AEDES

Uitzicht op convenant Dekker en corporaties

Naar aanleiding van de huurbrief van minister Dekker zegt Aedes-directeur Peter Boerenfijn: 'De minister toont met dit beleid daadkracht en biedt uitzicht op ruimte voor maatschappelijk ondernemerschap. Door meer beleidsruimte op lokaal niveau voor corporaties, in combinatie met gezonde druk op corporaties en gemeenten om snel investeringsafspraken te maken, geeft de minister een sterke impuls aan het bouwen van de zo noodzakelijke nieuwe woningen.'
Aedes gaat ervan uit met de minister tot de opstelling van een convenant te kunnen komen. 'We hebben overeenstemming over de te volgen hoofdlijn, en zijn elkaar dicht genaderd' aldus Boerenfijn.

Huurders zijn door de berichten in de media bang geworden of ze de komende jaren hun huur nog wel kunnen betalen. Door de huurverhoging de komende vijf jaar te baseren op de jaarinflatie in combinatie met de beperking van de gemiddelde huurstijging hebben meeste huurders van corporaties de eerste drie jaar zelfs een voordeel dan wanneer het huidige beleid zou worden voortgezet.

Ook in toekomstig geliberaliseerde woningen zullen de effecten meevallen omdat volgens Boerenfijn corporaties al jaren bewijzen zeer verantwoord met de ruimte in het huurbeleid om te gaan. 'Ruimte is niet hetzelfde als alle huren verhogen: er zijn woningen te duur, te goedkoop en precies goed geprijsd. Het valt niet langer uit te leggen dat op basis van historie een flatwoning duurder is dan de eengezinswoningen waarop wordt uitgekeken.' Aedes heeft steeds benadrukt dat ruimte in het huurbeleid nodig is voor een goede prijs - kwaliteitsverhouding van huurwoningen.

Aedes is tevreden dat de minister de toezegging heeft gedaan dat ook in de toekomst huurders in geliberaliseerde woningen recht houden op huursubsidie als aan de vereisten van de huursubsidiewet wordt voldaan. 'Op die manier blijft voor corporaties de mogelijkheid bestaan om bijvoorbeeld grote gezinnen met lage inkomens in grote woningen te blijven huisvesten' aldus Boerenfijn.

In haar brief moest de minister ook invulling geven aan haar taakstelling om euro 250 miljoen per jaar te bezuinigen. Doordat de verhuurders daaraan een bijdrage leveren, wordt voorkomen dat er nog verder moet worden bezuinigd op de huursubsidie waardoor mensen met de laagste inkomens nog meer worden getroffen. 'Het uitgangspunt voor corporaties is en blijft dat mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt goed en betaalbaar kunnen blijven wonen. Op deze manier dragen we er aan bij dat ook deze groep mensen ook de komende jaren op goede en betaalbare woningen kunnen rekenen', zegt Boerenfijn.

Om dat duurzaam te kunnen garanderen moet er een einde komen aan het gekunstelde en inefficiënte onderscheid tussen huren en kopen. Er bestaat nu geen prikkel om zuinig met de rijkssubsidies of belastingaftrek om te gaan en dat maakt het huidige systeem inefficiënt en uiteindelijk onbetaalbaar. Voor Aedes staan daarom de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidie in hun huidige vorm ter discussie. Aedes deed de volgende oproep aan het kabinet: 'We moeten toe naar een integraal stelsel voor vraagondersteuning op het terrein van het wonen, ongeacht of het over huur of koopwoningen gaat. Iedereen realiseert zich dat daarbij de hypotheekrenteaftrek in discussie komt. De Raad van State heeft die richting al aangewezen. Tweede-Kamerleden van de coalitie tonen lef door aan te geven dat het de volgende periode op de agenda staat. Alleen het kabinet duikt nog weg. Dat is jammer, want het zou goed zijn als een paar jonge honden op de ministeries van VROM en Financiën hun denkcapaciteit mogen inzetten om vooruit te denken.'