Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe publiceert overzichten groene stroom

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) publiceert vandaag overzichten met de gemiddelde prijzen die leveranciers in het derde en vierde kwartaal in rekening hebben gebracht bij consumenten van groene stroom. De toezichthouder, die de prijsontwikkeling op de energiemarkt nauwlettend volgt, publiceert de overzichten om de groene stroommarkt inzichtelijker te maken zodat consumenten beter in staat zijn een weloverwogen keuze te maken voor een groene stroomaanbieder. DTe raadt consumenten aan om voor actuele tarieven altijd contact op te nemen met verschillende energieleveranciers zodat de consument de tarieven onderling kan vergelijken.

In de overzichten staan de leveranciers gerangschikt van goedkoop naar duur. De door DTe gepubliceerde overzichten zijn gebaseerd op:


- het jaarverbruik van consumenten (dit verbruik staat vermeld op de jaarafrekening)

- de prijs die de leverancier in rekening brengt voor groene stroom

- de contractduur

Verder bevatten de overzichten gegevens over de manier waarop de stroom is opgewekt en geven zij aan of de gehanteerde tarieven vaststaan voor een bepaalde periode of variabel zijn. DTe is van oordeel dat energieleveranciers inzicht moeten geven in deze elementen zodat consumenten beter in staat zijn een weloverwogen keuze te maken voor een groene stroomaanbieder.

'Op de energiemarkt dient voldoende en correcte informatie aanwezig te zijn zodat een consument kan bepalen wat hij waar voor welke prijs koopt', aldus Gert Zijl, directeur van DTe. 'Een goed geïnformeerde consument vormt de drijvende kracht achter effectieve concurrentie. Daarom zijn wij niet doof voor signalen dat er onjuiste, verouderde of onvolledige gegevens worden gebruikt op de vergelijkingssites en is DTe een onderzoek gestart naar de kwaliteit van de aangeboden informatie op deze sites.' De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting begin 2 005bekend.

DTe heeft onder meer tot publicatie van de overzichten besloten omdat de overheid per 1 januari 2005 de korting op de Energie Belasting (EB) voor groene stroom beëindigt. Deze korting, die de groene stroom goedkoper maakt, had tot doel groene stroom aantrekkelijk te maken voor consumenten. Het beëindigen van de korting kan een prijsverhogend effect hebben. Daarom geeft DTe in de overzichten tevens aan wat het gevolg is van het wegvallen de EB-korting voor de groene stroom tarieven: of het tarief stijgt, gelijk blijft of daalt.

De overzichten zijn vanaf vandaag te vinden op de website van DTe (www.dte.nl) onder Energie: u mag kiezen.