Ingezonden persbericht


Uitnodiging aan de pers

Eerste metingen luchtvervuiling nieuw satellietinstrument

De eerste resultaten van het nieuwe satellietinstrument OMI zullen dinsdag 23 november om 15:30 uur bij het KNMI in De Bilt bekend worden gemaakt aan pers en publiek. Deze worden dan officieel aangeboden aan de Directeur-Generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de heer dr. Marc Sprenger. OMI is het nieuwe Ozone Monitoring Instrument dat afgelopen zomer is gelanceerd. Naast ozon meet OMI ook luchtvervuilende stoffen in de lucht, zoals stikstofdioxide en fijn stof (smog). De eerste metingen zijn verrassend. Hoofdonderzoekster van het KNMI, dr. Pieternel Levelt, zal een toelichting geven op de eerste meetresultaten van het instrument. Ter afsluiting is er tot uiterlijk 17:00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en een receptie.

Het OMI instrument
Het OMI-instrument zet de NASA-ozonmeetreeks vanaf de jaren '70 voort. Terwijl eerdere NASA-satellietinstrumenten in een tiental golflengtes meten, doet OMI dit in maar liefst 1.100 golflengtes. Europese voorgangers meten ook in veel golflengtes, maar met minder ruimtelijk detail en uitgebreidheid. Waar deze instrumenten enkele dagen nodig hebben om de hele aarde waar te nemen, doet OMI dat in één dag en met meer detail.

Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding over het onderzoek en de operationele verantwoordelijkheid voor de aansturing van het instrument en de gegevensverwerking. Het instituut werkt voor dit doel nauw samen met de NASA en het Fins Meteorologisch Instituut.

Het OMI project wordt uitgevoerd onder leiding van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) in Delft. Het project wordt gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het instrument, een technologische topprestatie, is ontworpen en gebouwd door Dutch Space, TNO TPD en diverse MKB's. De Finse industrie leverde de elektronica. SRON, het nationale instituut voor ruimteonderzoek heeft zijn expertise op detectiegebied ingebracht.