Gemeente Delft
Aanleg onafhankelijke glasvezelnet voor Delftse bedrijven
Na een voorbereidingsperiode van ruim een half jaar hebben veertien organisaties en bedrijven in Delft besloten gezamenlijk een onafhankelijk glasvezelnetwerk in Delft en de regio aan te laten leggen. De aanbesteding van dit glasvezelnet is gestart door middel van een Europese aanbestedingsprocedure.
Door de gezamenlijke aanleg van een onafhankelijk glasvezelnet kunnen de deelnemers verschillende vestigingen van hun organisatie onderling verbinden en wordt het mogelijk om een snellere aansluiting te krijgen op het internet, aangezien een glasvezelnet het beste transportmiddel is voor breedband. Tevens ontstaat een netwerk dat sterk concurrerend in prijs is ten opzichte van de bestaande aanbieders in de markt.
De Delftse initiatiefnemers voor deze vraagbundeling zijn Reinier de Graaf Groep, TNO, TU Delft, gemeente Delft, Mondriaan College, Legermuseum Delft, Sophia Stichting (revalidatiecentra), de drie Delftse middelbare scholen (Stanislas college, Christelijk Lyceum Delft en Hugo Grotius), Mondriaan Onderwijsgroep, de Delftse basisscholen en drie ICT-bedrijven (West Consult, TNO-ITSEF, TamTam). Enkele van de deelnemende organisaties hebben ook vestigingen in andere steden, zo hebben bijvoorbeeld de Reinier de Graafgroep, TNO en het Mondriaan College vestigingen op Ypenburg en in Den Haag. Hierdoor wordt een aanzet gedaan tot een regionaal glasvezelnetwerk.
De Kennisalliantie Zuid-Holland, een netwerk met als doel het versterken van het Zuid-Hollandse innovatieve klimaat, onderzoekt of samenwerking tussen vergelijkbare projecten in Den Haag, Zoetermeer, Leiden en Dordrecht kan leiden tot de ontwikkeling van ZuidHollandNet, een provinciaal glasvezelnetwerk. Daarmee kunnen alle regionaal georganiseerde (maatschappelijke) organisaties - ook in gebieden die nog niet ontsloten zijn met glasvezel - op een betaalbare wijze hun gebouwen met glasvezel verbinden ten behoeve van een snel dataverkeer.
Het project is een initiatief van de gemeente Delft en management adviesbureau Expanding Visions (www.ev.nl), dat in Tilburg een vergelijkbaar project met succes heeft afgerond. Tijdens de aanbestedingsperiode wordt het project ondergebracht in de Stichting Interactieve Diensten Delft (ID2). ID2 zal zich ook inzetten voor nieuwe deelnemers en nieuwe diensten, zoals telefonie via internet.
Naast de aanbesteding van het glasvezelnetwerk volgt op korte termijn de aanbesteding van de actieve apparatuur die nodig is om het glasvezelnet te belichten en van diensten zoals internet.
In het eerste kwartaal van 2005 wordt begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk en dat wordt naar verwachting in de tweede helft van 2005 wordt opgeleverd. Het project past in de ambitie van het Delftse gemeentebestuur om in 2006 een kwart van de Delftse adressen te voorzien van een aansluiting op een glasvezel.
Voor de redactie, niet ter publicatie
Nadere informatie bij: Marielle Bevers, Communicatie gemeente Delft,
tel. 260 24 89 of bij Cees van Laren, vakteam Cultuur, Kennis en Economie, tel. 06 53634037
-----------------------
---- --