Productschap Margarine
18.11.2004
Nadruk op gevarieerd, minder verzadigd vet
Nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd
Het Voedingscentrum heeft op 16 november de nieuwe 'Schijf van Vijf'
gepresenteerd, een handvat voor de algemene voedingsvoorlichting. De
bedoeling van de Schijf van Vijf is de consument bewust te maken van
het belang van gezond en veilig eten door vijf gouden regels voor
gezond eten te introduceren.
1. Gevarieerd.
Gevarieerd eten betekent dagelijks kiezen uit de producten van de
schijf van vijf. Naast een ruime hoeveelheid water zijn dat
koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels, vitamines en
mineralen. De schijf is een illustratie van waar men uit kan kiezen,
de producten zijn als volgt ingedeeld:
a. Groente en fruit
Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur,
mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen
b. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en
mineralen
c. Zuivel, vlees (waren), vis, ei en vleesvervangers
Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals calcium en ijzer,
B-vitamines en vis
d. Vetten en oliën
Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren
e. Dranken
Belangrijk vanwege: water
2. Eet niet te veel
Om een gezond gewicht te behouden wordt geadviseerd niet te veel te
eten en voldoende te bewegen (minimaal 30 minuten per dag) voor een
evenwichtige energiebalans. Niet te veel vet, suiker en alcohol, drie
hoofdmaaltijden per dag en niet vaker dan 3-4 keer iets tussendoor
zijn de onderliggende invulling van de regel.
3. Minder verzadigd vet
De hoeveelheid verzadigd vet in de voeding moet beperkt worden en waar
mogelijk vervangen door onverzadigd vet. Dit om de kans op hart- en
vaatziekten en een verhoogd cholesterol te verkleinen. Ook de inname
van transvetten moet worden beperkt. Aanbevolen wordt vooral de zachte
en vloeibare soorten vet te kiezen, want die bevatten de meeste
onverzadigde vetten.
4. Veel groente, fruit en brood
Aanbevolen wordt om ruime hoeveelheden te eten van groente, fruit en
(volkoren)brood. Ze bevatten in verhouding tot hun volume weinig
calorieën, veel vezels, en vitaminen. Bovendien geven ze een voldaan
gevoel, waardoor ze de trek in calorierijke tussendoortjes
verminderen. Brood kan worden afgewisseld met knäckebröd, roggebrood
en beschuit of ontbijtgranen. Bij de warme maaltijd kan men kiezen uit
aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten of brood.
5. Veilig
Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar opletten blijft
belangrijk. Om te zorgen dat ons voedsel veilig en hygiënisch wordt
bereid en gegeten, moet de consument letten op o.a. de
houdbaarheidsdatum en de bewaartemperatuur (koelkast tussen de 4 en 7
graden Celsius). Daarnaast dient men het eten altijd goed te
verwarmen, niet te vaak nitraatrijke groente te eten en pluimvee,
varkensvlees en eieren goed te garen.
De reden dat er gekozen is voor het herintroduceren van de Schijf van
Vijf is dat 77% van de Nederlanders de 'Schijf van Vijf' blijkt te
kennen, in tegenstelling tot de later uitgebrachte maaltijdschijf en
voedingsschijf. Alle afgebeelde voedingsmiddelen bevinden zich in de
voorkeurscategorie van het Voedingscentrum.
Meer weten over de Schijf van Vijf? Kijk op www.voedingscentrum.nl, of
neem contact op met Bianca Leemkuil, tel: 070-3195145, e-mail
leemkuil@mvo.nl.