Ingezonden persbericht
PERSBERICHT WEEK 47
HEKWERKWIJKEN
Debat - Hedendaags hedonisme I
In de jaren negentig werd Nederland aanzienlijk rijker. Dat mag worden getoond, niet alleen in kleding, ook in behuizing. Woonden arm en rijk vanaf de jaren zeventig redelijk bij elkaar in de buurt, soms zelfs letterlijk, nu treedt daar een scheiding in op. Na de 'witte vlucht' uit de grote steden maken we zelfs kennis met Amerikaanse verschijnselen als 'gated communities'. Wat zegt dat over Nederland? TUMULT organiseert een debat op 23 november in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang ¤ 3,50, CJP&U-pas ¤ 2, vrij toegang met bon uit de Volkskrant.
Debat onder leiding van Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur de Volkskrant. Met o.a. Stefan Metaal, stadssocioloog; Joost Zonneveld, medewerker Habiforum, hij schreef een scriptie over de inwoners van 'gated communities' in de VS, en Alex Sievers, Inbo Adviseurs Ruimte & Vastgoed, hij ontwikkelde het plan voor seniorenstad.
De overheid speelt in die 'gated communities' of hekwerkwijken een minder grote rol dan voorheen; daar zorgen bewoners zelf voor straatverlichting, onderhoud en veiligheid. Wat heeft dat voor invloed op onze publieke ruimte? Zal die versnipperen, of vinden we nieuwe manieren om 'de boel bij elkaar te houden'?
Tot nu toe zijn er in Nederland geen echte voorbeelden van hekwerkwijken, maar wel vormen die er op lijken. In de VINEX wijk HoutenZuid wordt het centrum gevormd door een 'Romeins'castellum, met torens en een heuse vestinggracht. Het is de vraag hoe lang zal het duren voor er een ophaalbrug ligt en de wijk alleen toegankelijk is voor de bewoners.
Wat zegt de komst van hekwerkwijken over Nederland? Zijn we het egalitarisme voorbij en wordt Nederland een land van zij die hebben en zij die niet hebben? Wat is de boodschap van die wijken voor de buitenblijvers:'Rot op, jij bent een loser", of zijn ze eerder een aanmoediging: 'Als je hard werkt, kan ook jij hier eindigen'.
Dit is de eerste in een serie debatten onder de titel Hedendaags Hedonisme.
TUMULT & de Volkskrant