Gemeente Utrecht
Utrechtse Dialoog maakt veel los en leidt tot concrete acties
"Een enerverende en goede bijeenkomst." Zo luidde het oordeel van menig bezoeker van de gespreksavond over de maatschappelijke verhoudingen in de stad Utrecht. Ruim 150 mensen gaven gehoor aan de oproep van burgemeester Brouwer om met elkaar de dialoog aan te gaan. Brouwer prees de verschillende initiatieven die na de moord op Van Gogh op verschillende plekken genomen zijn en sprak haar vertrouwen in de Utrechtse samenleving uit.
De deelnemers vormden een goede afspiegeling van de Utrechtse samenleving: er waren scholieren, wijkmanagers, pastoor, huisvrouwen, moskeebestuurders, jongerenwerkers en politici. In verschillende groepen discussieerden de deelnemers aan de Utrechtse Dialoog. Naast de veroordeling van de moord op Van Goh sprak men met elkaar over thema's als vrijheid van meningsuiting, respectvol en fatsoenlijk met elkaar omgaan, kritiek geven en ontvangen. Ook was er aandacht voor jongeren, hoe zij omgaan met de angst en onrust die bij velen leeft, maar ook met de talenten die ze hebben. Veel deelnemers vonden dat er minder primair moet worden gereageerd, en dat er harder moet worden geprobeerd de werkelijke bedoelingen van boodschappen te achterhalen. Verder moet het afgelopen zijn met het wij/zij-denken. Men vond dat er veel te veel wordt gegeneraliseerd: integratie moet van twee kanten komen, en kost tijd en energie.
Concrete acties
De avond werd ook gebruikt om ideeën te genereren en bespreken. Er kwamen voorstellen om een buddysysteem op te zetten (allochtoon-autochtoon), een postercampagne te voeren, informatie over verschillende religies te verspreiden meer stageplekken voor allochtone scholieren te regelen en veel debatten te voeren, liefst op wijkniveau. Wethouder Verhulst sloot de avond af met de opmerking dat Utrecht een goede organisatiegraad heeft, en dat mag koesteren: "Als we elkaar zoeken, dan vinden we elkaar, dat blijkt zo'n avond maar weer".
Noot voor de media:
Meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, tel. 030 286 14 09.