Ingezonden persbericht
Persbericht
Dordrecht, 23 november 2004
Theoloog Van Noort in nieuw boek 'De vastheid van het gesproken Woord':
'Evangeliën dertig jaar te laat gedateerd'
DORDRECHT - De moderne theologie dateert de vier evangeliën zo'n dertig jaar te laat, en Jezus sprak geen Aramees. Deze en andere opvallende stellingen poneert en onderbouwt de theoloog drs. B.J.E. van Noort in zijn boek 'De vastheid van het gesproken Woord'. Het betreft de eerste uitgave van Teologia, het nieuwe boekenfonds van Importantia Publishing te Dordrecht.
Van Noort beargumenteert dat de evangeliën van Matteüs, Lucas en Johannes zijn geschreven in het jaar 30 na Christus. Marcus is in zijn optiek als laatste geschreven, rond het jaar 34 na Christus, toen de apostelen het Evangelie buiten Jeruzalem begonnen te verkondigen.
De auteur, werkzaam als docent godsdienst, betoogt dat Jezus' uitspraken direct zijn opgetekend in werkverslagen en niet pas na tientallen jaren van mondelinge overlevering op schrift zijn gesteld. Van Noort baseert zich op nieuwe taalkundige analyse van het Nieuwe Testament. Die combineerde hij met kennis rond schrijfmethoden en stenografie in de Romeinse tijd.
In zijn boek behandelt hij vragen als: Hoe betrouwbaar zijn de evangeliën? Hoe zijn zij tot stand gekomen? Zijn het producten van jarenlange mondelinge overlevering, zoals algemeen wordt aangenomen, of van direct opgeschreven verslagen? Hoe moeten we onderlinge verschillen tussen de evangeliën verklaren? En hoe is de canon tot stand gekomen?
Tevens geeft hij een bijbels verklaringsmodel ('analytisch lezen') voor de uitleg van de evangeliën als praktische toepassing van de zogenaamde documentatietheorie. Daarbij behandelt hij onder meer schijnbare tegenstrijdigheden tussen de synoptische evangeliën.
'De vastheid van het gesproken Woord' (270 blz.) kost ¤ 19,95 en is te bestellen via www.teologia.nl, via tel. 078-6146077 of via de boekhandel (ISBN 90 5719 079 6).
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht