Ingezonden persbericht


Katakombenstichting Valkenburg

Caeciliamis in Valkenburgse Katakomben

In de Romeinse Katakomben aan de Plenkertstraat te Valkenburg aan de Geul wordt op zaterdag 20 november de traditionele Sint Caeciliaviering gehouden. De Katakomben gaan om 17.30 uur open. In het ondergrondse gangensysteem begint om 18.00 uur een mis ter ere van de martelares Caecilia. Celebrant is emeritus-hoogleraar kerkgeschiedenis Leo Meulenberg. Na afloop van de viering is er een gratis rondleiding door het gangenstelsel. Caecilia was een adellijke dame in Rome. Ze leefde, volgens de overlevering, in de derde of vierde eeuw na Christus. Caecilia werd uitgehuwelijkt aan een zekere Valerianus, een niet-gelovige. Dat wilde ze niet, aangezien ze had beloofd trouw aan God te blijven en maagd wilde blijven. Maar de wil van haar ouders was wet, het huwelijk kwam er. Toen kwam de huwelijksnacht. Caecilia vertelde haar man dat een engel haar lichaam beschermt. Valerianus wilde de engel zien en Caecilia stuurt haar man daarom naar de paus. Even buiten Rome ontmoet Valerianus en ter plekke bekeert hij zich tot het christendom. Ook Tiburtius, de broer van Valerianus, bekeert zich.
Valerianus en Tiberius dragen hun geloof uit - in woord en daad. Ze helpen met het begraven van de martelaren die tijdens de christenvervolgingen gedood zijn, en ze delen aalmoezen uit. Maar de prefect van Rome, Alimachus, was niet van het christendom gediend. Hij veroordeelde hen tot de dood. Zijn bevel moest worden uitgevoerd door Maximus. Maar ook Maximus laat zich bekeren. Uiteindelijk voltrekt een ander het vonnis. Caecilia begraaft de drie en blijft het christendom prediken. Alimachus veroordeelt ook haar tot de dood. Caecilia wordt eerst in een badhuis gebracht en men tracht haar daar door gloeiend hete dampen om het leven te brengen. Dat mislukt echter en nu wordt ze onthoofd. De legende meldt dat Caecilia echter niet geheel onthoofd wordt en dat ze nog drie dagen in leven bleef vooraleer ze stierf. Ze werd begraven in de katakomben te Rome. In de negende eeuw werd haar lichaam herbegraven in de Sint Caeciliakerk te Rome. Een marmeren beeld in zowel de katakomben te Rome en Valkenburg herinnert aan haar gruwelijke marteldood.
Vreemd is dat de enige bekende associatie van Cecilia met muziek, in het bijzonder het orgel, komt uit een schrijfsel over haar huwelijksfeest: "Cantantibus organis in corde suo soli domino decantabat." Dit betekent dat zij, al musicerend, een lied zong voor haar enige Heer, waarbij ze Hem vraagt haar kuisheid te bewaren. Door een vertaalfout in later eeuwen werd verondersteld dat zij orgel speelde, hetgeen echter onmogelijk is aangezien in de Romeinse tijd nog geen orgels bestonden.
Caecilia wordt vaak afgebeeld met orgel of harp, palmtak, boek en kroon. Zij is patrones van de muziek én van de brandweerlieden. Zij wordt aangeroepen om vuur te weren en brand te voorkomen. Het verhaal wil dat in Catania (Sicilië= eiland van het geslacht van de Caeciliae) een lavastroom van richting veranderde doordat men haar sluier voor de vuurzee legde. Zo werd de stad gered.

p/a Plenkertstraat 55 Valkenburg aan de Geul
tel. 06-51167856