Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 16 november 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College neemt kennis van brief politie over Veiligheidsstrategie (2004/15025)
Het college heeft kennis genomen van een brief van de Politie Regio Utrecht over de zogeheten ´Veiligheidsstrategie´. In deze brief meldt de politie, dat de noodzaak toeneemt om extra aandacht te besteden aan de aanpak van onveiligheid - en criminaliteit in het bijzonder. Het Kabinet heeft aangegeven dat onveiligheid en criminaliteit belangrijke thema 's zijn. Dit is voor de politie Regio Utrecht een aanleiding geweest om een zogeheten ´Veiligheidsstrategie´ te formuleren. Deze strategie gaat vooral over een aanpak van de criminaliteit, en over de dienstverlening en informatievoorziening van de politie aan de burgers. De brief gaat verder in op de uitgangspunten van de veiligheidszorg, het verbetertraject van het politiekorps Utrecht (bestaande uit het leveren van een bijdrage aan trendbreuk in criminaliteit, betere dienstverlening en betere informatievoorziening naar de burgers), toezicht, overdracht van de niet-kerntaken en de communicatie hieromtrent.

Bevoegdheden rond parkeerregulering (2004/15485)
Voor de praktische uitvoering van het betaald parkeren, dient een aantal personen of functionarissen bevoegdheden te krijgen. Het college heeft besloten de Parkeer Groep Nederland (PGN) de bevoegdheden te verlenen voor onder meer de heffing en invordering van de parkeerbelastingen. Het college heeft ook besloten de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA' s) van Stadswacht Nieuwegein te belasten met de handhaving van de regels op het gebied van parkeren. Tegelijkertijd heeft het college twee nieuwe BOA' s aangewezen. Deze BOA´s worden nog beëdigd door het ministerie van Justitie.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College wijst subsidie-aanvraag bureau DDS af(2004/5076) Bureau DDS (Dienstverlening aan Doven en Slechthorenden) vraagt aan gemeenten ¤ 0,01 per inwoner voor hun dienstverlening aan doven. Omdat de instelling zich niet specifiek richt op de gemeente en haar inwoners en de subsidienoodzaak niet is aangetoond voldoet zij niet aan de Algemene Subsidie Verordening (ASV) van de gemeente Nieuwegein en wordt geen subsidie verstrekt. Er wordt in overweging gegeven om een mandaat te laten ontwerpen voor afwijzende beslissingen op subsidieaanvragen die de toets aan de ASV niet doorstaan.

Concept nota beleid amateurkunst 1991-2004 (2004/14582) In 1991 is de beleidsnota Amateuristische Kunstbeoefening vastgesteld. Met de vaststelling van de Subsidieregeling Amateurkunst is in 1993 een nieuw subsidiebeleid ingezet.
Uit de evaluatie kan worden geconcludeerd dat de doelstellingen van het in 1991 ingezette AK-beleid t.a.v. toegankelijkheid, verscheidenheid, bevordering kwaliteit en bevordering infrastructuur zijn gerealiseerd. Zoals beschreven in het (Plan van Aanpak) 'Culturele Ontwikkelstrategie' moet voor het culturele leven in Nieuwegein een kwaliteitsslag worden gemaakt. Belangrijke elementen daarin zijn het vergroten van de (culturele) levendigheid en het ontwikkelen van de culturele identiteit van Nieuwegein. Hierin is een grote rol voor de eigen amateurkunst weggelegd. Het beleid AK zal in lijn met de uitgangspunten van Nieuwegein Kiest er op gericht zijn meer verantwoordelijkheid bij de AK-verenigingen te leggen en de komende jaren in te zetten op een beleid gericht op concrete culturele activiteiten.
Besloten is de Subsidieregeling Amateurkunst als volgt te wijzigen: het per 2005 totaal beschikbare budget voor incidentele en periodieke subsidies AK blijft gehandhaafd, maar komt gefaseerd over de periode 2005- 2008 in 2008 geheel beschikbaar voor projectsubsidies AK.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Bouwaanvraag voor bruggen sportpark Galecopperzoom (2004/15023) De gemeente heeft een bouwaanvraag ingediend voor de bouw drie vlakke bruggen in het sportpark van Galecopperzoom. Het bouwplan is in strijd met het geldende bestemmingsplan "Uitbreidingsplan in hoofdzaken gemeente Jutphaas herziening 1". De gronden zijn daarin bestemd voor "Veeteelt, overige agrarische bestemmingen toegestaan". Het college heeft besloten de inspraakprocedure te starten door het plan gedurende twee weken voor iedereen ter inzage te leggen. De gemeente plaats hierover ook een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Als er geen inspraakreacties worden ingediend, wordt een vrijstellingsprocedure opgestart.

Bouwaanvraag voor clubgebouw Kynologenvereniging (2004/15020) De gemeente heeft een aanvraag ontvangen voor de bouw van een clubgebouw voor de Kynologenvereniging in Galecopperzoom, ten oosten van het wielerbaanbos. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan Galecop en Nieuwraven. De gronden zijn namelijk bestemd voor "Uit te werken recreatieve doeleinden en bos" en deze uitwerking is niet vastgesteld. Het college heeft besloten de inspraakprocedure te starten door het plan gedurende twee weken voor iedereen ter inzage te leggen. De gemeente plaats hierover ook een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Als er geen inspraakreacties worden ingediend, wordt een vrijstellingsprocedure opgestart.

Vrijstelling voor schoonheidsverzorgingsbedrijf aan Tritonburg (2004/15022) De gemeente heeft een verzoek ontvangen voor bestemmingswijziging voor het pand aan de Tritonburg 1 voor het gebruik van het pand als schoonheids- verzorgingbedrijf. De huidige bestemming van het pand is volgens het bestemmingsplan Batau-Noord "Kantoren". De aanvraag heeft inmiddels vier weken ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode geen zienswijzen ingediend. Het college heeft daarom besloten om de vrijstelling te verlenen zodat het pand als schoonheidsverzorgingbedrijf kan worden gebruikt.

Geen medewerking aan principeverzoek voor vrijmarkt Groningerhaven (2004/9077)
De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen voor de vestiging van een vrijmarkt in het pand Groningenhaven 2 (hal 2). Het initiatief bestaat uit een markt van circa 200 kramen, met "vaste " standhouders voor de verkoop van o.a. meubels, kleding, cd's, parfumerie, ijzerwaren, tweedehandsspullen etc. aan particulieren op zaterdag en/of zondag. Het principeverzoek is in strijd met het bestemmingsplan, omdat voor die locatie de bestemming bedrijven geldt, terwijl een vrijmarkt onder de categorie detailhandel valt. Medewerking kan alleen worden verleend door het starten van een vrijstellingsprocedure. Dit is onderzocht aan de hand van de aspecten stedenbouw, parkeren, economie en milieu. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt levert het verzoek voor het bedrijventerrein geen problemen op als de vrijmarkt goed wordt ingepast. Maar er zal wel een parkeerprobleem ontstaan omdat er een tekort van minimaal 23 parkeerplaatsen ontstaat en er een parkeerverbodszone bestaat op het bedrijventerrein. De gemeente verwacht dat dit tekort niet op het eigen terrein kan worden opgelost. Daarnaast biedt het huidige economische beleid ook geen vrijstellingsmogelijkheden voor de vestiging van detailhandel buiten het bestaande winkelgebied. Op basis van deze uitkomsten heeft het college besloten geen medewerking te verlenen aan het verzoek.

Wijziging bestemmingsplan "Vreeswijk noord" (2004/12959) Het college heeft in augustus besloten een artikel 11 Wet Ruimtelijke Ordening procedure te starten om het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" te kunnen wijzigen voor de bestemming 'historische schepen'. Het ontwerpwijzigingsbesluit heeft in september ter inzage gelegen. Er zijn toen twee zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen hebben het college geen aanleiding gegeven om van de wijziging af te zien. Het college heeft daarom besloten het bestemmingsplan te wijzigen. Het wijzigingsbesluit en het wijzigingsplan worden nu ter goedkeuring opgestuurd naar gedeputeerde staten. Tegen het uiteindelijke goedkeuringsbesluit van gedeputeerde staten kan in beroep worden gegaan.

Concept Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing Nieuwegein 2005-2010 (2004/15113)
Het college heeft ingestemd met het concept "Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing Nieuwegein 2005-2010; De Verdichting". In het conceptprogramma worden voorstellen voor fysieke ingrepen, die tot verbetering van de woon- en leefomgeving in Nieuwegein moeten leiden. Daarbij wordt aandacht gegeven aan onder andere wonen, openbare ruimte, milieu en cultuurhistorie. Het concept-programma is ook een conceptsubsidieaanvraag. De gemeente vraagt aan de provincie een subsidie van ¤ 8 miljoen als bijdrage voor de realisering van het programma. In februari 2005 stelt de gemeenteraad het definitieve programma vast en dan wordt ook de subsidieaanvraag definitief. Voordat het programma naar de raad gaat, ligt het eerst nog ter inzage vanaf donderdag 18 november vier weken ter inzage in de Stadswinkel. Iedereen kan in deze periode een zienswijze indienen. Het college bekijkt vervolgens of de ingediende zienswijzen nog leiden tot aanpassing van het programma.

Vervolg vrijstellingsprocedure uitbreiding Schoenencentrum, hotel Mercure en bouw parkeergarage (2004/15411)
Op 23 september 2004 heeft de gemeenteraad besloten een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten voor de uitbreidingsplannen van het Schoenencentrum, hotel Mercure en de bouw van een parkeergarage aan de Buizerdlaan 6-10. Ook heeft de gemeenteraad toen besloten de vervolgstappen in de procedure te delegeren aan het college. De bouwaanvraag en bijbehorende stukken hebben van 7 oktober 2004 tot en met 4 november 2004 ter inzage gelegen em iedereen kon toen een zienswijze indienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. De volgende stap in de procedure is nu het aanvragen van de verklaring van geen bezwaar bij gedeputeerde staten van de provincie Utrecht. Het college heeft hiermee ingestemd.

Toewijzing Kangoeroewoningen (2004/15486)
Het college heeft besloten de acht kangoeroewoningen, die Jutphaas Wonen in Vreeswijk-Noord bouwt, toe te laten wijzen volgens de huisvestingsverordening Bestuur Regio Utrecht. Kangoeroewoningen zijn bedoeld voor zorgbehoevenden en hun mantelzorgers. De woningen liggen boven elkaar, zodat mantelzorgers en zorgbehoefden zelfstandig kunnen wonen, maar de mantelzorger ook makkelijk zorg kan verlenen aan de zorgbehoevende. Het college heeft verder besloten dat de
woningmaatschappelijk werkster van de gemeente vaststelt of er ook echt sprake is van een zorgrelatie.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Beantwoording artikel 42 brief VVD over uitduels Nederlands elftal (2004/14578)
De uitduels van het Nederlands elftal worden met ingang van 9 oktober 2004 uitgezonden via de tv-zender Nickelodeon, de zender die toen nog niet via de Nieuwegeinse kabel werd uitgezonden. De VVD-fractie heeft twee vragen gesteld:


* Is doorgifte van de tv-zender Nickelodeon en daarmee de uitduels van het NL-elftal op 9 oktober via de Nieuwegeinse kabel mogelijk.
* Is het college van plan Nickelodeon in het Nieuwegeinse kabel pakket op te nemen.

Het college heeft geantwoord dat via uitruil van Nickelodeon met WDR3 het uitzenden van het NL-elftal op 9 oktober heeft plaatsgevonden en dat volgens de Verordening programmaraad Midden-Utrecht de programmaraad adviseert over de publieke tv-zenders en dat Casema verantwoordelijk is voor de plaatsing van de commerciële tv-zenders op de kabel.

Evaluatie Project Sportservicepunt (2004/14820)
Het project Sportservicepunt is een uitvloeisel van het project Toekomstige rol Sportraad dat deel uitmaakt van de Sportnota Nieuwegein. In het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV), is een aanvraag gedaan door de gemeente om een Sportservicepunt op te richten ten behoeve van de sportverenigingen als vrijwilligersorganisaties. Het doel van het project is de informatievoorziening aan en de advisering en ondersteuning van sportverenigingen in Nieuwegein verbeteren door middel van het inzetten van een Sportservicepunt. Het project loopt tot 1 juli 2005. Het resultaat na een jaar is dat sportverenigingen sneller en beter dan voorheen worden voorzien van informatie, advies en ondersteuning. De sportverenigingen zijn erg te spreken over de dienstverlening van het Sportservicepunt. De raad heeft op 11 november 2004 besloten een eenmalig bedrag van 19.000 euro in 2005 beschikbaar te stellen. Per 1 januari 2006 wordt dit een structureel bedrag ter waarde van 45.000 euro.

College gaat akkoord met aanleg dierenweide Galecop (2004/15024) In de nota Kinderboerderij en dierenweides (2002-049) staat vermeld dat de bewoners van Galecop een aanvraag hebben ingediend voor een dierenweide in hun wijk. De aangewezen plaats in de wijk is het Stedelijk park gelegen aan de Galecopperlaan. Er is dekking voor zowel de aanleg als de exploitatie van dierenweide Galecop. De dierenweide Galecop zal worden aangelegd en geëxploiteerd. Een kanttekening die hierbij gemaakt kan worden is als volgt: In de nota Kinderboerderij en dierenweides (2002-049) staat ook vermeld dat er sprake is van achterstallig onderhoud van opstallen en voorzieningen. Wat betreft het achterstallige onderhoud en de verscherpte milieuwetgeving zijn een aantal aanpassingen en veranderingen op de kinderboerderij en dierenweides noodzakelijk. Het reguliere budget is niet voldoende om de kinderboerderij en de bestaande vier dierenweides van een goede onderhoudsstaat te voorzien. Een reële kans bestaat dat de kwaliteit van de voorzieningen zal afnemen. Er zal uiterlijk in het voorjaar 2005 worden gestart met de aanleg van de dierenweide.

College neemt kennis van initiatief project Sport in de wijk - Buitenschoolse kinderopvang' (2004/15026)
Het project 'Sport in de wijk - Buitenschoolse kinderopvang' maakt deel uit van het 'Actieprogramma sport'. Dit actieprogramma is een uitwerking van het gemeentelijk sportbeleid, beschreven in de 'Sportnota Nieuwegein'. Ook neemt de gemeente Nieuwegein deel aan de regeling 'Uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang' (Rkb) die door de Rijksoverheid is toegekend. In deze regeling worden een aantal doelstellingen aangewezen. Eén daarvan is het stimuleren van nieuwe initiatieven die een combinatie inhouden van kinderopvang en sport/onderwijs. Met het project 'Sport in de wijk - Buitenschoolse kinderopvang' wordt op deze doelstelling ingespeeld. De ambitie in dit project is sportverenigingen te stimuleren en te motiveren om samen te werken met buitenschoolse kinderopvang organisaties. Hieruit vloeit het doel kinderen in de eigen wijk gebruik te laten maken van buitenschoolse opvang en daarbij samen met andere kinderen uit de wijk deel te nemen aan sportactiviteiten.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Financiële verantwoording verstrekte gemeentegaranties aan Nieuwegeinse instellingen(2004/14592)
De gemeente Nieuwegein heeft zich in het verleden garant gesteld voor betaling van rente en aflossing van geldleningen die door Nieuwegeinse instellingen zijn afgesloten.
De gemeente voert een terughoudend garantiebeleid. De resterende hoofdsom van de gegarandeerde leningen is van ¤ 4,5 miljoen in 1995 teruggelopen tot ¤ 3,1 miljoen uiterlijk 2003.
De grootste lening (¤ 710.000) is gegarandeerd op basis van het recht van eerste hypotheek en een drietal leningen kent een garantie van de Stichting Waarborgfonds Sport (¤ 298.000). Het risico voor de gemeente wordt hierdoor aanzienlijk beperkt.
Wij hebben de financiële positie van de instellingen beoordeeld op basis van financiële kengetallen. Daar waar er sprake is van garantie van de Stichting Waarborgfonds Sport volgen wij het controlerapport van de stichting. Van enkele instellingen hebben we nog geen verantwoording over 2003 ontvangen. Ten aanzien van de verenigingen en instellingen dié wij wel hebben kunnen beoordelen kunnen we stellen dat de financiële positie redelijk tot goed genoemd kan worden.
De periode tot medio 2005 zal worden benut om over 2004 een zo volledig mogelijke rapportage samen te stellen.

Wijziging parkeertarief met bezoekerspas (2004/15408) De gemeenteraad heeft op 11 november 2004 besloten het bezoekerstarief bij het gebruik van een bezoekerspas in de wijk Doorslag te verlagen van ¤ 0,40 naar
¤ 0,10 per uur. Dit tarief geldt voor 2004. Het aanpassen van een belastingverordening is overigens niet referendabel.

College past budgetten voor bedrijfshulpverlening definitief aan (2004/15410)
Iedere bedrijf moet volgens de Arbo-wet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Een goede bedrijfshulpverlening behoort daartoe. Op elke 50 aanwezige personen moet één Bedrijfshulpverlener (BHV) aanwezig zijn. Er worden minimum aantallen BHV'ers genoemd voor het gemeentehuis (Martinbaan), de gemeentewerf en de locatie Zoomstede, die goed opgeleid worden en die voor minstens 5 jaar benoemd worden. Daarbij is rekening gehouden met het gemiddeld aantal bezoekers dat de locaties bezoekt. De huidige EHBO- toelage wordt vervangen door een ´BHV toelage´ die beter aansluit bij de verantwoordelijkheden van de BHV'er. Inmiddels heeft de Ondernemingsraad ingestemd met het principebesluit dat het college in augustus nam, om de budgetten voor opleiding en de beloning aan te passen. Daarom heeft het college dat besluit nu definitief vastgesteld.
Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/15417) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 22-11-2004