Ministerie EZ

Van Gennip reikt prijzen uit meest innovatie winkelcriminaliteit

Persbericht
Ministerie van Economische Zaken
Den Haag, maandag 22 november 2004

Van Gennip reikt prijzen uit meest innovatie aanpak
winkelcriminaliteit

EMBARGO TOT 18.00 22 NOVEMBER 18.00 UUR

Op maandag 22 november om 18.00 heeft staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken de prijzen uitgereikt ter voorkoming van winkelcriminaliteit in Deventer in wijkwinkelcentrum Colmschate bij de Vereniging MKB Deventer.

Prijswinnaars zijn:


1e prijzen 100.000 Vereniging MKB Deventer Stichting City Rotterdam, (Ondernemers Federatie Rotterdam City)


2e prijzen 75.000 Gemeente Eindhoven Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid


3e prijzen 50.000 Gemeente Utrecht Amsterdam Stadsdeel Zuidoost


4e prijzen 25.000 Gemeente s-Hertogenbosch DSP-Groep B.V.

De staatssecretaris werd bij de beoordeling geassisteerd door een adviescommissie onder voorzitterschap van mr Houben, oud commissaris van de Koningin Noord-Brabant.Aanleiding van de uitreiking van de prijzen is de subsidieregeling bestrijding winkelcriminaliteit G30. Die regeling is destijds uitgeschreven in de vorm van een prijsvraag. In totaal waren 24 projecten ingediend. De 8 beste projecten zijn in het zonnetje worden gezet. Zij onderscheiden zich door een innovatieve aanpak van winkelcriminaliteit.

Alleen samenwerkingsprojecten tussen overheid en ondernemers maakten kans op een financiële bijdrage van het ministerie van Economische Zaken.

Hoewel er al veel producten en concepten op de markt zijn is de regeling bedoeld om nieuwe producten en concepten te stimuleren die de veiligheid vergroten en de criminaliteit tegengaan. Daarom ligt de nadruk zo zwaar op de innovatieve elementen van een samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Het gaat dan niet alleen om (technische) producten, maar ook om innovatieve vormen en wijzen van samenwerking. De prijsvraagvorm is gekozen om de administratieve lasten voor ondernemers, overheden en andere betrokkenen te verminderen. Omdat in de 30 grote steden de winkelcriminaliteit de grootste omvang heeft konden alleen die steden meedingen.

Korte omschrijving per project:

1. Ondernemersvereniging MKB Deventer; 100.000
in samenwerking met Gemeente Deventer, winkeliers Winkelcentrum Keizerslanden, Winkeliers Winkelcentrum Colmschate, Politie IJsselland, Kamer van Koophandel Veluwe & Twente en Stichting Veiligheidszorg IJsselland. Het project betreft de invoering van een burenalarmsysteem, cameratoezicht in winkels en koppeling van camerabeelden naar winkeliers, beveiligingsbedrijf en politie met communicatie van de winkelier naar beveiligingsbedrijf en politie.


2. Stichting City Rotterdam (thans genaamd: Ondernemers Federatie Rotterdam City; 100.000 in samenwerking met Gemeente Rotterdam (Stadsmarinier Centrum en CS), Politie Rotterdam-Rijnmond, Arrondissementsparket Rotterdam van het Openbaar Ministerie en Stuurgroep Rotterdam Centrum Veilig. Individuele aanpak van groot aantal mensen die overlast geven, waaronder bedelaars en drugsverslaafden; intensiever onderhoud van de openbare ruimte en de invoering van een doelheffing als opslag op de gemeentelijke belastingen.


3. Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid (winkelgebied Marie Heinekenplein);
75.000
in samenwerking met Stichting Winkeliersvereniging Marie Heinekenplein, Politie Amsterdam- Amstelland en Arrondissementsparket Amsterdam van het Openbaar Ministerie. Integrale aanpak waaronder een collectieve toegangsontzegging op
privaatrechtelijke grondslag en een positief toezicht door gastvrouwen.


4. Gemeente Eindhoven; 75.000
in samenwerking met Ondernemersvereniging
Kerkstraat-Catharinaplein, Winkeliersvereniging Winkelhart Oud-Woensel, Winkeliersvereniging Winkelcentrum Vaartbroek en Politie Brabant Zuid-Oost. Informatie-uitwisseling over veelplegers in drie winkelgebieden.


5. Utrecht drie winkelgebieden 50.000 (Grootwinkelcentrum Kanaleneiland, Winkelcentrum Overvecht en Winkelcentrum Rokade) in samenwerking met Ceylonstate BV (eigenaar van Grootwinkelcentrum Kanaleneiland). Gezamenlijk dienstencentrum voor bewaking en signalering op afstand waarbij de politie kan meekijken.


6. Amsterdam Stadsdeel Zuid-Oost 50.000 (Drie winkelgebieden, een bedrijventerrein en een station: Winkelcentrum Amsterdamse Poort, AerenA Boulevard, Villa ArenA, Bedrijventerrein Amstel III en Station Bijlmer) in samenwerking met Vereniging Amsterdam Zuid-Oost, Ondernemersvereniging Amsterdamse Poort, Stichting Promotie ArenA Boulevard en verder Ontwikkelingsbedrijf gemeente Amsterdam, Station Bijlmer/Prorail/DIVV, Politie en Openbaar Ministerie. Doelgroepgerichte daderaanpak in een gebiedsgerichte benadering in een groot gebied, dat drie winkelcentra, een bedrijventerrein en een station omvat.


7. DSP-Groep B.V. 25.000
In samenwerking met Gemeente Amsterdam, Vereniging MKB Amsterdam & Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam. Een systeem van onmiddellijk verhaal van de schade op de crimineel door incasso en storting in een fonds voor criminaliteitsbestrijding, toe te passen door MKB Amsterdam


8. Gemeente Den Bosch
videobeveiliging van ondernemingen met gebruik van het beeldmateriaal door de politie in tenminste het centrum en één groot winkelgebied.

Meer informatie over de prijzen tegen winkelcriminaliteit kunt u krijgen bij Maria Henneman, adviseur communicatie en media van staatssecretaris van Gennip. 070 379 7256 of bij Jessica Winkelhorst 070 379 6232

22-11-2004 | Ministerie van Economische Zaken | print