ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT
http://www.fbk.eur.nl

Het 'Chinese wonder': een unieke en bruikbare interpretatie

Sinds het eind van de jaren '70 heeft China zich ontwikkeld van een centraal geplande economie naar een opkomende markteconomie. In de loop van dit proces zijn in de Chinese industrie door importen, nieuwe toetreders en verschillende institutionele regelingen nieuwe concurrentiekrachten werkzaam geworden. Rechtstreekse buitenlandse investeringen (foreign direct investments; FDI) zijn daarbij uitgegroeid tot een van de belangrijkste kanalen waarlangs nieuwe concurrentiekrachten op de markt geïntroduceerd worden.

Op 18 november zal de heer Guoyong Liang zijn proefschrift getiteld 'New Competition. Foreign Direct Investment and Industrial Development in China' verdedigen aan de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit. Aan de hand van een analyse van zowel de nieuwe als de 'oude' concurrentiekrachten en de nieuwe concurrentiesituaties die in de Chinese industrie ontstaan, beoordeelt hij de institutionele en economische kenmerken van het Chinese ontwikkelingsmodel. Op deze wijze komt de heer Liang tot een unieke en bruikbare interpretatie van het veel geroemde -maar weinig begrepen-'Chinese wonder': de opmerkelijke en snelle groei die China op dit ogenblik doormaakt.

Het voornaamste doel van het onderzoek is FDI te bestuderen als industrieel verschijnsel: de manier waarop de introductie van een nieuwe concurrentiekracht als gevolg van de FDI-instroom de ontwikkeling van industrieën beïnvloedt. Het vormt een interdisciplinaire poging om meer inzicht te verkrijgen in de gevolgen van FDI voor de industriële ontwikkeling op opkomende markten.

Het onderzoek, dat is gebaseerd op een multidimensionale, dynamische en vergelijkende analyse van de industriële ontwikkeling, is voornamelijk gericht op de twee sectoren: de automobielindustrie, en de elektronica- en ICT-sector. Het maakt duidelijk dat de beleidsomgeving doorslaggevend is voor de effecten van FDI. Op industrieel niveau wordt de beleidsomgeving grotendeels bepaald door invoerbeperkingen en handelsbarrières. Het onderzoek wijst uit dat multinationale ondernemingen en binnenlandse bedrijven onder sommige omstandigheden kunnen samenwerken om een markt in handen te krijgen, bijvoorbeeld door internationale joint ventures aan te gaan. Dit versterkt de problemen van marktdominantie, 'regulatory capture' en welvaartsverlies.

De studie heeft ook tot doel beleidsmakers te helpen de ontwikkeling van sectoren te begrijpen en een basis te bieden voor besluitvorming op zowel sector- als nationaal niveau. Het bepleit een verfijnder en concurrentievriendelijker openbaar beleidskader, wat zowel de invoering van nieuwe instellingen als de verbetering van de bestaande beleidsinstrumenten vereist. Zo'n kader, zo betoogt de heer Liang, is cruciaal om de 'contestability' van markten te waarborgen, de vruchten van FDI te plukken, de negatieve effecten van FDI te voorkomen en duurzame industriële ontwikkeling te bevorderen.

De studie heeft belangrijke strategische implicaties voor multinationals. Multinationals zouden zich bijzonder bewust moeten zijn van de gevolgen die hun toetredingsbeslissingen op hun succeskansen hebben, zoals wanneer (timing), hoe (manier), op welke schaal (schaal) en hoe snel (verloop) de markt te betreden. Ook blijkt dat het voor een adequate strategie cruciaal is een goed evenwicht te vinden tussen de voordelen van snelle markttoetreding en de kosten van strategische concessies om een vergunning te krijgen.

Rekening houdend met bijzondere onvoorziene factoren, blijkt uit het onderzoek dat de schaal waarop men de markt betreedt, de selectie van de lokale partner en de wijze waarop eigendomsstructuren zijn geregeld, belangrijk zijn voor het succes op de markt. Nu de Chinese dienstensector zich opent voor buitenlandse investeerders en als speelveld voor de 'nieuwe concurrentie' in opkomst is, zijn deze lessen uit de productiesector bijzonder relevant voor de partijen in sectoren als de financiële dienstverlening en telecommunicatie. Omdat de 'early movers' naar verwachting een aanzienlijke voorsprong en voordelen als gevolg van hun marktleiderschap zullen genieten, is de timing nog steeds de belangrijkste beslissing die de multinationals moeten nemen. Hoewel greenfield investering nog steeds de belangrijkste manier van toetreding is, is M&A (fusies en acquisities) de laatste jaren in opkomst als een praktische oplossing voor multinationals en zal dit in de nabije toekomst steeds meer strategisch belang krijgen.

Guoyong Liang werkt aan de voltooiing zijn proefschrift in international business aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Zijn huidige onderzoeksgebieden zijn de theorie van de multinationale onderneming, ondernemingsstrategie en de interactie tussen bedrijfsleven en overheid. Vóór zijn studie in Nederland was Guoyong Liang docent aan de Shanghai University of Finance and Economics. Ook was hij verbonden aan het Shanghai Securities and Futures Institute. Hij heeft managementervaring in de financiële en ICT-sector in China.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bas Schreiner, tel.: +31-10-4081831; e-mail: b.schreiner@fbk.eur.nl Marketing & Communications
Rotterdam School of Management
Erasmus Universiteit Rotterdam

De heer Guoyong Liang zal zijn proefschrift op donderdag 18 november in de senaatskamer van de Erasmus Universiteit verdedigen. Vertegenwoordigers van de pers die de ceremonie willen bijwonen, wordt verzocht contact op te nemen met de Rotterdam School of Management.

Over de Rotterdam School of Management
De Rotterdam School of Management, de Faculteit Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, streeft ernaar een internationaal centre of excellence te zijn voor onderwijs en onderzoek op het gebied van bedrijfskunde. De RMS wordt beschouwd als een van beste bedrijfskundeopleidingen ter wereld en staat bekend om zijn internationale karakter en innovatieve programma's. Om de leiders van het bedrijfsleven van morgen de vaardigheden en kennis te geven die ze nodig hebben om de wereldwijde concurrentie en de complexe vraagstukken van het moderne bedrijfsleven het hoofd te kunnen bieden, heeft RSM heeft een uitgebreid aanbod doctoraal- en managementopleidingsprogramma's ontwikkeld.

17 nov 04 11:02