Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MINBZ: Nederland akkoord over schuldkwijtschelding Irak

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
23 november 2004

Nederland verleent Irak een gedeeltelijke schuldkwijtschelding van in totaal 196 miljoen Euro. Dit is het gevolg van het gisteren bereikte akkoord door de Club van Parijs waarin 80% schuldkwijtschelding aan Irak is afgesproken. Daarmee reduceert deze club van achttien crediteurenlanden, waartoe ook Nederland behoort, de schuld van Irak van 38,9 miljard dollar tot 7,8 miljard dollar en hoopt op die manier een bijdrage te leveren aan een economisch herstel in het land. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben in de onderhandelingen maximale schuldkwijtschelding voor Irak bepleit. Nederland was vanaf het begin tegen maximale schuldkwijtschelding en heeft zich net als Frankrijk, Duitsland en Rusland steeds ingezet voor gedeeltelijke schuldkwijtschelding. Hierbij is vooral een inschatting gemaakt van de toekomstige inkomsten uit de export van olie. Wat voor Nederland vooral van belang is, is dat het nu bereikte percentage past in de gemaakte schuldhoudbaarheidsanalyse. Hierbij is specifiek voor Irak gekeken welk schuldbedrag draagbaar is.

De totale schuld van Irak aan Nederland bedraagt 245 miljoen Euro en betreft uitsluitend garanties voor exportkredieten aan Nederlandse bedrijven. De schuldkwijtschelding van in totaal 196 miljoen Euro vindt gefaseerd plaats: 30% van de totale schuld wordt direct kwijtgescholden; de volgende 30% volgt op het moment dat het IMF en Irak een akkoord hebben bereikt over een economisch stabilisatieprogramma; de laatste tranche van 20% wordt pas kwijtgescholden nadat Irak dit programma drie jaar lang volgens afspraak heeft uitgevoerd.

Met dit bedrag aan schuldkwijtschelding was rekening gehouden in de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking. Het gaat dus niet ten koste van andere programma's of projecten. Schuldverlichting die wordt toegekend in het kader van de Club van Parijs overeenkomsten, komen uitsluitend ten laste van Ontwikkelingssamenwerking indien het een ontwikkelingsland betreft, conform internationale afspraken (DAC 1 lijst). Irak behoort ook tot die categorie landen.