Ingezonden persbericht


Conferentie - Naar een rentevrije duurzame economie

5 oktober 2004
PERSBERICHT

De Stichting Strohalm houdt op vrijdag 19 november een internationale conferentie onder de noemer Naar een rentevrije duurzame economie.

De conferentie omvat
-een panel-discussie onder de titel Van Bancor tot Islam -een symposium over Islamitische Economie en
-een drietal workshops over innovatie in microkrediet en lokaalgeld-initiatieven.

Een en ander vindt plaats in congrescentrum De Eenhoorn aan de Koningin Wilhelminalaan 33 te Amersfoort. Aanvang 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt tussen de 10 en de 50E, naar draagkracht. Geïnteresseerden kunnen kaarten bestellen onder nummer: 030 -2314314. Of via www.strohalm.nl.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur: Ontvangst

10.30-10.45 uur: Inleiding door de heer professor Arjo Klamer, hoogleraar in de Economie van Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. De heer Klamer treedt tevens op als dagvoorzitter.

10.45-12.45 uur: Panel-discussie Van Bancor tot Islam

12.45-13.45 uur: Lunch

13.45-15.15 uur: Symposium Islamitische Economie; theorie. 13.45-15.15 uur: Workshops, eerste ronde.

15.15-15.30 uur: Pauze

15.30-17.00 uur: Symposium Islamitische Economie; praktijk. 15.30-17.00 uur: Workshops, tweede ronde.

Toelichting Panel-discussie:

Waar moet het met de economische wereldorde naar toe? Deskundigen, afkomstig uit de wereld van de ontwikkelingssamenwerking, de economie en de Islamitische handel, gaan in gesprek met vertegenwoordigers van Strohalm. Uitgangspunt is de jarenlange zoektocht van Strohalm naar een rentevrije duurzame economie.

Het panelgesprek is opgebouwd uit drie delen:


. De noodzaak tot hervorming
Strohalm inventariseert de nadelen van een rentedragend geldsysteem en benadrukt de noodzaak tot hervorming, de kern van haar doelstellingen. Wat zijn dan die dramatische effecten van het mondiale monetaire systeem op de nationale en lokale markten? En wat is daarin de rol van die vermaledijde rente?

De heer Eelco Fortuijn, directeur van Fairfood, zal met name de relatie met het wereldvoedselvraagstuk belichten en Professor Johan Graafland, bijzonder hoogleraar Economie, Onderneming en Ethiek aan de Universiteit van Tilburg, spreekt over de ethische keuzen die op de achtergrond van de economische structuur een rol spelen. Ook worden de standpunten van de vakbeweging en de typische situatie binnen Islamitische cultuur (het renteverbod in de Koran) tegen het licht gehouden.


. Een nieuw wereld-geld-systeem
Het panel buigt zich vervolgens -op aangeven van de econoom Robert Went, gastonderzoeker aan de economische faculteit van de UvA- over de huidige wereldorde. Professor Seif Tag el-Din van het Markfield Institute van de Universiteit van Loughbourough geeft zijn visie op het Bancor systeem van Keynes. Is er werkelijk een handelsstelsel mogelijk, waarbij import en export volledig met elkaar in balans zijn? Hoe zouden een verbeterd monetair systeem en een nieuw handelssysteem er uit moeten zien?


. Van Barternetwerken tot complementair handelssysteem Sirri ?im?ek, directeur van Turk Barter, en Strohalm onderzoeken tenslotte of barternetwerken al een kern vormen voor een rentevrije economie. Welke perspectieven zijn er voor het ontstaan van een wereldwijd aanvullend rentevrij handelssysteem?

Toelichting middagprogramma:

. Symposium Islamitische Economie

Anders kijken naar rente en geld kan leiden tot een ultramoderne manier om transacties te verrichten binnen bedrijvennetwerken. Over hoe het pre-Islamitische economisch denken uit de tijd van Abraham aansluit bij moderne computertechnologie. In het eerste deel van dit symposium wordt gesproken over geld en rente, en over participatieve rentevrije investeringen, zoals die in het Islamitische economisch denken centraal moeten staan. Na de pauze komt de praktijk aan bod. Het bevorderen van het eigen-woningbezit onder allochtonen zou een goede bijdrage leveren aan de integratie. Tot nu toe was dat een moeizaam proces. Moslims willen namelijk vaak -vanwege het renteverbod in de Koran- geen rentedragende hypotheek nemen. Binnenkort echter wordt hen ook in Nederland de mogelijkheid geboden om via het zogenoemde Islamitisch bankieren toch een eigen huis te verwerven. Aangetoond wordt hoe een combinatie tussen een bedrijvennetwerk en een Islamitische bank een hypotheek kan opleveren waarvan de lasten niet hoger maar juist lager zijn dan die van rente-hypotheken, waardoor uiteindelijk de voordelen van een rentevrije economie ook voor niet-Islamitische Nederlanders duidelijk zijn.

Verder gaat het over Barter, moderne computergestuurde rentevrije ruilnetwerken met als voorbeeld Turk-Barter, een bedrijvennetwerk met een omzet van ruim 100 miljoen dollar in 2003.

De volgende thema's en sprekers komen aan bod (tolk naar Nederlands aanwezig):


. Over geld, rente en Islamitische economie, gezien door de niet-Islamitische bril van Henk van Arkel, directeur van de Stichting Strohalm
. Over Islamitische economie en bankieren, door Dr. Seif Tag el-Din (Engeland), professor in Islamitische Economie aan het Markfield Institute, University of Loughborough.
. Islamitisch bankieren in Nederland door Muktisjah Ramli van Islamic Commerce.
. Innovatief Islamitisch bankieren, door Henk van Arkel, directeur Stichting Strohalm.
. Over rentevrije handel middels Barter door Sirri ?im?ek (Turkije), directeur Turk Barter.
. Over de markt voor Islamitisch bankieren in de Benelux door Mohamed Boulif, voorzitter van de Moslimraad in België.

. Workshops

Gelijktijdig met dit symposium zijn er drie workshops die elk twee keer plaatsvinden. Deelnemers die niet kiezen voor het symposium Islamitische Economie, kunnen zo meerdere projecten van Strohalm leren kennen.

Toelichting workshops:


1. Innovatie van microkrediet door Ana Ferreira, assistent projectcoördinator Strohalm (Engelstalig).
- Netwerken. Microkrediet wordt effectiever als er koopkrachtige vraag is. Dit kan door het krediet te verlenen in een samenhang van bedrijvennetwerken.
- Consumicro: een vorm van microkrediet waarbij de lokale consument het grootste deel van het werk van de microkrediet instelling overneemt en daarvoor beloond wordt met een loyal customers reward.
- Fomento: donorgeld effectiever gebruiken door een project te financieren met zelfgedrukt geld en het geld tegelijk te gebruiken voor microkrediet.


2. Innovatieve gemeenschapsopbouw: wijk-economie en lokale ruileenheid door Camilo Ramada, methodologisch expert in Brazilië voor Strohalm. Lerend van de ervaring in Argentinië waar miljoenen mensen deelnamen aan lokaal geld circuits, bouwen bewoners van arme wijken op een tweetal plaatsen in Brazilië met behulp van lokaal geld aan meer perspectief voor de wijk en de bewoners. Zij organiseren zo een levendige economie waarbij de bewoners zowel als producent en als consument zijn betrokken.


3. Innovatief netwerk van consumenten en bedrijven: kleine projecten in Honduras door Peter Moers, algemeen project coördinator Strohalm. In Honduras, één van de armste landen van het westelijk halfrond, werkt Strohalm samen met COMAL, een netwerk van dorpswinkeltjes, boeren en kleine rurale bedrijven. Het unieke aan de werkwijze van COMAL is dat boeren niet alleen beschouwd worden als producenten, maar ook als consumenten. COMAL stimuleert de consumptie van producten die door de leden zelf gemaakt zijn. Ondanks de vraag, liggen er momenteel nog maar weinig zelfgemaakte producten in de COMAL winkels. De reden is een gebrek aan technische kennis en investeringsgeld om de primaire landbouwproducten verder te verwerken tot eindproducten voor consumenten. In de nieuwe projecten ondersteunt Strohalm, met krediet, training en advies, het opzetten en uitbreiden van kleine verwerkende bedrijfjes. Het gaat om producten als organische mest, organische rietsuiker, biodiesel en maïsmeel. Het netwerk verbindt alle producenten onderling via een eigen munt: de UDI. Doelgroep van deze workshop zijn vooral lokale steungroepen, maar verder is het ook een interessant en vooral praktisch verslag van hoe een eigen ruilmiddel binnen een consumenten- en bedrijvennetwerk kan werken.

_________________________________________________________________________________________________________________________________worden meege

---- --
Strohalm
,,Het huidige geldsysteem -en met name de renteheffing- is een van de belangrijkste oorzaken is van armoede en milieuvervuiling. "

Strohalm wil dat veranderen door alternatieven te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.

De stichting werkt met geld van donateurs, van DGIS, VROM (overheid) en PSO (vereniging). Meer info op: www.strohalm.nl
E-mail: persinfo@strohalm.nl
Telefonisch: directeur Henk van Arkel of Peter Moers, projectcoördinator: 030 -2314314

Programma

Website van professor Arjo Klamer: www.klamer.nl

Info over John Maynard Keynes: www.time.com/time/time100/scientist/profile/keynes.html

Website van Turk Barter: www.turkbarter.com/english

Website Islamic Commerce: www.islamic-commerce.net/

Website Fairfood: www.fairfood.org

Lokatie:

Website van congrescentrum De Eenhoorn www.congres-eenhoorn.nl

Aanmelden:

helma@strohalm.nl

---- --
Bereikbaarheid van Congrescentrum De Eenhoorn

Via deze routebeschrijving laten wij u vanaf alle richtingen Amersfoort binnen rijden via de Stichtse Rotonde.

op 84 stappen van Station Amersfoort CS

Vanaf Utrecht A 28
- Afslag Amersfoort Zuid, linksaf en onder het viaduct direct weer links
- Richting Soest, Industrieterrein De Isselt, Dierenpark.
- *Niet de afslag Amersfoort nemen maar snelweg blijven volgen tot aan de Stichtse rotonde. - Bij de Stichtse rotonde richting Amersfoort
- Ca. 300 meter voorbij het Berghotel ziet u rechts het ziekenhuis Eemland (locatie Lichtenberg), hier de rotonde nemen linksaf de Emmalaan in - Bij klein verkeersplein: rechtdoor de Koningin Wilhelminalaan inrijden - Deze weg uitrijden en u ziet het Congrescentrum aan uw linkerhand Vanaf Arnhem A 12
- Afslag Maarsbergen
- Richting Woudenberg/Amersfoort rijden. Bij de 1e rotonde rechtdoor, door Woudenberg heen (N 226)
- Bij Amersfoort onder het viaduct door en links Soest, Industrieterrein De Isselt, Dierenpark. - * Zie vanaf Utrecht A 28
Vanaf Amsterdam A1
- Doorrijden tot aan kruispunt Hoevelaken
- Rechtsaf richting Utrecht A 28

- Dan borden volgen Soest, Industrieterrein De Isselt, Dierenpark. - * Zie vanaf Utrecht A 28

Vanaf Apeldoorn/Deventer/Enschede A 1

- Afslag Hoevelaken, Zwolle, Amersfoort, Utrecht
- Vervolgens richting Utrecht A 28

- Dan borden volgen Soest, Industrieterrein De Isselt, Dierenpark. - * Zie vanaf Utrecht A 28

Vanaf Zwolle A 28

- Richting Utrecht A 28

- Dan borden volgen Soest, Industrieterrein De Isselt, Dierenpark. * Zie vanaf Utrecht A 28

Parkeerplaatsen

- 118 eigen parkeerplaatsen achter Congrescentrum De Eenhoorn (betaald) - P en R terrein naast station (betaald)

- Phoenix parkeergarage (betaald)

Congrescentrum De Eenhoorn
Kon. Wilhelminalaan 33 (hoek Stationsplein), 3818 HN Amersfoort. Telefoon (033) 467 37 30. Telefax (033) 467 37 33. Uitstekend bereikbaar per trein

E-mail: info@congres-eenhoorn.nl

---- --