Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie-rapport: EU-maatregelen zo lek als een mandje 'Verbied invoer illegaal hout!'

Amsterdam, 18 november 2004 --- Ondanks beloftes van de houthandel om illegaal hout te weren, wordt in Nederland nog steeds hout verhandeld, onder meer afkomstig van Kameroenese bedrijven die betrokken zijn bij illegale kap. Dit staat in een vandaag gepubliceerd rapport van Milieudefensie. Maatregelen die door de Nederlandse overheid en de EU voorstellen om illegale invoer tegen te gaan blijken halfslachtig. Milieudefensie roept de Nederlandse overheid daarom op als EU-voorzitter in te pleiten voor waterdichte maatregelen: een importverbod voor àlle illegale houtproducten, uit welk land dan ook.

Het merendeel van de Nederlandse houthandelaren, verenigd in de VVNH, heeft in 2003 een gedragscode ondertekend waarin werd verklaard geen illegaal hout meer te importeren. Vanaf januari 2004 zou daarmee de Nederlandse houtsector 'illegaal hout-vrij' moeten zijn, aldus de VVNH. Onderzoek van Milieudefensie naar houtstromen van Kameroen naar Nederland toont echter aan dat er nog steeds hout wordt verhandeld door Nederlandse houthandelaren, afkomstig van dubieuze bedrijven in Kameroen die betrokken zijn bij illegale praktijken. Naar schatting 50 procent van het tropisch hout dat Nederland binnenkomt is nog steeds illegaal en draagt daarmee bij aan wereldwijde ontbossing.

De houtsector erkent dat de maatregelen die ze zelf neemt onvoldoende zijn en heeft de overheid gevraagd om een algeheel importverbod van illegaal hout. Ook de Tweede kamer heeft in een motie om een dergelijk verbod gevraagd. In Europees verband zijn maatregelen in voorbereiding om het probleem aan te pakken. Maar deze maatregelen blijken helaas zo lek als een mandje:
* De EU-maatregelen worden alleen van kracht voor landen die vrijwillig afspraken maken met de EU. Het gevolg daarvan is dat illegale houtstromen zullen verschuiven en het hout via andere landen Nederland zal binnenkomen.
* De EU-maatregelen gelden slechts voor een beperkt aantal houtproducten. Tuinmeubelen, triplex of papier vallen bijvoorbeeld niet onder het verbod.
* Het ontbreekt aan duidelijke eisen waaraan (certificering van) legaal hout moet voldoen, waardoor wildgroei van oncontroleerbare claims ontstaat.

De maatregelen die de overheid voorstelt zullen de import van illegaal hout slechts beperkt tegenhouden, illegale handelsstromen stoppen niet maar verschuiven slechts. Milieudefensie wil daarom dat de Nederlandse overheid met een algeheel importverbod komt, voor alle landen en voor alle houtproducten. Als EU-voorzitter moet en kan Nederland deze kwestie hoog op de Europese agenda plaatsen.

Al een aantal jaren voert Milieudefensie campagne om de import van illegaal hout te stoppen. Illegale houtkap heeft een vernietigend effect op de laatste tropische regenwouden en de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van deze bossen. De komende jaren zullen, wanneer geen krachtige maatregelen worden genomen, veel belangrijke bosgebieden verdwijnen.