Artsen zonder Grenzen


Darfur heeft niets aan loze beloften en mooie woorden donderdag 18 november 2004

Artsen zonder Grenzen roept in een open brief de VN-Veiligheidsraad op voldoende hulp en veiligheid te garanderen voor bevolking in Darfur.

Aan de leden van de VN-Veiligheidsraad,

Zes maanden geleden gaf Artsen zonder Grenzen u, leden van de VN-Veiligheidsraad, een briefing over het enorme leed en de hoge sterftecijfers in de Sudanese regio Darfur. Nu, zes maanden later, heeft geen van de partijen in het conflict afdoende maatregelen genomen om het geweld tegen de burgers te stoppen - ondanks alle toezeggingen. Noch de Sudanese regering, noch de internationale gemeenschap heeft voor voldoende hulp en veiligheid voor de mensen in Darfur gezorgd.

De inwoners van Darfur ondergaan een wrede en gewelddadige terreurcampagne. Het aantal doden onder de bevolking is enorm, en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun dorpen moeten verlaten op zoek naar veiligheid. Bij deze een actuele update van onze teams ter plekke.

In hun geïmproviseerde onderkomens in heel Darfur vertellen de ontheemden onze artsen en verpleegkundigen dat ze worden bewaakt door dezelfde gewapende mannen die hun dorpen hebben verbrand en hun familieleden hebben omgebracht. Ze zijn te bang om naar huis terug te keren, maar ook te angstig om te blijven waar ze nu zijn. Vaak zijn ze al van de ene naar de andere plek getrokken op zoek naar wat veiligheid. De mensen worden nog steeds geconfronteerd met intimidatie, afpersing en terreur in de gebieden waar ze hun toevlucht hebben gezocht. De afgelopen weken zijn er verschillende incidenten geweest waarbij mensen gedwongen en op gewelddadige manier uit hun kampen naar andere locaties zijn overgebracht.

Nog iedere dag komen er vrouwen die verkracht zijn naar onze klinieken. Honderden van hen hebben de moed gehad om ons hun verhaal te vertellen. In een kliniek in een van de kleinere kampen vertelden twintig vrouwen dat ze in de afgelopen maand verkracht waren. Het lijdt geen twijfel dat dit aantal nog maar het topje van de ijsberg is.

Hoewel de hoeveelheid hulp in de afgelopen zes maanden is toegenomen, is deze nog steeds onvoldoende en van lage kwaliteit. De massale ontheemding, de gebrekkige levensomstandigheden en het voedselgebrek hebben een groot effect op de gezondheid van de bevolking. Naast het geweld eisen diarreeziekten, luchtwegontstekingen en malaria de meeste dodelijke slachtoffers. Deze ziekten kunnen zo om zich heen grijpen door de zeer slechte watervoorziening en hygiëne in de kampen. Artsen zonder Grenzen werkt op 26 locaties en andere organisaties op vele andere. Toch zijn er talloze plekken waar groepen ontheemden nog altijd geen voedsel of noodhulp hebben ontvangen.

Het continue geweld tegen de ontheemden gaat ook gepaard met aanvallen op hulpverleners. Een aantal medewerkers van hulporganisaties is gedood in gebied onder controle van de regering of rebellenbeweging SLA. Een aantal keren zijn ook teams van Artsen zonder Grenzen aangevallen en beroofd. Dat heeft een groot effect op de al beperkte hulp die het platteland van Darfur bereikt. Vaccineren, een eenvoudige levensreddende ingreep, is door de onveiligheid vaak al niet mogelijk.

De internationale gemeenschap heeft toegezegd de slachtoffers van deze crisis humanitaire hulp en bescherming te bieden. De hulp moet nog steeds verbeteren, zodat er voldoende voedsel, schoon water en onderdak komt. Nog belangrijker is dat er voor veiligheid en bescherming gezorgd wordt, zodat er effectieve hulp geboden kan worden en het welzijn van de bevolking is gewaarborgd. Want, ruim anderhalf jaar nadat hun dorpen werden verbrand, zijn de levens van de ontheemden in Darfur nog steeds in gevaar, ondanks alle mooie woorden van de internationale gemeenschap.

Rowan Gillies
Internationaal voorzitter Artsen zonder Grenzen
---