Gemeente Barneveld


Waterschap en gemeente willen afvalwatersysteem in Kootwijkerbroek en omgeving verbeteren

Waterschap Vallei & Eem en de gemeente Barneveld willen het rioolstelsel en de transportleidingen voor rioolwater in de omgeving Kootwijkerbroek/Stroe verbeteren. Het rioolstelsel en de transportleidingen zijn te klein. Ze voldoen niet aan de eisen van deze tijd en moeten worden vergroot.

Na 2007 wordt het afvalwater uit Kootwijkerbroek, van slachterij Van Ee, en van de kalvergierbewerkingsinstallatie via een nieuwe persleiding afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Ede. De rioolwaterzuivering in Harderwijk blijft - ook na 2007 - het afvalwater uit Kootwijk, Stroe, en de G.M. Kootkazerne zuiveren. Dat staat in de overeenkomst die dijkgraaf Van de Langemheen en burgemeester Burgering dinsdag 23 november ondertekenden. De gekozen oplossing is de goedkoopste variant. Dat blijkt uit een studie die de Grontmij in opdracht van het waterschap en de gemeente heeft uitgevoerd. De gemeente Barneveld is in Kootwijkerbroek al bijna klaar met het vergroten van het rioolstelsel.

Problemen
Het probleem van het huidige rioolstel is vooral dat het te klein is, waardoor er te veel riooloverstortingen plaatsvinden. Maar ook de transportleidingen en rioolgemalen zijn te klein als er meer afvalwater uit dit gebied komt. Omdat zowel Stroe als Kootwijkerbroek binnenkort gaan uitbreiden, zal de hoeveelheid afvalwater alleen maar toenemen. Bovendien kunnen we door de klimaatsveranderingen vaker hevige regenbuien in een korte tijd verwachten. Vooral dan treden riooloverstorten in werking. Er komt dan afvalwater vermengd met regen in de Esvelderbeek, de Groote Beek en de Garderbroekerbeek terecht, waardoor de waterkwaliteit van deze beken verslechtert. Daarom moet de gemeente het rioolstelsel en het waterschap de transportleidingen vergroten.

Vijf varianten
Bij de studie naar de beste oplossing van de problemen zijn vijf varianten uitgewerkt. De variant die gemeente en waterschap willen uitvoeren kost 4,3 miljoen euro. De nieuwe leiding tussen Kootwijkerboek en Barneveld en het aanpassen van het rioolgemaal kost naar verwachting ongeveer 1,8 miljoen euro. De gemeente moet er onder andere voor zorgen dat het regenwater van bijna vijf hectare verhard oppervlak niet meer in het riool terechtkomt. De kosten daarvan bedragen 1,2 miljoen euro.

Van de totale kosten betaalt het waterschap 1,5 miljoen euro. De gemeente moet de overige 2,8 miljoen bijdragen. De gemeente moet vooral de bergingscapaciteit van het rioolstelsel vergroten, bergbezinkbassins aanleggen, riooloverstorten verplaatsen of sluiten en maatregelen treffen om te voorkomen dat regenwater in het rioolstelsel terechtkomt (afkoppelen). De totale kosten van deze oplossing, waarbij de gemeente en het waterschap samenwerken, zijn bijna 2 miljoen lager dan wanneer de gemeente en het waterschap de werkzaamheden los van elkaar zouden hebben uitgevoerd.

Door de gekozen variant komt er meer vervuild rioolwater op de rioolwaterzuivering in Ede binnen. Op dit moment is dat geen probleem, maar het betekent wel dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie waarschijnlijk eerder moet worden uitgebreid. Het waterschap onderzoekt dat nog dit jaar.

Communicatie, 23 november 2004
Gerelateerde bericht(en) Klik voor meer info...