Wageningen Universiteit

Persbericht

16 november 2004, nr. 109

Vervuilde baggerspecie biologisch reinigen in plaats van opslaan

Vervuilde bagger kan eenvoudiger worden gereinigd dan vaak wordt gedacht. Niet door het op te slaan in slibstorts onder water, maar door het bloot te stellen aan de lucht via het zogenoemde "landfarming". Zelfs tijdens het biologische reinigingsproces is hergebruik van de bagger al mogelijk. Dat stelt Alterra-onderzoeker Joop Harmsen, die op 22 november op dit onderwerp promoveert aan Wageningen Universiteit.

Tot 2010 zal Nederland 250 miljoen kubieke meter baggerspecie moeten verwerken. De bagger komt uit rivieren, kanalen, havens, grachten, sloten, meren en andere waterstromen die open gehouden moeten worden. In ongeveer eenvijfde deel daarvan bestaat de belangrijkste vervuiling uit polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en minerale olie. Die vervuilde baggerspecie is wel te reinigen. Zo is zelfs de zeer zwaar verontreinigde baggerspecie uit de Amsterdamse Petroleumhaven gereinigd tot grond die zonder risico's te hergebruiken is. Hergebruik is zelfs al mogelijk gedurende de reiniging.

De neiging om vervuilde baggerspecie op te slaan in slibstorts is geen oplossing voor met PAK's en minerale olie vervuilde bagger. Als deze baggerspecie in een depot onder water opgeslagen wordt, blijft het vuil. Er komt geen zuurstof bij de bagger, waardoor de micro-organismen niet in staat zijn om de PAK's en de minerale olie af te breken. Het probleem blijft dus bestaan.

Voor de vervuilde baggerspecie kan het zogenoemde "landfarming" een oplossing zijn, waarbij de bagger in een laag van tussen de vijftig en honderd centimeter wordt uitgespreid zodat het indroogt. Daarbij stelt de zuurstof uit de lucht de micro-organismen in staat om de verontreiniging af te breken. Verder is er geduld nodig, omdat een volledige afbraak tussen de tien en vijftig jaar kan duren. De vervuiling in de bagger breekt in eerste fase relatief snel af, en in die eerste fase kan ook nog eens versneld aan die afbraak worden gewerkt met technisch vernuft (intensieve landfarming). Maar uit een praktijkexperiment bij de Kreekraksluizen blijkt dat de afbraak daarna trager verloopt. De vervuilde deeltjes zijn in deze afbraakfase moeilijker los te weken van de bodemdeeltjes, en uit onderzoek blijkt dat er geen technische oplossingen zijn om de afbraak in die fase te versnellen. De activiteiten op de landfarm kunnen dan worden verminderd (extensieve landfarming).

Voor bagger, die kleine hoeveelheden PAK's en minerale olie bevat, is er een eenvoudiger oplossing. De huidige verspreiding hiervan in landbouw- en natuurgebieden kan worden voortgezet, maar dan wel zodanig dat de bodem in die gebieden de verontreiniging makkelijk kan verwerken. Plantengroei zoals in de natuur en in de landbouw is heel effectief voor het reinigen van de bagger. De wortels van de begroeiing beluchten de grond.
Landfarmen is een goedkope techniek om verontreinigde baggerspecie om te zetten in gezonde grond. Zeker als het gecombineerd wordt met een nuttige toepassing zoals natuurontwikkeling, ophogingen, geluidswallen, in bermen van wegen en teelt van biomassa voor opwekking van energie. De risico's die de verontreiniging met zich mee brengt zijn controleerbaar en alleen in het begin re latiefgroot.Bij de teelt van gewassen op te reinigen bagger moeten we wel oppassen dat de bagger niet wordt gebruikt bij de consumptieteelt. Zelfs als bewezen is dat de bagger niet giftig is, zullen de producten die erop geteeld worden onverkoopbaar zijn.

De weerstand tegen deze baggerspecies zal groot zijn, of ze nu opgeslagen worden of uitgespreid en blootgesteld aan de lucht. Ze zullen na biologische reiniging in de toekomst echter niet langer voor risico's zorgen en als schone grond deel uitmaken van onze omgeving. Met alle kubieke meters baggerspecie die in de toekomst nog verwerkt zullen moeten worden, is dit een kant die Nederland op zal moeten.