Gemeente Amsterdam

Actieplan College van B&W
22 november 2004 - Djoe Lan Tan

Het College van B&W heeft vandaag, maandag 22 november, onder de titel "Wij Amsterdammers" een actieplan naar de raad gestuurd. Directe aanleiding voor het plan is de moord op Theo van Gogh. "Wij" zijn alle Amsterdammers die geweld afwijzen en de basisregels van onze samenleving accepteren, schrijft het college.

Het College wil naast het aanscherpen van terreurbestrijding, samen met de stadsdelen de verschillende groepen Amsterdammers weer dichter tot elkaar brengen. Elk collegelid neemt daarbij een onderdeel van het actieplan voor zijn/haar rekening.

Doel van het plan


* het bestrijden van terreur in aanvulling op activiteiten van politie en justitie

* het tegengaan van radicalisering

* het voorkomen van polarisatie en mobiliseren van positieve krachten

Acties die in het plan voorkomen zijn onder meer het verbeteren van de informatiepositie door gebruik te maken van ogen en oren van het ambtelijke apparaat en bestanden die de gemeente al heeft. Ook zal de zogenaamde Van Traa-methode, waar mogelijk worden toegepast bij de aanpak van terrorisme. Bestaande projecten als Doorzon (aanpak van criminele bewoning), Aanpak belhuizen en het onderzoek naar misbruik van subsidies worden hierbij betrokken.

Inventarisatiemogelijkheden uitbreiden

Het college wil meer inzicht in de vraag op welke wijze jongeren beïnvloed kunnen worden voor zaken als rekrutering. De interventiemogelijkheden om deze ontwikkelingen tegen te gaan moeten worden uitgebreid, aldus het college.

Aanpakken discriminatie

Het tegengaan van uitsluiting van groepen in de Amsterdamse samenleving is een belangrijk onderdeel van het plan. Discriminatie moet verder worden aangepakt en scholing en werk gefaciliteerd. Ook de verspreiding van extremistische propaganda in moskeeën, op scholen etc wil de gemeente tegengaan.

Het geloof in de stad

Amsterdam wil intolerant zijn voor intolerantie. Het beleid van de gemeente Amsterdam en de uitvoering daarvan worden vanuit deze invalshoek tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast. Het actieplan gaat ook in op communicatieve acties die zowel intern als extern zijn gericht. Het wij-gevoel en het geloof in de stad staan daarbij centraal. Tenslotte zal er een bestuurlijk/maatschappelijke pendant van het politiedraaiboek vrede worden gemaakt. Dit is gericht op het voorkomen van maatschappelijke polarisering en escalatie na een aanslag.

Conflictpotentieel

Ook heeft het college kennis genomen van een eerste analyse van het conflictpotentieel in deze stad. Hoewel Amsterdam na de moord op 2 november beheerst heeft gereageerd en er veel positieve initiatieven zijn losgekomen, acht het college het van belang relaties tussen groepen en risico's die daarbij spelen verder te doorgronden. Naast de al eerder gepubliceerde notitie "Uitgangspunten aanpak terrorisme" is dit een eerste aanzet tot een analyse daarvan.

De voorstellen van het College zullen worden besproken door de gemeenteraad tijdens de algemene beschouwingen op woensdag 24 november a.s.

Bijgaand de documenten die naar de raad zijn gestuurd.

© Gemeente Amsterdam