KRO - De grootste Nederlander

Keuze voor Fortuyn is beschamend

Dit is belachelijk. Fortuyn had weinig tot geen betekenis voor de geschiedenis, zo reageert hoofdredacteur Frans Smits van het Historisch Nieuwsblad op de verkiezing van Pim Fortuyn tot Grootste Nederlander. Fortuyn als winnaar is beschamend. In het buitenland lachen ze zich dood.

Meer reacties in de dagbladen van 16 november, de dag na de tv-finale:


- We zullen er door het beschaafde buitenland op worden aangekeken, reageert de Volkskrant.


- Dit is echt een onzinuitslag, vindt hoogleraar geschiedenis Henk te Velde in De Telegraaf. Het is volstrekt onterecht. Natuurlijk heeft Fortuyn iets voor Nederland betekend, maar dat komt vooral door zijn dood. De uitslag zegt meer over de Nederlandse samenleving van dit moment. Nederland is zoekende, dat is duidelijk.


- Nederlanders leven in het nu. Geschiedenis speelt nauwelijks een rol in dit land, aldus historicus Arend Jan Boekestijn.


- Die kiezers interesseren zich geen reet voor het verleden, hoe belangrijk ook, vindt historicus Maarten van Rossum.

Pim Fortuyns ambassadeur in het tv-programma, Youri Albrecht, stond niet te juichen toen de uitslag werd bekendgemaakt. Het is toch een teken uit de samenleving, waar de politiek naar moet luisteren, zei hij.

Jacobine Geel, ambassadeur van Willem van Oranje, stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik had echt de pest in. Het was katterig voor de mensen die gestemd hebben en voor de makers van de programmas. Het is inderdaad zo dat een signaal heeft gewonnen, niet de grootste Nederlander. Dat maakt me niet vrolijk." Wouter Bos, ambassadeur van Willem Drees, feliciteerde Albrecht: "Maar ik denk dat iedereen nog steeds zijn eigen Grootste Nederlander heeft."

Maar hoe dan ook, het is lang geleden dat er in Nederland zo intensief is gesproken over historische onderwerpen. Er zijn de afgelopen maanden zinnige debatten geweest over mensen en geschiedenis. Dat maakt veel goed, volgens Frans Smit.