Gemeente IJsselstein


In gesprek met de Heilige - de kracht van de Icoon donderdag, 18 november 2004 - 10:58 CET

Vanaf aanstaande zaterdag 20 november tot en met zondag 23 januari 2005 vindt in het Stadsmuseum een tentoonstelling plaats met bijzondere iconen uit particulier bezit.

De expositie toont naast oude Russische volksiconen fraaie zak- en reisicoontjes, een aantal hedendaagse iconen en op iconen geïnspireerde kunstwerken van moderne kunstenaars.

Iconen zijn geschilderde afbeeldingen van heiligen en bijbelse verhalen. Ze worden met een speciale techniek doorgaans op hout volgens vaste voorschriften en regels geschilderd. Het maakt daarbij niet uit door welke schilder en in welke tijd ze geschilderd zijn (en nog steeds worden!). Een icoon is dan ook van alle tijden en blijft overal en altijd herkenbaar voor iedereen.

Het woord icoon stamt af van het Griekse woord ´eikon`, dat ´ware afbeelding` betekent, hoewel er geen sprake is van een ´realistische` maar eerder een geïdealiseerde weergave. Verhoudingen en perspectief kloppen dikwijls niet met de werkelijkheid. Ook vertonen de heiligen, met hun strakke gezichten, en starende ogen, niet de emoties zoals bij de vaak zeer realistisch weergegeven heiligenafbeeldingen en beelden in de katholieke kerk. Ze hebben iets onaards, iets mystieks. In de Oosterse kerk is de icoon al meer dan 1500 jaar lang een onmisbaar attribuut in de eredienst. De waarde van de icoon zit voor de gelovige dan ook niet (alleen) in de mooie afbeelding of het materiaal, al zijn een aantal van de tentoongestelde iconen van grote kunsthistorische waarde. De gebruiker put kracht uit de aanwezigheid van de heilige, of dat nu thuis is, op reis of in een processie. Ze worden aanbeden, toegesproken, zelfs aangeraakt, geaaid, wat aan het doorleefde uiterlijk goed te zien is. Via verzoekbriefjes wordt er gevraagd om bijstand, genezing, vruchtbaarheid enzovoorts en de heilige wordt vervolgens bedankt, soms zelfs met cadeautjes. Vaak worden ze verrijkt met een riza: met de hand bewerkt zilveren plaatwerk. Onder de tentoongestelde exemplaren is een bijzondere vaandel-icoon die voorging in de strijd: Nicolaas moedigt met het zwaard in de hand het leger aan. Zeer bijzonder is ook een groot 17de eeuws icoon op doek uit Ethiopië. Een topstuk dat nog maar tweemaal eerder tentoongesteld is.

Lezing iconen
Wie geïnteresseerd is in iconen en er graag meer over wil weten, kan een lezing bijwonen in het Stadsmuseum. Twee bijeenkomsten, op woensdagavond 8 december 2004 en donderdagavond 13 januari 2005 (aanvang 20.00 uur), worden verzorgd door Paul Brenninkmeijer, pastor van de Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein en zelf iconenschilder en kenner van de orthodoxe kerkrite. Op 19 december -culturele zondag- wordt vanaf 11.00 uur een lezing gegeven door Désirée Krikhaar, kunsthistorica en gespecialiseerd in Vroeg- en Oostchristelijke kunst. Zij opent ook de tentoonstelling openen op 20 november.

Kasteeltoren en Yselvaert
Op Tweede Kerstdag is ook de Kasteeltoren geopend en varen de boten van Yselvaert. In de kasteeltoren is een sfeervolle grote kerststal in de kelder te zien en zal rasverteller Wim Wolbrink uit Hengelo in de in stijl versierde en verlichte torenkamer een speciaal kerstprogramma brengen. Wolbrink weet al jaren jong en oud te boeien met zijn leuke, grappige, angstige, spannende en meeslepende verhalen, sagen, legenden en wondertales.
Reserveren voor lezingen en kerstvertellingen is mogelijk bij het Stadsmuseum, (030) 688 68 00.

Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2 (3401 DS IJsselstein), vlakbij de IJsselpoort Bereikbaarheid: parkeren op Hazenveld. Openbaar vervoer: vanaf Utrecht CS bus 195 of de sneltram.
Openingstijden: 13.00-17.00 uur behalve op de maandagen, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Info: www.stadsmuseum.nl
E-mail: info@stadsmuseum.nl