FNV BONDGENOTEN



FNV Bondgenoten: leden geven pensioenen prioriteit

FNV Bondgenoten moet in het komende CAO-seizoen zijn pijlen voornamelijk richten op vervroegd uittreden en werkzekerheid. Dat geven zowel jongere als oude leden van de bond aan in een enquête over de prioriteiten voor de nota Arbeidsvoorwaardenbeleid 2005 'Mensenwensen', die de Bondsraad van FNV Bondgenoten vandaag heeft vastgesteld. Daar achter aan komen thema's als gezond werken en kinderopvang.

Het recent gesloten Museumplein-akkoord gaat het komende CAO-seizoen een belangrijke rol spelen. Anja Jongbloed, coördinator pensioenen en arbeidsvoorwaarden van de FNV Bondgenoten: 'In het akkoord is een nieuw fiscaal kader voor de pensioenen afgesproken. We moeten nu aan de slag om de huidige pensioenregelingen om te bouwen zodat ze in dat kader passen. Het gaat er daarbij natuurlijk ook om dat mensen de mogelijkheid houden om eerder te stoppen met werken. Daarnaast gaan we, als er geld over is, een levensloopregeling optuigen'.

Het akkoord betekent de nodige veranderingen in de WAO. Ook daar wil FNV Bondgenoten in de CAO's op inspelen. Jongbloed: 'We willen in de eerste plaats er voor zorgen dat mensen door goede arbeidsomstandigheden gezond kunnen werken. Worden mensen dan toch ziek, dan willen we dat ze weer zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Reïntegratie dus. Als mensen dan toch arbeidsongeschikt worden, dan willen we een inkomensgarantie voor ze organiseren. Over deze zaken willen we integrale afspraken met werkgevers maken'.

De Bondsraad heeft als derde prioriteit aangewezen dat de bond zich moet inzetten om kinderopvang en buitenschoolse opvang voor alle werknemers beschikbaar en betaalbaar te laten zijn. Uit de enquête blijkt dat vooral vrouwen en jongere bondgenotenleden daar veel belang aan hechten.
In de enquête heeft bijna de helft van de respondenten aangegeven het eens te zijn met de stelling dat FNV Bondgenoten werk moet verkiezen boven inkomen. 'Dat kan je gaan terugzien in een aantal CAO's, waar werkzekerheidgaranties in komen', zegt Jongbloed. 'Maar vooral in sociale plannen, waar met name op werk-naar-werk-begeleiding gaan inzetten'.
FNV Bondgenoten heeft voor 2005 de onderhandelingsruimte vastgesteld op 3%. De looneis is 1,25% met een minimum van EUR 206,-.