Doe mee met de Grote Griepmeting!
Snotterig, droge hoest, spierpijn, koude rillingen van de koorts? Nu het kouder wordt, breekt ook het griepseizoen weer aan. Kennislink (www.kennislink.nl), Natuurwetenschap&Techniek, Kennisnet, de Digitale School, het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), KEN, de Universiteit van Tilburg en een groot aantal andere partijen in Nederland en Vlaanderen organiseren een tweede 'Grote Griepmeting'.
Tijdens de meting, die wordt uitgevoerd van 21 november 2004 tot en met 31 maart 2005, kan iedereen via de website www.degrotegriepmeting.nl doorgeven of hij verkouden is, griepverschijnselen heeft, of gewoon gezond is. Je hoeft dus geen griep te hebben om een 'Griepmeter' te zijn! Een kaart van Nederland en België geeft dagelijks in blauw de gevallen van verkoudheid en in rood de griepgevallen aan. Omdat griep een zeer besmettelijke ziekte is, ontstaat na verloop van tijd een 'film', waarop te zien is hoe de ziekte zich als een epidemie verbreidt.
Resultaten van de eerste meting
Vorig jaar brachten ruim dertigduizend enthousiaste Griepmeters de griepgolf in kaart. Er waren enkele belangrijke uitkomsten. Zo was heel goed te volgen hoe de griep eerst jongeren en vervolgens ouderen trof. Scholieren hadden 40% meer kans om griep te krijgen dan werkenden. Ook vrouwen (vermoedelijk moeders met kinderen) hadden 20% meer kans op het krijgen van griep. Verder werden interessante correlaties gevonden. Griep maakt geen onderscheid bij de methode van vervoer. Fietsers, autorijders en reizigenden met het openbaar vervoer krijgen in gelijke mate griep. Opvallend is dat rokers slechter beschermd zijn tegen griep dan niet-rokers. Uit de meting kwam naar voren dat rokers een 25% grotere kans hebben op griep. Dat ouders van jonge kinderen een 40% grotere kans hebben om griep te krijgen, was te verwachten. Maar wie had vermoed dat ook het houden van huisdieren de kans om griep te krijgen met 30% doet toenemen?
Geheel nieuw bij de tweede Grote Griepmeting is het onderzoek naar de relatie tussen stress en persoonlijkheid en de gevoeligheid voor verkoudheid en griep. Om dit na te gaan zijn extra vragen opgenomen van onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Dit seizoen is de website ook uitgebreid met een vraag-antwoordservice, waarbij experts vragen over griep en verkoudheid beantwoorden.
Anoniem
Evenals vorig jaar is de meting volkomen anoniem. De deelnemers vullen geen persoonsgegevens in. Alleen de vier cijfers van de postcode waar de deelnemer woont is van belang voor de meting. Omdat de twee letters achter de postcode niet hoeven te worden opgegeven, gaat het in zo'n postcodegebied om duizenden inwoners. Het is dus onmogelijk een adres te achterhalen.
Onderwijs
Vooral scholen kunnen bijdragen aan de Grote Griepmeting. In het primair onderwijs worden leerkrachten opgeroepen griep en verkoudheid klassikaal door te geven. Dat kan zeer eenvoudig door de klas een gegevensblad te laten maken, waarop per week en per leerling ziekteverschijnselen en eventuele absenties worden genoteerd. Deze gegevens kunnen vervolgens aan het einde van de week op de website worden ingevoerd. In de hogere klassen en in het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen zelf bij toerbeurt met deze gegevensregistratie worden belast. Ook kunnen zij individueel griepmeter worden. Om aan griep- en verkoudheid aandacht in de les te kunnen besteden, wordt op de website veel informatie opgenomen over de algemene aspecten van virusziekten en worden ook lesbrieven voor leraren geplaatst. Uiteraard blijven ook alle metingen van leerlingen op de website anoniem.
Bevestiging eerdere resultaten?
"Bij deze nieuwe griepmeting zijn we uiteraard zeer benieuwd of de bevindingen van de eerste meting worden bevestigd," vertelt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van Kennislink en een van de initatiefnemers van de Grote Griepmeting. "Ook zijn we erg nieuwsgierig naar de uitkomsten van het Tilburgse stress-onderzoek. Heeft stress een negatieve invloed op je weerstand? Plotselinge stress lijkt onze immuniteit te verhogen. Maar ergens ligt een omslagpunt, waarna stress tot een afname van de weerstand leidt. Overigens gaan artsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam alle meetgegevens analyseren en er ook over publiceren."
---