Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 47 / 2004

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
Plaats een onderwerp op de raadsagenda

Als inwoner van Maastricht kunt u een een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad plaatsen via het zogenaamde burgerinitiatief. Uw voorstel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

dotline

Afbeelding
Open dag bouwput Mosae Forum

De bouwput van Mosae Forum is zaterdag 20 november tussen 12.00 en 15.00 uur open voor publiek. Het infocentrum Mosae Forum in de Hoenderstraat is die dag open van 10.00 tot 16.00 uur.

dotline

Afbeelding
Maastricht na de moord op Theo van Gogh

Is extremisme te voorkomen? Kunnen we zonder wantrouwen over straat? Deze en andere vragen komen aan de orde in het derde stadsdebat: zondag 21 november om 14.30 uur in de stadshal van Centre Céramique

Wat zou jij de jongerenraad adviseren?

De Jongerenraad geeft advies aan het college van burgemeester en wethouders over zaken die jongeren aangaan. De Jongerenraad krijgt weer advies van een klankbordgroep. Ben jij tussen de 15 en 25 jaar? Word dan lid van die klankbordgroep.

dotline
overige berichten image

> Fietsen- en bromfietsenstalling Dominikanerkerk dicht > Nieuwe verkeerssituatie Bosscherweg
> Tweede fase Wet Werk en Bijstand
> De Ontvoering van Europa
> Mandaatregeling uitvoering Wet kinderopvang
> Bekendmaking: 1e wijziging bestemmingsplan Binnenstad-West > Inspraak en infomarkt discussienota A2
> Vergadering wijkteam Kwartieren
> Bekendmakingen 17 november 2004

Plaats een onderwerp op de raadsagenda

Afbeelding Als inwoner van Maastricht kunt u een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad plaatsen via het zogenaamde burgerinitiatief. Dit mogen gemeentebrede maar ook buurtgerichte onderwerpen zijn. Met het burgerinitiatief verplicht u de gemeenteraad om te beslissen over een onderwerp of voorstel dat u op de agenda van de raad zet. Ook krijgt u de mogelijkheid om het onderwerp mondeling toe te lichten tijdens de raadsvergadering.

Om uw voorstel op de raadsagenda te plaatsen dient het te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten 300 `kiesgerechtigden' het voorstel ondersteunen als het een gemeentebreed onderwerp betreft. Kiesgerechtigd zijn inwoners van Maastricht van 16 jaar of ouder. Als het een voorstel is voor een buurtgericht onderwerp, dan hoeven maar 100 kiesgerechtigden dit te ondersteunen. Zij moeten wel wonen in de buurt waarop het voorstel betrekking heeft.

Er is sprake van buurt- en wijkgerichte onderwerpen als deze alleen betrekking hebben op, of van belang zijn voor, één of hooguit twee buurten of wijken. Bijvoorbeeld een speel-, groen- of parkeervoorziening in een bepaalde buurt of wijk. Onderwerpen die niet buurt- of wijkgericht zijn, vallen dan onder de categorie gemeentebrede onderwerpen. Denk aan onderwerpen met betrekking tot nieuwe planontwikkelingen, winkelcentra en culturele voorzieningen.

Ook moet het voorstel betrekking hebben op de bevoegdheid van de raad. Controleer daarom vooraf bij de raadsgriffier of uw onderwerp aan dit criterium voldoet. Zo voorkomt u dat u de hele procedure voor niets doorloopt. U kunt de griffie bereiken via telefoonnummer (043) 350 40 46.

Tot slot mag het voorstel niet gaan over beleid, klachten, bezwaren of onderwerpen waar de raad al een besluit over genomen heeft. Uiteraard mag het ook geen nadeel of schade opleveren voor bepaalde bewonersgroepen.

Gebruik voor het indienen van een voorstel voor het burgerinitiatief het standaardformulier `Verzoek Burgerinitiatief'. Dit formulier dient vergezeld te gaan van een lijst met ondersteuningsverklaringen van het burgerinitiatief. Ook hiervoor is een standaardformulier beschikbaar. Beide formulieren kunt u afhalen bij het GemeenteLoket, Centre Céramique of downloaden via deze website. U vindt op deze website ook het raadsbesluit met de complete tekst over het burgerinitiatief. Dien de ingevulde formulieren in bij de burgemeester.

Hebt u nog vragen over het burgerinitiatief of hebt u hulp nodig bij het opstellen van een voorstel? Neem dan contact op met de griffie, telefoonnummer (043) 350 40 46.

> www.maastricht.nl/burgerinitatief

Open dag bouwput Mosae Forum

Afbeelding Zaterdag 20 november is tussen 12.00 en 15.00 uur de bouwput van Mosae Forum open voor publiek. Het infocentrum Mosae Forum in de Hoenderstraat is die dag open van 10.00 tot 16.00 uur. Hier kunt u de maquette van het project bekijken en films over het ontwerp en de bouw. Ook wordt de tweede editie van de nieuwskrant Mosae Forum uitgereikt. Voor kinderen is er een speciale attractie.

In de nieuwskrant over Mosae Forum leest u meer over de onderdelen van het project en de planning. De nieuwskrant is vanaf zaterdag verkrijgbaar in het infocentrum. De reguliere openingstijden van het infocentrum Mosae Forum zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur. Adres: Hoenderstraat 24-26. Telefoonnummer (043) 321 73 61.

Kijk voor meer informatie over het project Mosae Forum ook eens op www.mosaeforum.nl.

Maastricht na de moord op Theo van Gogh

Afbeelding Nederland is Nederland niet meer. Het gesprek van de dag is hoe nu verder tussen Nederlanders en buitenlanders sinds de moord op Theo van Gogh. Is verdergaand extremisme, en daarmee verwijdering van partijen, te voorkomen? Kunnen we nog wel zonder wantrouwen over straat? Deze en andere vragen komen aan de orde in het derde stadsdebat, zondag 21 november, bij DebatTheater Maastricht.

Onder leiding van George Vogelaar spreken buitenlanders en Nederlanders met elkaar over de toestand in de wereld die zo dichtbij is gekomen. Deelnemers aan het debat zijn onder meer Hassan Es-Sadki, Minoum Bouktiar, Paul Engel, Jacques Costongs en Gerd Leers.

Het debat begint zondag 21 november om 14.30 uur in de stadshal van Centre Céramique. Het debat wordt opgenomen en dinsdag 23 en donderdag 25 november om 20.30 uur uitgezonden via TV Maastricht. Voorafgaand aan het debat treedt de Lighthouse docentenband van Kumulus op. Vanaf 13.30 uur tot 14.15 uur kunt u van hun swingende muziek en zang genieten. Centre Céramique is geopend vanaf 13.00 uur.

Wil jij een jongerenpodium in Maastricht?

afbeelding De Jongerenraad Maastricht adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders van Maastricht over zaken die jongeren aangaan. De Jongerenraad krijgt op zijn beurt weer advies van een op te richten klankbordgroep die gaat bestaan uit veertig jongeren.

Ben jij tussen de 15 en 25 jaar? Word dan lid van die klankbordgroep. Liefst ben je al lid van een vereniging of club die zich inzet voor jongeren in Maastricht. Als lid van de klankbordgroep kun je helpen om van Maastricht een stad te maken waar jongeren graag wonen, uitgaan en studeren en werken. Een stad waar verenigingen mogelijkheden hebben om activiteiten van voor en door jongeren te organiseren, zoals een jongerenpodium in Maastricht.

Wil je meer weten? Bel dan Albert van der Leeuw, de begeleider van de Jongerenraad, telefoonnummer (043) 408 29 65 of 06 21 59 24 64.

Fietsen- en bromfietsenstalling Dominikanerkerk dicht

De fietsen- en bromfietsenstalling in de Dominikanerkerk is tijdelijk gesloten in verband met Winterland. Tot medio januari 2005 is er een alternatieve bewaakte fietsen- en bromfietsenstalling ingericht in de Mariastraat.

Openingstijden
Maandag t/m woensdag van 07.00 tot 19.00 uur
Donderdag van 07.00 tot 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 07.00 tot 02.30 uur
Zondag van 13.00 tot 17.00 uur. (Op koopzondagen van 11.30 tot 19.00 uur.)

U kunt uw fiets ook stallen in de ondergrondse fietsenstallingen op het Vrijthof (ingang bij de klok) of Kesselskade. Snor- en bromfietsers kunnen alleen terecht in de stalling aan de Mariastraat.

Nieuwe verkeerssituatie Bosscherweg

De wijk Boschpoort is tijdens piekmomenten in het verkeer moeilijk bereikbaar. Om de bereikbaarheid van en naar de wijk te verbeteren wordt het stoplicht op de Bosscherweg verplaatst. Het stoplicht komt ter hoogte van de splitsing Bosscherweg - Oude Smeermaeserweg. Het stoplicht treedt in werking als het op de ring te druk wordt en doseert zo het verkeersaanbod. Hierdoor wordt het verkeer vanuit Smeermaas buiten de bebouwde kom tegengehouden zodat bewoners van Boschpoort en het openbaar vervoer gemakkelijk de wijk in en uit kunnen.

Ook wordt de verkeersregelinstallatie aangepast op de kruispunten Viaductweg - Willem Alexanderweg en Bosscherweg - Fransensingel - Boschstraat. Met behulp van de verkeerscentrale wordt aan de hand van de actuele wegsituatie bepaald op welk moment het doseerpunt in werking moet treden. Het systeem werkt vanaf 22 november.

Tweede fase Wet Werk en Bijstand

Door de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) op 1 januari 2004 is het gemeentelijk bijzondere bijstand- en minimabeleid heroverwogen. In 2004 werd het oude beleid zo veel mogelijk gehandhaafd. Vanaf 2005 wordt nieuw beleid geformuleerd. Op 9 november 2004 werd dit beleid voor 2005 door de raad vastgesteld en vervat in een nieuwe verordening. Het gaat hier om de nota Invoering WWB tweede fase, minimabeleid en armoedebestrijding, met daarbij horend de Subsidieverordening declaratieregelingen gemeente Maastricht 2005 met toelichting.

In verband met de Tijdelijke Referendumwet liggen de besluiten en verordeningen zes weken ter inzage bij het GemeenteLoket. De besluiten en verordeningen zijn opgenomen in het Gemeenteblad van 18 november 2004.

De Ontvoering van Europa

Onder de naam 'de Ontvoering van Europa' vinden van 22 tot en met 28 november 2004 de Internationale Theaterdagen Maastricht plaats. Georganiseerd door de Jekerstudio van de Toneelacademie Maastricht in samenwerking met Theater aan het Vrijthof.

De Ontvoering van Europa bestaat uit voorstellingen, lezingen, debatten en workshops. Sommige (met name in de ochtend en middag) zijn alleen toegankelijk in combinatie met een festivalpas. Ook worden sommige voorstellingen niet in het Nederlands uitgevoerd.

Bel voor informatie over de festivalpas, (043) 346 63 04. U kunt kaarten reserveren via de Uitbalie, (043) 350 55 55. Meer informatie vindt u op www.ontvoeringvaneuropa.nl.

Mandaatregeling uitvoering Wet kinderopvang

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat in hun vergadering van 9 november 2004 is besloten de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen in het kader van de Wet kinderopvang te mandateren aan de daartoe aangewezen medewerkers van de dienst Sociale en Economische Zaken (SEZ). Het mandaat heeft betrekking op beslissingen die verband houden met de uitvoering van de volgende in de Wet kinderopvang opgenomen wettelijke taak: 'het toekennen en verstrekken van een gemeentelijke bijdrage in de kosten van kinderopvang voor de in de Wet kinderopvang omschreven doelgroepen'. Deze mandaatregeling maakt binnenkort ook deel uit van de mandaatlijst van de dienst SEZ.

Het besluit is opgenomen in het gemeenteblad van 18 november 2004 en treedt in werking drie dagen na publicatie. Het besluit ligt vanaf de dag van deze publicatie tijdens de openingsuren kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket.

Bekendmaking: 1e wijziging bestemmingsplan Binnenstad-West

Burgemeester en Wethouders van Maastricht maken overeenkomstig artikel 11, lid 5 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend dat het, op 19 oktober 2004 bij besluit van Burgemeester en Wethouders vastgestelde wijzigingsplan, kenmerk 2004-33673, middels besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg, d.d. 9 november 2004, verzonden 10 november 2004, kenmerk 2004/61680, is goedgekeurd.

Het wijzigingsplan betreft een wijziging volgens artikel 13, lid 2 onder h van de gebruiksvoorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad-West en heeft betrekking op het realiseren van 3 hotelkamers (als onderdeel van het te realiseren hotel) aan de Kommel.

Met ingang van 18 november 2004 ligt het besluit van Gedeputeerde Staten met bijbehorende stukken, gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage bij het Gemeenteloket in Stadskantoor I, Randwycksingel 22, alhier.

Na bekendmaking van dit besluit kan, gedurende genoemde termijn van 6 weken, beroep worden ingesteld door een belanghebbende bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019 EA 's-Gravenhage.
Het goedkeuringsbesluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Inspraak en infomarkt discussienota A2

Vanaf 7 december ligt de discussienota 'Ruimte rond de A2' zes weken ter inzage. Hierin presenteert de gemeente randvoorwaarden en uitgangspunten voor het A2-plangebied en overige, voorlopige wensen en eisen van het gemeentebestuur op het gebied van doorstroming en leefbaarheid. Iedereen kan schriftelijk reageren op de discussienota. Voor vragen en toelichting kunt u terecht op de informatiemarkt op 14 en 15 december aanstaande in stadion de Geusselt tussen 16.00 en 20.30 uur. Meer informatie volgt via deze website en de lokale media.

Vergadering wijkteam Kwartieren

Op dinsdag 23 november vergadert het wijkteam Kwartieren om 13.00 uur in het politiebureau aan de Hubertuslaan.

Bekendmakingen 17 november 2004

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 17 november 2004