Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-11-2004

Bij de gemeentelijke werven, zoals milieustraten en voorraaddepots zijn veel tekortkomingen geconstateerd. Er zijn geen situaties aangetroffen die voor de omgeving en de burgers die hun (chemisch) afval komen inleveren, accuut gevaar voor de veiligheid en gezondheid opleveren. De nieuwe milieustraten scoren duidelijk beter dan de oudere. De VROM-regels worden hier goed nageleefd en de voorzieningen zijn vaak adequaat. Dit zijn de belangrijkste resultaten van een grote controleactie, de zogenoemde `inspectieweek', van de VROM-Inspectie Oost bij ongeveer 55 werven en depots in de provincies Gelderland en Overijssel.

Tekortkomingen
De werven werden niet alleen ter plekke bekeken, maar de inspectie heeft ook de bijbehorende dossiers doorgelicht. Gekeken werd of de beheerders de wettelijke taken op het gebied van bouwen, wonen en milieu goed uitvoeren. Is er een milieuvergunning, is de plek goed ingepast in het bestemmingplan, is er een bouwvergunning en eventueel een gebruiksvergunning? En op de plek zelf werd onder meer gekeken naar de opslag van milieugevaarlijke stoffen, de aanwezigheid van vloeistofdichte vloeren en brandwerende deuren. Een veel voorkomende tekortkoming is het ontbreken van een actueel bestemmingsplan. Dit is het geval bij ruim 60 % van de milieustraten. Bij 30 % van de milieustraten is geconstateerd dat een bouwwerk aanwezig was, waarvoor een bouwvergunning ontbreekt. In een kwart van de gevallen is ten onrechte geen gebruiksvergunning aanwezig. In ook een kwart van de gevallen is de opslag van afval niet in overeenstemming met de vergunning. Hierbij valt op dat deze tekortkomingen vooral werden geconstateerd bij de oude(re) milieustraten.
Een veel voorkomende tekortkoming op de plek zelf is het ontbreken van voldoende bodembeschermende voorzieningen bij de opslag van milieugevaarlijke stoffen. Dat werd geconstateerd in bijna 40 % van de gevallen.
De voorraaddepots van gemeenten en weg- en waterstaatbeheerders die op hoofdlijnen zijn onderzocht, voldoen veel beter aan de eisen. Aanbevelingen
De Inspectie, die goed te spreken is over medewerking van de gemeenten, provincies en ander instanties, stuurt de controleresultaten van iedere plek naar de betreffende gemeenten en provincies. Ook de beheerders zelf worden op de hoogte gesteld van de resultaten. De VROM-Inspectie ziet er vervolgens op toe dat de geconstateerde gebreken worden aangepakt. Er wordt ook een totaal-rapportage van de inspectieweek gemaakt die naar alle gemeenten (ook de gemeenten die niet in het onderzoek vielen) en naar beide provincies wordt gestuurd met daarin aanbevelingen en oplossingen voor de aanpak van vaak geconstateerde tekortkomingen.