Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

Met betrekking tot de viering van 175 jaar België en 25 jaar federalisme gaat de Vlaamse Regering ermee akkoord dat de in de ontwerpkalender voorgestelde initiatieven van de federale overheid, die plaatsvinden in het Vlaams Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, worden opgenomen in de kalender van de feestelijkheden, op voorwaarde dat het Vlaamse karakter van deze activiteiten wordt verzekerd in de communicatie en organisatie. Alle activiteiten die in Vlaanderen plaatsvinden zullen de nodige steun krijgen op het vlak van toelatingen, vergunningen, begeleiding, toegang tot de infrastructuur, enz. Gezien de laattijdige kennisgeving verzaakt de Vlaamse Regering aan de mogelijkheid om een eigen programma op te stellen of om bestaande geplande activiteiten te laten doorgaan onder de noemer '175-25'. Inzake de financiering zal de Vlaamse Regering de afspraken nakomen die werden aangegaan door haar voorganger in het kader van de begroting 2005. Het bedrag van 1,13 miljoen euro dat door de Vlaamse Regering wordt voorzien, moet als volgt worden aangewend: maximaal 395.721 euro voor communicatie van het programma en het saldo van 737.721 euro voor initiatieven in het Vlaamse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Aan de financiële modaliteiten worden een aantal voorwaarden verbonden die voorwerp dienen uit te maken van een aparte financieringsovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de FOD Kanselarij van de eerste minister. De Vlaamse overheid zal verschillende vertegenwoordigers aanstellen in de comités en werkgroepen die het project coördineren. De administratie Kanselarij en Voorlichting bereidt het samenwerkingsprotocol met de federale overheid verder voor.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de besluiten van 6 juli 1999 over een geïntegreerde economische boekhouding/begroting en budgettaire rapportering voor de scholengroepen en het centrale niveau van het Gemeenschapsonderwijs. Met de wijziging wordt een tijdige indiening van de begrotingen van scholengroepen en eventuele herzieningen voorzien om zo tijdig een beeld te kunnen vormen van de begrotingstoestand en eventueel te kunnen ingrijpen. De begroting en de herziene begroting van de scholengroepen worden ten laatste op respectievelijk 31 januari en 30 september van het betrokken begrotingsjaar bezorgd aan de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. Daarnaast wordt vastgelegd dat de jaarrekening vergezeld moet zijn van een document over de uitvoering van de begroting. Om de begrotingen onderling beter te kunnen vergelijken, krijgt de begeleidingscommissie de mogelijkheid om uniforme begrotingsdocumenten op te leggen. Ten slotte moeten de begrote resultatenrekening en de liquiditeitenbegroting nog enkel op jaarbasis worden opgesteld en niet langer semesterieel.


* * *

De Vlaamse Regering kent 211.500 euro subsidie toe aan de vzw YoTaM voor de opleiding en begeleiding van jonge talentrijke musici. Deze jongeren kunnen op toonaangevende internationale muziekwedstrijden de Vlaamse aanwezigheid versterken.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

In het kader van de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'leidingstraat voor hoofdtransportleidingen Zomergem-Zelzate'. Tussen Zomergem en Zelzate bestaat al een ondergrondse leiding voor aardgas maar het tracé tussen Oostwinkel en Zelzate vormt een bottleneck in de bevoorrading van de haven van Antwerpen. De nv Fluxys zal daarom een nieuwe aardgasleiding aanleggen parallel met de bestaande.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering beslist de vordering van het Vlaamse Gewest op de nv Tunnel Liefkenshoek (TLH) uit hoofde van de verlenging van de concessietermijn in te brengen in de nv Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) in ruil voor aandelen, en dit uiterlijk op 30 november 2004. Ze beslist ten gepaste tijde de algemene vergadering van de nv BAM samen te roepen om het maatschappelijk kapitaal te verhogen naar aanleiding van de inbreng van deze vordering. Ze machtigt de nv BAM om schuldeffecten uit te geven voor een maximaal bedrag van 200 miljoen euro waarbij ze een betalingsgarantie verleent aan deze schuldeffecten. Ze zal ook het voorgestelde terugbetalingsplan ondersteunen bij de respectieve raden van bestuur van nv BAM en nv TLH.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering duidt minister-president Leterme en de Vlaamse ministers Moerman en Bourgeois aan als nieuwe effectieve leden van het Comité van de regio's voor voordracht. Voor het Congres van Lokale en Regionale Overheden van Europa draagt ze Anissa Temsamani voor als nieuw effectief lid.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief drie besluiten over het Vlaamse personeelsstatuut, het personeelsstatuut van de Vlaamse wetenschappelijke instellingen en het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen. De ingelaste aanpassingen hebben betrekking op de herplaatsing, de interne arbeidsmarkt, de uitvoering van het sectoraal akkoord 2003-2004 en andere bepalingen.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed met betrekking tot de rechtsopvolging van de Vlaamse openbare instelling (VOI) Toerisme Vlaanderen en de overdracht van personeel en goederen naar het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering beslist principieel dat de Vlaamse Reguleringsinstantie van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) mag toetreden tot de 'pool van de parastatalen', zodat ze kan genieten van de wettelijke pensioenregeling. Het besluit wordt nog voor onderhandeling voorgelegd aan alle betrokken actoren. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Op 19 december 2003 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed tot oprichting van het extern verzelfstandigd agentschap (EVA) 'Waterwegen en Zeekanaal', evenals het ontwerpdecreet voor de omzetting van de Dienst voor de Scheepvaart in het EVA 'De Scheepvaart'. Deze herstructurering maakt deel uit van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB). Voor de overdracht van materiële middelen die door deze herstructurering moet gebeuren, keurt de Vlaamse Regering nu, na het advies van de Raad van State, definitief een besluit goed voor de rechtsopvolging naar aanleiding van deze herstructurering.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering benoemt André Denys tot gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de aankoop van aanvullende ontwaardingsapparatuur voor de voertuigen van De Lijn en van de exploitanten voor een bedrag van
1,48 miljoen euro.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed dat instemt met de overeenkomst van 4 april 2003 tussen de federale overheid en de Gewesten met het oog op de verwezenlijking van het Gewestelijk Expresnet van, naar, in en rond Brussel. Dit ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


-----
einde

-----

---