Individuele reïntegratie voor werkloze ICT-ers
Opleidingen met baangarantieST. MICHIELSGESTEL, 20041117 -- Voor werkloze ICT-ers die wat langer thuiszitten, is er nieuwe hoop. Sinds juli van dit jaar hebben zij recht op individuele reïntegratie. Vanaf vandaag is er ook een reïntegratiebureau, gericht op die werkloze ICT-ers. Een bureau van ICT-ers, voor ICT-ers. ICT@WORK (www.ictatwork.com) is het eerste reïntegratiebureau speciaal voor individuele reïntegratie van werkloze ICT-ers.
Op dit moment zijn ruim 10.000 ICT-ers werkloos. Van deze ICT-ers is ruim 40% langer dan zes maanden thuis. Deze groep heeft automatisch recht op hulp bij reïntegratie. Twee belangrijke kenmerken van deze groep: ze zijn hoog opgeleid (HBO+) en zoeken specialistisch werk. Reïntegratiebedrijven zijn echter niet gericht op HBO-ers en helemaal niet op ICT-ers. Reïntegratiebedrijven zijn gericht op MBO en LBO en dat werkte - tot voor kort - prima. Na het instorten van de ICT-markt geeft dit problemen. Reïntegratiebedrijven weten te weinig van de ICT-markt, de functies, de mogelijkheden en de opleidingen.
ICT@WORK is nieuw en anders. "Bij ons werken alleen mensen die hun sporen in de ICT hebben verdiend", stelt Jack Portegijs, algemeen directeur van dit jonge bedrijf; "Met kennis van de markt, de werkvloer en een uitgebreid netwerk bieden we baanzoekende ICT-ers meer kans op terugkeer in het arbeidsproces". ICT@WORK maakt daarbij gebruik van nieuwe regelingen binnen de sociale wetgeving. Binnen deze nieuwe regelingen wordt extra budget vrijmaakt voor individuele reïntegratie. Werklozen sluiten met het UWV een Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO). Elke werkloze mag daarbij zelf bepalen met welk reïntegratiebedrijf hij/zij in zee gaat en welk plaatsingstraject gevolgd wordt.
ICT@WORK spreekt de taal van de werkloze ICT-er en de taal van de potentiële werkgever. Samen met de kandidaten stelt ICT@WORK een trajectplan op. "We geven trainingen en we zoeken wegen om kandidaten sneller terug te laten keren in het arbeidsproces," vertelt Portegijs. Een van die wegen is een proeftijd, met behoud van uitkering. Dit kost de werkgever niets. Wel moet de intentie aanwezig zijn, om bij gebleken geschiktheid, de kandidaat voor minimaal zes maanden aan te nemen. Nieuw is de samenwerking van ICT@WORK met een van de grote opleidingcentra voor WebSphere. "Wij gaan op korte termijn 20 kandidaten zoeken voor opleiding tot WebSphere-specialist. Alle kandidaten die slagen zijn daarbij verzekerd van een baan".
Ingezonden persbericht