Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Tobback vertrouwt u niet (17/11/04)

Stel je even voor dat je jarenlang een deel van je maandbudget overhoudt en dit naar de bank brengt. Je vraagt aan je bankier om het veilig te beleggen en spreekt af dat je het bedrag pas komt innen op de dag dat je met pensioen gaat. Goede afspraken maken goede vrienden, of niet? Vervolgens gaan er tien, twintig, dertig of zelfs veertig jaar voorbij. Elke maand breng je volgens afspraak je geld naar de bank. Op de dag dat je met pensioen gaat, wandel je naar de bank en vraag je vol vertrouwen het kapitaal terug dat je hen hebt toevertrouwd. Helaas, het geld is er nog wel, en ja, het werd goed beheerd en is zelfs wat aangegroeid, maar je krijgt het niet. Of toch niet helemaal. De bankier heeft er immers nog eens goed over nagedacht en hij vertrouwt je niet. Hij denkt dat je domme dingen met dat geld gaat doen. Maar omdat hij nog niet van de kwaadste is, wil hij je maandelijks een stukje uitbetalen. Toch te gek om los te lopen!

En dit is nochtans het ballontje dat minister van pensioenen Bruno Tobback oplaat in De Morgen (17/11/04). Hij stelt immers zonder blikken of blozen voor om de aanvullende pensioenen niet meer volledig uit te betalen bij het bereiken van de pensioenleeftijd, maar in maandelijkse of jaarlijkse schijfjes. En het argument? Voorkomen dat mensen domme dingen doen met het vrijgekomen kapitaal. Als nieuw voorbeeld van paarse betutteling kan dat tellen! De minister voelt zich geroepen om mensen die jarenlang hebben afgedragen voor een aanvullend pensioen, het volle genot van dat pensioen te ontzeggen. Wij dachten dat de houding wij weten wat goed is voor u ergens in de vorige eeuw was achtergebleven. Het is de verdienste van minister Tobback dit anachronisme naar de 21ste eeuw te hebben geflitst. Professor Barabas zou het niet beter doen.

Maar het wordt pas echt perfide als we even kijken naar de bijbedoeling van de minister. Vermits je geld nog maar in schijfjes terugbetaald zal worden, zou het wel eens kunnen dat je bij je overlijden nog niet alles hebt gekregen. En dan, nog altijd volgens minister Tobback, hebben je erfgenamen pech. Het aanvullend pensioen is immers een individueel recht en bijgevolg komt de familie niet in aanmerking om het resterend bedrag te erven. Het geld blijft dus bij de overheid.

De N-VA rekent op het gezond verstand van de andere regeringspartijen om deze betutteling een halt toe te roepen. Wie gewerkt en gespaard heeft voor een aanvullend pensioen, moet daar vrij en onafhankelijk over kunnen beschikken.

Auteur:
Algemeen voorzitter
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be