Ingezonden persbericht


EUROPA IN BRABANT

Film en debat in Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch

Zondag 21 november - 15.30 uur

Film: Distant Lights van Hans-Christian Schmid
Debat o.l.v. Hans Maarten van den Brink

Distant Lights (2003) vertelt zes verhalen die zich afspelen rond de Poolse grensplaats Slubice en - aan de andere kant van de grens - Frankfurt an der Oder in Duitsland. De gebeurtenissen zijn met elkaar verbonden doordat zij zich binnen hetzelfde tijdsbestek (48 uur) en op dezelfde plaats afspelen. De film heeft een semi-documentair karakter en laat zien hoe het rijke Westen zich afsluit en mensen belemmert binnen zijn grenzen te gaan wonen. De film is echter niet alleen politiek getint: in elk verhaal wordt een verbeten strijd geleverd in de zoektocht naar geluk, liefde of een beter leven.
Distant Lights werd in 2003 genomineerd voor de Gouden Beer en bekroond met de FIPRESCI-prijs. Regisseur Hans-Christian Schmid trok in 1995 de aandacht met de speelfilm Its a Jungle Out There (Nach fünf im Urwald).

Het debat over de film wordt geleid Hans Maarten van den Brink (1956). Van den Brink schrijft romans, publiceerde in dag- en weekbladen en werkte als redacteur en correspondent voor NRC-Handelsblad. Van 1995 tot 1 januari 2001 was hij hoofdredacteur televisie voor de VPRO. Hij heeft in Vrij Nederland de rubriek 'Oog om oog' en is sinds mei 2004 algemeen directeur van het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With.

Zondag 28 november - 15.30 uur

Film: Koridorius ('The Corridor') van Sharuna Bartas, Litouwen Debat o.l.v. Felix Kaplan

Een corridor, een gang, in een uitgeleefd woongebouw. In een mooi, fotografisch zwart-wit schetst Bartas een aantal melancholische portretten van de bewoners van deze gang, levend in een wereld van verval en ondergang. The Corridor (1994) geeft in een notendop de stand van zaken weer, die volgens de maker typerend is voor de situatie in het huidige Oost-Europa. Een apocalyptische wereld, waarin genegenheid sneller wordt verloren dan teruggevonden.

Het debat over de film wordt geleid door Felix Kaplan (Vilnius, 1946)die behalve schrijver ook tenniscoach is en docent Russisch volkskarakter aan de Leidse universiteit. Hij vestigde zich in 1957 in Nederland. Hij schreef diverse romans, essays en verhalenbundels, en maakte talloze journalistieke reportages en interviews, onder meer voor Vrij Nederland

Entree: EUR 7 en EUR 6 (met VF-pas)

T (073) 681 81 60
I www.verkadefabriek.nl