen belang van haar bewoners op vele gebieden. De opbouw van een goede relatie met de nieuwe bewoner van Waterrijk Woerden, die begint met de verkoop van de grond, is dan ook een belangrijke doelstelling.
De gemeente in de regierol
Ruimte geven aan initiatief en aan verschillende wensen. Voor elk wat wils, maar toch geen chaos. Waterrijk moet een mooie samenhangende wijk worden, waar de bewoners van heel Woerden ook in de toekomst trots op kunnen zijn. Dat vraagt om een luisterend oor en een centrale regie.
Door het Masterplan vast te stellen heeft de gemeente haar regierol opgepakt. De uitvoering van het plan vraagt om samenwerking met veel partijen. Op elk Wooneiland zullen meerdere ontwikkelaars actief zijn. Met elk van deze ontwikkelaars wordt afspraken over de randvoorwaarden van de woningen gemaakt, bijvoorbeeld over de keuzemogelijkheden van de consument.
Om te garanderen dat het Masterplan in de bouwplannen tot uitdrukking komt, wordt de grond pas verkocht, wanneer het ontwerp is goedgekeurd.
Ook consumenten die hun woning zelf bouwen krijgen te maken met de gemeente als regisseur. Individuele vrijheid is mooi, maar niet ten koste van de buurman. Ook hier bewaakt de gemeente het algemeen belang en de intentie van het Masterplan. West 8 begeleidt de kavelkopers en hun architecten tijdens het ontwerpproces. Samen zorgen ze ervoor dat de stedenbouwkundige samenhang en kwaliteit gewaarborgd zijn. De wijk waarin ze het liefste willen wonen!