Socialistische Partij

Stel één `Nationale Fraudebestrijder' aan

17-11-2004 * De SP wil dat de coördinatie en aansturing van fraudebestrijding in handen komt van een `Nationale Fraudebestrijder' die leiding geeft aan de aanpak van gesjoemel en corruptie op alle ministeries. De bestrijding van fraude laat veel te wensen over, concludeert het rapport van de Algemene Rekenkamer waar de Tweede Kamer vanavond over debatteert. SP-Kamerlid Jan de Wit: "Er moet een zwaargewicht worden aangesteld die serieus werk maakt van een harde aanpak van fraude op alle terreinen."

"Ik ben ervan overtuigd dat een krachtige fraudebestrijder de versnippering in de aanpak kan tegengaan en de aanwezige kennis en capaciteit met maximaal effect kan inzetten," zegt De Wit. "De schade van de diverse vormen van fraude en van het te lakse beleid is gigantisch. Niet alleen in financiële zin, maar ook als het gaat om de geloofwaardigheid van overheid en justitie."

Het rapport van de Algemene Rekenkamer kraakt harde noten over de aanpak van fraude door de vier verantwoordelijke ministeries van Justitie, Financiën, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vier verantwoordelijke ministeries hebben sinds 2000 te weinig gedaan met concrete aanbevelingen van de Rekenkamer om de bestrijding van fraude op diverse terreinen te verbeteren en om de aard en omvang van fraude goed in kaart te brengen.

Er is nog steeds veel onduidelijkheid als het gaat om cijfers over fraude. De aansturing van fraudebestrijding is onvoldoende en de beschikbare capaciteit wordt niet op de juiste wijze ingezet dankzij een slechte coördinatie. Vooral het departement Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt forse kritiek: de Arbeidsinspectie, Sociale Verzekeringsbank en de UWV worden `niet resultaatgericht, daadkrachtig en eenduidig aangestuurd', aldus het rapport. Daarnaast toont de Rekenkamer zich ontevreden over de voorstellen die verantwoordelijke bewindslieden doen om tot beterschap te komen.

De Wit: "De Nationale Fraudebestrijder moet zorgen dat er een compleet beeld komt van de fraudeproblematiek op de terreinen die onder de verschillende ministeries vallen. Hij of zij moet de overdracht van informatie tussen de departementen regelen en vereenvoudigen, knelpunten op tijd signaleren en onder de aandacht brengen en regelmatig rapporteren hoe het er voor staat met de fraudebestrijding."

De fraudebestrijder moet onder verantwoordelijkheid komen te vallen van de minister van Justitie, aangezien deze persoon nauw moet samenwerken met het Openbaar Ministerie. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt immers ook dat fraude onvoldoende strafrechtelijk wordt vervolgd.