European Commission

IP/04/1368

Brussel, 16 november 2004

De zon en de aarde als energiebronnen: Europees onderzoek op het gebied van fotovoltaïsche en biomassa-energie

Vandaag zal een door de Europese Commissie te Uppsala (Zweden) georganiseerde persconferentie meer licht werpen op doorbraken bij het onderzoek naar zonne- en bio-energietechnologieën. Als gevolg van de stijgende olieprijzen, grote milieuproblemen en veranderingen in de wetgeving is het dringend noodzakelijk geworden hernieuwbare-energiealternatieven voor fossiele brandstoffen te ontwikkelen. Biomassa uit hout, landbouw- en organisch afval zijn de enige hernieuwbare energiebronnen die op grote schaal vloeibare brandstoffen voor vervoersdoeleinden kunnen opleveren. In daken en gebouwen ingebouwde zonne-energiepanelen kunnen, op lange termijn, voorzien in 10%-60% van de vraag naar elektriciteit in landen als Duitsland, Spanje, Italië, het VK, Nederland en Zweden.

"De vervoerssector van de EU is voor 97% afhankelijk van olie, die grotendeels moet worden ingevoerd. Wij zouden daarom al het mogelijke moeten doen om nieuwe en hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen teneinde onze afhankelijkheid van externe energie te verminderen en tegelijkertijd ons milieu te beschermen", aldus Louis Michel, Commissielid voor onderzoek. "Er moeten oplossingen worden gevonden om nieuwe onderzoeksbevindingen te vertalen in voor alledaags gebruik geschikte kosteneffectieve alternatieven".

De EU steunt onderzoek en technologische ontwikkeling op het vlak van een gehele reeks hernieuwbare energiebronnen op basis van fotovoltaïsche en geconcentreerde zonnewarmtetechnologieën, alsmede wind-, biomassa-, oceaan- en geothermische energiebronnen.

Fotovoltaïsche energie: rechtstreeks van de zon

De naam is ontleend aan de woorden "foton" en "voltage", waarbij moet worden gedacht aan fotonen (eenheden van licht), die, wanneer zij op een zonnecel vallen, een voltage opwekken. Er zullen te Uppsala twee projecten inzake fotovoltaïsche elektriciteitsproductie worden gepresenteerd:

Een alternatief voor silicium (Project PROCIS): Onderzoekers uit Zweden, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland hebben een efficiënte goedkope technologie ontwikkeld waarbij alternatieven voor silicium (CIS) worden gebruikt om goedkopere zonnecelmodules te genereren. Dit is het begin van de volgende generatie kosteneffectieve zonnemoduletechnologie.

"Roll-to-roll" fotovoltaïsche modules (Project H-Alpha-Solar): Silicium blijft een hoofdrol spelen bij de fotovoltaïsche technologie
- maar de vraag is nu hoe dit materiaal op flexibelere en goedkopere wijze kan worden aangewend? Onderzoekers uit Frankrijk, Portugal en Nederland hebben samengewerkt bij de ontwikkeling van de nieuwe dunnefilmtechnologie, waarmee de weg wordt gebaand voor een kosteneffectieve massaproductie van op silicium gebaseerde zonne-energieapparatuur.

Biomassa: de groene energie van de aarde

Europa heeft enorme voorraden hout, landbouw- en organisch afval, welke kunnen worden omgezet in ethanol of voor de productie van waterstof voor brandstofcellen kunnen worden aangewend. In beide gevallen worden wij minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Tijdens deze persconferentie zullen twee projecten inzake bio-energietechnologie worden gepresenteerd:

Biomassa i.p.v. benzine (Project TIME): Als de Brazilianen hun brandstoftanks kunnen vullen met een rietsuikerderivaat en daarmee wegrijden, waarom kan Europa dan niet hetzelfde doen met de grote hoeveelheden biomassa waarover het beschikt? Een team van onderzoekers uit Denemarken, Finland, Hongarije, Italië, Zweden en Nederland probeert hiervoor een oplossing aan te dragen. Zij concentreren zich op de omzetting van biomassa in ethanol (met gebruikmaking van de cellulose van planten en bomen) ter vervanging van benzine.

http://timeproject.vtt.fi

Van biomassa tot bio-elektriciteit (Project BIOELECTRICITY): Zijn "biomassa & waterstof" de perfecte combinatie voor toekomstige stationaire toepassingen en voor vervoersdoeleinden? Een team van vooraanstaande onderzoeksinstellingen en brandstofcelproducenten in Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland en het VK zal uitleggen hoe biomassa wordt omgezet in waterstof om elektriciteit in een brandstofcel te produceren.

http://www.bio-electricity.tnw.utwente.nl