Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Presentatie nieuwe FSHD-gids

Op zaterdag 20 november 2004 wordt op de landelijke FSHD-dag de nieuwe Gids voor mensen met FSHD gepresenteerd. Aanwezige VSN-leden ontvangen zaterdag tegen inlevering van de bestelstrook de gids gratis.

De gids is de tweede uitgave in een reeks nieuw patiëntgericht informatiemateriaal dat de VSN ontwikkelt. Patiënten ontvangen deze uitgebreide gids, die zoveel mogelijk op maat gemaakt is. De gids is geschreven voor mensen met FSHD en voor ouders van een kind met FSHD, en hun directe omgeving. Het eerste exemplaar van de gids wordt uitgereikt aan mevrouw Joyce Milder, voorzitter van de diagnosewerkgroep FSHD.

Wat is FSHD?
FSHD is een erfelijke spierziekte die in het begin vooral tot uiting komt in de spieren van gezicht (facies), schouderblad (scapulo) en bovenarm (humerus). De volgorde waarin de verschijnselen van FSHD zich voordoen, verschilt van persoon tot persoon. Meestal begint de ziekte in de gezichtsspieren: de ogen sluiten zich niet goed en de spieren om de mond verslappen. Wat later neemt meestal de spierkracht in schouders en bovenarmen af. Vaak neemt de ziekte vervolgens langzaam in ernst toe, maar ook dit is per persoon verschillend. De gevolgen van FSHD variëren van zeer mild tot vrij ernstig.

Behandeling van mensen met FSHD
Een daadwerkelijke genezing van FSHD is helaas niet mogelijk. Wel kan het nodige gedaan worden aan het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte. Hierbij spelen de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut en eventueel maatschappelijk werker, psycholoog of orthopedagoog een belangrijke rol.

Onderzoek in Nederland
Zowel in Nederland als internationaal wordt onderzoek gedaan naar FSHD. Mede dankzij de financiële ondersteuning door diverse fondsen, waaronder het Prinses Beatrix Fonds, heeft het onderzoek een impuls gekregen. Hierdoor is onder meer DNA-diagnostiek en prenatale diagnostiek mogelijk geworden.In Nederland werken het Leids Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Nijmegen nauw samen in een onderzoek naar mogelijke verbanden tussen de veranderingen in het DNA en de ernst en het verloop van de ziekte. De universiteiten van Leiden en Nijmegen hebben ook onderzoek gedaan naar het DNA van families waarin FSHD spontaan is ontstaan. Hieruit bleek in bijna de helft van de gevallen de verandering in het DNA na de bevruchting te ontstaan. Dit betekent dat niet álle cellen van een patiënt een veranderd DNA hebben. Dit onderzoeksresultaat is van direct belang voor patiënten en ouders waar de mutatie nieuw is ontstaan. De hoeveelheid aangedane cellen bepaalt namelijk mede de ernst van de ziekte en de kans op kinderen met FSHD.

Gids voor mensen met FSHD
De Gids voor mensen met FSHD is een ringband waarin vijf brochures zijn opgenomen. Twee daarvan gaan specifiek over de ziekte: FSHD, Diagnose en behandeling en FSHD, Omgaan met de ziekte. De overige drie brochures behandelen algemene onderwerpen die voor mensen met een spierziekte van belang kunnen zijn: Voeding en spierziekten, Sociale wetgeving voor mensen met een spierziekte en Belangrijke adressen voor mensen met een spierziekte. Binnenkort wordt hier nog een brochure over hulpmiddelen aan toegevoegd.In FSHD, Diagnose en behandeling wordt het ziektebeeld beschreven. Uitgebreid wordt ingegaan op diagnosestelling, erfelijkheid en behandelingsmogelijkheden. In FSHD, Omgaan met de ziekte komen de psychosociale aspecten aan de orde: wat betekent de ziekte in het dagelijks leven? Mensen met FSHD van verschillende leeftijden vertellen over wat de ziekte voor hen en hun omgeving betekent en hoe zij omgaan met de gevolgen van de ziekte. Het zijn zeer persoonlijke verhalen die houvast kunnen bieden aan anderen die met vergelijkbare omstandigheden te maken hebben.De complete gids wordt alleen verstrekt aan VSN-leden.
Belangstellenden kunnen de afzonderlijke brochures via de VSN bestellen voor EUR 5,50 per stuk. VSN-leden met FSHD kunnen de hele gids eenmalig bestellen voor EUR 5,50 .
17 november 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400