SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl

Minder rugklachten in zorg door ergocoaches

Onderzoek: Ergocoach speelt sleutelrol bij veranderen werkgewoonten Minder verzuim door rugklachten in de zorg

Het werken met ergocoaches werpt zijn vruchten af: zorginstellingen met ergocoaches hebben een lager verzuim door rugklachten dan instellingen zonder ergocoaches. Een ergocoach is een teamlid met de extra verantwoordelijkheid om fysieke belasting te voorkomen en te verminderen. Er zijn minstens 8.000 ergocoaches actief binnen de zorg en welzijn.

Dit komt naar voren in het onderzoek dat maandag 22 november wordt gepresenteerd op de landelijke Ergocoachdagen 2004 in de RAI in Amsterdam. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Project Ergocoaches op basis van gegevens van 90 instellingen met 5834 zorgverleners uit vijf verschillende zorgbranches. Daaruit blijkt dat instellingen die al enige tijd met ergocoaches werken een lager verzuim hebben als gevolg van rugklachten dan instellingen die dat niet doen. Ook komt het beeld naar voren dat ergocoaches een sleutelrol spelen bij het echt veranderen van werkgewoontes op de werkvloer. Zo blijkt er geen verschil in verzuim te zijn tussen instellingen die wel of geen richtlijnen rond fysieke belasting hebben. De combinatie van richtlijnen, ergocoaches en het toezien op naleving van de richtlijnen en afspraken hangt wel samen met een lager verzuim door rugklachten.
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van dwarsdoorsnede onderzoek en de onderzoeksopzet heeft zodoende beperkingen. Om die reden is een uitgebreide onderzoeksaanvraag ingediend bij ZonMw waarmee in detail kan worden nagegaan wat het precieze effect van ergocoaches is.

Ook blijken instellingen met ergocoaches meer te werken met tilprotocollen en beter toe te zien op naleving van afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van tilliften. Dit past goed bij de recente richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het gebruik van dit soort hulpmiddelen.

Het Project Ergocoaches heeft als doel ergocoaches te ondersteunen in hun rol, onder andere door zorg- en welzijnbrede kennisuitwisseling tot stand te brengen. Het Project Ergocoaches heeft in 2004 bijna 4.500 ergocoaches geregistreerd. Zij zijn afkomstig uit acht verschillende branches: verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg, academische ziekenhuizen, peuterspeelzalen en kinderopvang. In het kader van het Project Ergocoaches wordt ook een blad uitgegeven en is promotiemateriaal en praktijkinformatie ontwikkeld.

De landelijke Ergocoachdagen 2004 worden op 22 en 23 november bezocht door 2500 ergocoaches, waar men onder andere in 20 verschillende workshops praktische en recente informatie kan opdoen over fysieke belasting. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de sociale partners in de zorg en welzijn en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.