Ingezonden persbericht


PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL
17 NOVEMBER 2004.

Stop deze nachtmerrie!
Amnesty International met steun Youp van 't Hek en Guilly Koster in actie ter bescherming van de burgers van Darfur.

'Terwijl u sliep, werden in Darfur(Soedan) tientallen mensen gedood. Stop deze nachtmerrie!' Met deze woorden gericht tot de president van Soedan start Amnesty International ,met steun van Youp van 't Hek en Guilly Koster, op donderdag 18 november een actie ter bescherming van de burgers van Darfur. Amnesty wil met de actie zeker 75.000 handtekeningen ophalen.

De actie start op 18 november om 17.00 op de Dam in Amsterdam, als Guilly Koster als eerste zijn handtekening onder de petitie zal zetten. Een groot bed op de Dam moet symboliseren dat de nachtmerrie voor de bevoking van Darfur dag en nacht doorgaat. Op de lakens staan de namen van 3000 omgekomen Soedanezen. Amnesty International blijft de hele nacht tot 9 uur 'smorgens waken en vraagt alle voorbijgangers de actie te ondersteunen. In een advertentie in de Volkskrant,Trouw, de Metro en de Spits op vrijdag 19 november en via radiospotjes roept Youp van't Hek alle Nederlanders op de actie te steunen.

Het doel van de actie is om druk uit te oefenen op de regering van Soedan. De regering van dat land blijft de omvang van de moorden en verkrachtingen en haar eigen verantwoordelijkheid daarvoor ontkennen. Daardoor komen nog steeds dagelijks tientallen mensen om en slaan honderden op de vlucht.

Wereldwijd worden alle leden van Amnesty gevraagd hun stem te laten horen aan de Soedanese autoriteiten via actiekaarten, e-mails en sms-jes. De in Nederland opgehaalde handtekeningen zullen half december aan de ambassadeur van Soedan in Den Haag worden aangeboden.

Achtergrond
Sinds februari 2003 is de West-Soedanese regio Darfur verwikkeld in een conflict waarbij gewapende groeperingen strijden tegen het regeringsleger en Arabische milities, die bekend staan onder de naam Janjaweed.Deze worden door de regering in Khartoum gesteund. Hierbij vinden zeer ernstige en grootschalige mensenrechtenschendingen plaats, waarvan de burgerbevolking het voornaamste slachtoffer is. Ook gewapende groepen als het SLA en de JEM doden burgers.

Meer dan 50.000 mensen zijn bij de aanvallen vermoord, dorpen zijn aangevallen, vee is gestolen, oogsten zijn vernietigd en duizenden vrouwen en jonge meisjes zijn verkracht. Nog eens 70.000 mensen zijn overleden als gevolg van honger en ziekte. Zo'n anderhalf miljoen mensen zijn uit hun dorpen en huizen verdreven. Intussen verslechtert de situatie nog voortdurend.

Eerder deze week toonde Amnesty International in een rapport aan, dat de voortdurende wapenstroom richting Soedan leidt tot nieuwe mensenrechtenschendingen. Reden voor de mensenrechtenorganisatie om bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die op 18 en 19 november in Nairobi bijeenkomt, aan te dringen op een volledig wapenembargo ten opzichte van Soedan.

Noot voor de redactie-