Ingezonden persbericht
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) , Amsterdam
P E R S B E R I C H T
Marktveranderingen ontwikkelingslanden verhogen drempels eigen producenten
Regoverning markets: internationaal seminar over betere markttoegang kleine boeren en bedrijven in het Zuiden
Amsterdam, 8 november 2004
Globalisering belemmert vaak de toegang van ontwikkelingslanden tot de wereldmarkt. Maar de landbouw- en voedselmarkten in het Zuiden zelf veranderen ook - en snel. Schaalvergroting, afzetconcentratie en hogere veiligheidseisen leveren ook daar nieuwe drempels op voor lokale kleine producenten. De vraag wat boeren en bedrijven in het Zuiden aan die nieuwe belemmeringen kunnen doen is cruciaal: voor hun economisch overleven en voor ontwikkeling en armoedebestrijding. Daarover gaat 18 november a.s. het International Regoverning Markets Seminar in Amsterdam. Deelnemers zijn producentenorganisaties, bedrijven, wetenschappers, beleidsmakers en ontwikkelingsprofessionals uit Noord en Zuid. Het seminar is onderdeel van het Regoverning Markets Project van een aantal internationale kennis- en onderzoeksinstellingen waaronder het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het project wordt gefinancierd met Brits, Zwitsers en Nederlands ontwikkelingsgeld en door de Wereldbank.
Datum: donderdag 18 november 2004; lokatie: Museum de Burcht, Henri Polaklaan 9,
Amsterdam; tijd: 8:30-17:30 uur.
De conventionele gedachte is dat boeren en kleinschalige producenten in het Zuiden in hun eigen nationale markten een stabiele positie hebben. De aandacht gaat daarom vooral uit naar toegang tot lucratieve en exportgerichte nichemarkten. Over structuur en functioneren van exportketens voor specifieke producten als verse groenten, fruit, koffie, cacao en katoen is dus veel bekend. Deze ketens worden vaak beheerst door een kleine groep grootschalige verwerkers en exporteurs.
Globalisering en liberalisering zorgen echter ook voor ingrijpende veranderingen in regionale, nationale en lokale markten voor landbouw- en voedselproducten. Daar is nog veel te weinig aandacht voor. De urbanisatie zet door en de middenklasse groeit. Als gevolg daarvan neemt in opkomende markten in het Zuiden de penetratie door transnationale of nationale supermarktketens hand over hand toe. De behoefte aan een grote constante en kwalitatieve aanvoer groeit. Standaarden voor voedselveiligheid worden ook daar steeds hoger. Dat heeft grote gevolgen voor de marktstructuur.
Nationale markten in vrije-markteconomieën gaan zo steeds meer op exportmarkten lijken: hoge kwaliteitseisen, concentratie in de verwerkende industrie en in afzetkanalen, snelle veranderingen in ondernemerschap, prijzen en actoren. Zo worden ze steeds minder een toevluchtsoord voor plaatselijke en regionale kleine marktspelers. En die zijn met hun kleinschalige geproduceerde zuivel, groente, fruit en akkerbouwproducten juist van deze markten afhankelijk. Bovendien leveren zij een belangrijke bijdrage aan (plattelands)ontwikkeling en armoedebestrijding.
Het mes van betere toegang van kleinschalige boeren en voedselverwerkers tot nationale en regionale markten en productieketens snijdt dus aan meer dan twee kanten. Het Regoverning Markets Project richt zich specifiek op deze thematiek. Partners in het project zijn het International Institute for Environment and Development (IIED), het International Farming Systems Research Methodology Network RIMISP en het KIT. Op het seminar Regoverning Markets op 18 november staat vooral de identificatie van manieren voor succesvolle markttoegang centraal. Hoofdpunten zijn daarbij het organiseren van producenten en het vormgeven van publiek-private samenwerking. De discussie wordt gevoerd aan de hand van actuele studies uit 17 landen in respectievelijk Centraal- en Oost-Europa, Latijns Amerika, Zuidelijk en Oost-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azie en China.
Dit is een gezamenlijk persbericht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), het International Institute for Environment and Development (VK) en het Latin American Centre for Rural Development in Chili.
Perscontacten
Koninklijk Instituut voor de Tropen
KIT Development, Policy & Practice
Petra van de Kop
T. 020-5688531
E. p.v.d.kop@kit.nl
KIT Corporate Communication
T. 020-5688296
M. 06 41043448
Uitgebreide informatie is te vinden op: www.regoverningmarkets.org