Trimbos-instituut


22-11-2004
Minder drinken met behulp van Internet; noviteiten op eerste congres GGZ en Nieuwe Media

Utrecht. 22 november 2004. Probleemdrinkers die via Internet gebruik maken van een online zelfhulpprogramma, drinken na een jaar ruim een kwart minder. Een op de zes drinkt zelfs minder dan het maximum aantal glazen volgens de richtlijn voor verantwoord drinken. Vooral het zg. binge drinken, veel glazen alcohol in een korte tijd, wordt minder bij deelnemers aan het zelfhulpprogramma www.MinderDrinken.nl, dat morgen wordt gelanceerd door het Trimbos-instituut. Naast gezondheidswinst leidt de interventie mogelijk ook tot kostenbesparingen.

Dat zijn een paar van de resultaten van een effectonderzoek naar het nieuwe online zelfhulpprogramma voor probleemdrinkers: www.MinderDrinken.nl, dat dinsdag in Amsterdam wordt gepresenteerd op het congres 'GGZ en Nieuwe Media'. Het is het eerste 'internetcongres in Nederland, waarop specifieke toepassingen op het gebied van preventie, behandeling en zorg voor de GGZ en de verslavingszorg worden gepresenteerd. Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten en de start van MinderDrinken.nl, worden op dit congres ook andere internetinterventies tegen het licht gehouden, zoals onder meer een nieuwe multimediale zelfhulpcursus (www.kleurjeleven.nl) voor 50-plussers om beter om te gaan met depressieve klachten, die in 2005 beschikbaar komt.

Hulp voor probleemdrinkers

Naar schatting 9% van de bevolking boven 16 jaar en ouder wordt gerekend tot de groep van 'probleemdrinkers'. Kenmerkend is dat het overgrote deel (80-90%) van deze probleemdrinkers geen hulp zoekt, terwijl hier vaak wel aanleiding toe is. Voor velen is de drempel naar de hulpverlening te hoog: uit schaamte, angst voor stigmatisering, verlies van privacy, gebrek aan tijd, en gebrek aan motivatie om in behandeling te gaan.

www.MinderDrinken.nl is een online zelfhulpmodule die ontwikkeld is door het Trimbos-instituut, in samenwerking met het NIGZ en Jellinek Preventie. Het [Iprogramma biedt naast de zelfhulpmodule toegang tot informatie over alcohol (factsheets), een bezoekersforum en links met onder andere verwijzingen naar hulpverleningsinstanties. De site biedt probleemdrinkers ondersteuning bij het zelfstandig veranderen van hun drankgedrag. De module is gebaseerd op cognitief gedragstherapeutische uitgangspunten. MinderDrinken.nl is laagdrempelig, anoniem en interactief. Het programma is toegankelijk via Internet op een zelf gekozen tijdstip, zonder tussenkomst van een hulpverlener.

De eerste resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit en doelmatigheid van MinderDrinken.nl zijn positief. Aan het project werd meegedaan door mensen die zelfstandig iets wilden doen aan hun drankgedrag. De deelnemers bleken na de start hun alcoholconsumptie te verminderen. Na zes maanden dronk de groep gemiddeld 14,6 glazen minder per week, ofwel ongeveer eenderde minder. Na een jaar was dit nog 11,8 glazen minder per week, ofwel 27% minder. Vijftien procent van de probleemdrinkers zat na een jaar ónder het maximum aantal glazen volgens de richtlijn voor verantwoord drinken. Die norm ligt (voor gezonde mensen) op maximaal 21 glazen per week voor mannen en 14 voor vrouwen en dan per dag niet meer dan zes glazen bij mannen en vier glazen bij vrouwen. Een aanbeveling is bovendien om twee dagen per week niet te drinken om gewoontevorming te voorkomen.

Naast de ziektelast voor probleemdrinkers zijn ook de economische en maatschappelijke kosten van problematisch alcoholgebruik zeer omvangrijk: naar schatting 2,5 miljard euro per jaar. Het zelfhulpprogramma MinderDrinken.nl kan effectief bijdragen aan het verminderen van het alcoholgebruik en levert mogelijk een besparing van de kosten op. Een belangrijk winstpunt van MinderDrinken.nl is ook dat met deze methode een groep probleemdrinkers bereikt kan worden die grotendeels buiten het bereik van de hulpverlening valt.


---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht. Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht. Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11