Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht ministerraad
19 november 2004

KABINET VOELT VOOR NATIONAAL ACTIEPLAN VOOR BEVORDEREN

CONCURRENTIEKRACHT

Het kabinet voelt in beginsel voor het opstellen van een `nationaal actieplan' voor de uitvoering van de zogeheten Lissabon-strategie. Het reageert daarmee op een van de aanbevelingen van oud-premier Kok in zijn rapport over de evaluatie van deze strategie. Zo'n plan zou volgens het kabinet in overleg met het parlement, de sociale partners en andere maatschappelijke organisaties moeten worden opgesteld en uitgevoerd. Het plan moet volgens het kabinet leiden tot een meer zichtbare aanpak en een duidelijke verantwoordingsplicht voor het uitvoeren van de Lissabon-strategie. Ook geeft het lidstaten van de Europese Unie de flexibiliteit voorrang te geven aan problemen die voor hen specifiek zijn. Dit staat in de reactie van het kabinet op het rapport van Kok. Oud-premier Kok kreeg de opdracht dit rapport te schrijven van Europese regeringsleiders tijdens de Europese Raad van maart 2004.

Het kabinet deelt de conclusie dat de strategie zich meer moet richten op groei en werkgelegenheid. Op die manier kunnen ook de sociale en duurzame elementen van het huidige maatschappijmodel worden gewaarborgd. Dit hoeft niet te leiden tot een `race to the bottom', zo tonen de ontwikkelingen tot nu toe aan.

Op 3 november jongstleden presenteerde Kok zijn rapport met daarin een evaluatie van de Lissabon-strategie aan de Europese Commissie en de dag daarna aan de Europese Raad. Deze evaluatie is het uitgangspunt voor de Europese Commissie om voorstellen te ontwikkelen voor het beter uitvoeren van de Lissabon-strategie. Deze zullen worden besproken tijdens de Europese Voorjaarsraad van 2005.

Naast de waardering die het kabinet uitspreekt voor het rapport deelt het kabinet de verontrusting over het ontbreken van het gevoel van urgentie bij de uitvoering van de Lissabon-strategie. Dit geldt met name de dringende noodzaak van structurele hervormingen. De strategie is nog wel steeds het juiste instrument om de uitdagingen zoals internationale concurrentie en de toenemende vergrijzing aan te kunnen. Ook onderstreept het kabinet de conclusie dat het Europese sociaal-economische model mee moet veranderen met de tijd om het te kunnen behouden voor de toekomst.

Het kabinet deelt de opvatting van Kok dat er meer politiek `ownership' moet komen bij de uitvoering van de strategie. Op het ogenblik is te weinig duidelijk wie voor wat verantwoordelijk is. Het moet duidelijk zijn dat de lidstaten zelf voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het achterblijven van de resultaten van de Lissabon-strategie. Daarom is meer betrokkenheid van alle actoren, zowel op nationaal als Europees niveau, noodzakelijk. In dit verband past het idee van nationale actieplannen.

RVD, 19.11.2004