17-11-2004
Hoe functioneert de varkenskolom?
Op 17 november jl. heeft in Arnhem het symposium 'Van boer tot bord:
wie is spekkoper?' plaatsgevonden. Ing. Robert Hoste heeft daar het
LEI-onderzoek gepresenteerd over het functioneren van de varkenskolom:
welke omgevingsfactoren zijn bepalend, hoe is de keten opgebouwd, hoe
liggen machtsverhoudingen en welke mogelijkheden zijn er om het
economisch rendement van de varkenskolom te verbeteren? Onder andere
werd het verschil verklaard tussen de prijs van varkensvlees in de
supermarkt en de prijs die de boer ontvangt. Het onderzoek heeft
geresulteerd in het rapport Visie op de varkenskolom. Dit rapport is
op het symposium door prof.dr.ir. Vinus Zachariasse, algemeen
directeur LEI, aangeboden aan drs. J.J. Ramekers, voorzitter van de
Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Op het symposium zijn referaten
gehouden door W. van Gemert van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders,
S. Korver van Dumeco Farming en L. Bosma van Laurus. Verder was er een
forumdiscussie onder leiding van A. Kamp. Het onderzoek werd
uitgevoerd in opdracht van de Werkgroep Landbouw en Armoede en de
Wetenschapswinkel van Wageningen UR. De Werkgroep Landbouw en Armoede
is een organisatie die zich inzet ten behoeve van de agrarische sector
in Nederland. Haar belangrijkste drijfveren zijn het wereldwijd
aankaarten van de structurele oorzaken van verarming bij de
boerenlandbouw en het bieden van alternatieven. Meer informatie bij
ing. Robert Hoste (tel.: 0317-479762; e-mail:
robert.hoste@wur.nl
LEI