Ingezonden persbericht
20 november 2004
STROhalm kijkt terug op een geslaagde conferentie
'Geen rente en meer betrokkenheid'
AMERSFOORT - Social Trade Organisation STROhalm hield vrijdag 19 november een internationale conferentie in De Eenhoorn te Amersfoort onder de noemer 'Naar een rentevrije en duurzame economie'. Een van de onderwerpen waarover werd gesproken was de islamitische economie. In het streven naar een renteloos systeem en meer betrokkenheid, bleken de islamitische sprekers en de STROhalm veretegenwoordigers elkaar uiteindelijk goed te kunnen vinden.
Zo'n tweehonderd belangstellenden en journalisten kwamen naar Amersfoort om er tijdens het ochtenprogramma getuige te zijn van een levendig debat tussen een groot aantal forumleden. Ook de zaal - waarin veel mensen uit de achterban van STROhalm - liet zich daarbij niet onbetuigd. Dr. Arjo Klamer van de Erasmus universiteit in Rotterdam toonde zich een aimabel voorzitter. In het forum hadden zitting dr. Robert Went, projectleider bij de Algemene Rekenkamer, dr. Johan Graafland, bijzonder hoogleraar economie aan de universiteuit van Tilburg, drs. Robert Dijksterhuis van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking, Marc Buiter van het wetenschappelijk bureau van Groen Links, M.Sirri ?im?ek, directeur van Turk Barter, Janaina Carneira da Silva van InSTROdi Brasil, drs Eelco Fortuijn, directeur van Fairfood en drs. Peter Moens en Henk van Arkel van STROhalm. De laatste is directeur van STROhalm en initiatiefnemer voor de conferentie.
Al tijdens het ochtendprogramma werd een link gelegd tussen de STROhalm innovaties op het gebied van alternatieve geldsystemen en de islamitische manier van denken over economie. En tijdens een symposium in de middaguren gingen sprekers als M. Sirri ?im?ek, Henk van Arkel, Drs. Farhat Kahn van de Polish Muslim Union en drs. Cees Bouma van de Raad van Kerken, hier nog verder op door. Door wat staat in de zogenoemde sharia-wetten van de koran, zijn gelovige moslims aangewezen op rentevrije systemen. In Nederland bestuderen verschillende banken momenteel de mogelijkheid om bijvoorbeeld een rentevrije hypotheek aan te bieden die aantrekkelijk is voor moslims. Hoewel zo'n hypotheek in principe duurder zou uitpakken dan een westerse hypotheek, bekijkt STROhalm met een aantal moslimorganisties en banken, barter-achtige mogelijkheden die de kritische kostengrens nog kunnen verlagen.
Bleken moslims zich vooral door hun geloof te laten laten in deze discussie en 'STROhalmers' door hun betrokkenheid bij de derde wereld, in wezen pleitten ze allebei voor een rentevrij geldsysteem en meer betrokkenheid, zowel van de geldschieters als van de ondernemers. De onderlinge relaties van marktpartijen vormen in beide vormen van denken namelijk een gewichtig principe.
Foto-onderschrift:
STROhalm-directeur Henk van Arkel tijdens zijn inleiding over het islamitische economie.
(Foto STROhalm)
MEDEDELING VOOR DE PERS: Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de heer Henk van Arkel, directeur van de Stichting STROhalm, tel. 030 - 2 314 314.
---- --