Novem

WAAR VIND IK INFORMATIE OVER WINDENERGIE?

Digitale Noordzeeatlas voor windenergie

Met de komende ontwikkeling van de offshore windenergie in de Nederlandse Noordzee hebben belanghebbende partijen behoefte aan relevante geografische gegevens van het Nederlands Continentaal Plat (NCP). Er is wel veel informatie beschikbaar, maar deze ligt bij verschillende partijen en is in verschillende data-formats. Ecofys heeft de mogelijkheden onderzocht om een digitale atlas van het NCP te ontwikkelen met alle relevante data voor offshore windenergie. Met de digitale atlas (WindSite) kunnen bekende geo-data worden aangeboden in een handzaam formaat, waardoor de gebruiker tijd en kosten kan besparen. D.m.v. updates kunnen de data vervolgens actueel worden gehouden.
Ecofys heeft twee varianten uitgewerkt tot beperkte demonstratie versies: een desktop versie en een webbased versie (beiden op een GIS-platform). Conclusies zijn dat een product als Windsite een goede manier is om de toegankelijkheid van de data te verhogen en voor de gebruiker een besparing in tijd en geld kan opleveren. Om het product verder te ontwikkelen zal Ecofys moeten investeren in een GIS-specialist en/of samenwerking zoeken met een partij met de benodigde GIS-capaciteit. Ook moet rekening worden gehouden met lange doorlooptijden i.v.m. het regelen van copyrights en licence fees.

Extreme Wind Conditions; metingen op een 50 meter hoge mast te Petten

ECN te Petten heeft de `Database on Wind Characteristics' voorzien van data van extreme wind condities. Het gaat om gegevens van 28 geselecteerde dagen uit een periode van 3 jaar. De extreme condities zijn te omschrijven als hoge gemiddelde windsnelheid gedurende een storm, sterke windvlagen, sterke wisselingen van windrichting, zware regenval en temperatuur- en luchtdrukvariaties. De database is een project in het kader van het IEA Wind R&D programme (Annex XVII). De database kan worden gebruikt als hulpmiddel bij het ontwerpen van windturbines, het ontwikkelen van standaards, en het valideren van windkarakteristieken.

Data added to the International Wind Database

ECN voorziet de database van een viertal data sets die zijn gevalideerd. Deze zijn beschreven en toegevoegd aan de database. Het betreft data van drie locaties in Nederland en van één locatie in Costa Rica.

Commissie implementatie NEWIN

De Nederlandse Windenergievereniging NEWIN verenigt personen en organisaties die actief zijn in de windenergie. Bedrijfsleden van de NEWIN zijn onder meer windturbine-fabrikanten, projectontwikkelaars, onderzoeksinstellingen, elektriciteitsbedrijven en
overheidsinstanties. De NEWIN bevordert actief de toepassing van windenergie door:

- schriftelijk en mondeling te reageren op gemeentelijke of provinciale plannen;

- op pro-actieve wijze het goede en de noodzaak van windenergie in de publiciteit te brengen;

- in te spelen op landelijke ontwikkelingen, zoals de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening of de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie.
Het bedrijf Weom bv heeft van de NEWIN opdracht gekregen om gedurende een jaar secretariaatswerk te verrichten voor de Commissie Implementatie van de NEWIN, waarvoor ook subsidie van het BSE-DEN programma beschikbaar was. In het eindverslag worden de verrichte werkzaamheden (2002-2003) gerapporteerd, waaronder het bijhouden van de staatscourant en andere bronnen, en het indienen van zienswijzen op overheidsplannen.

Risicoanalyse van een windturbine nabij locatie De Staart te Houten

Als onderdeel van het plan om een windturbine te plaatsen op een strook grond tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en een verbindingsweg in Houten heeft ECN in opdracht van de gemeente een risicoanalyse uitgevoerd voor passanten op de weg, op het water en door de lucht. De gemeente Houten is bevoegd gezag en verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. Twee locaties - op een onderlinge afstand van 50 meter - zijn daarbij onderzocht. `Risico' is de kans op een incident in combinatie met de gevolgen van dat incident. De risico's zijn getoetst aan de richtlijn van Rijkswaterstaat en NS. Het gaat om incidenten als mastbreuk, afvallen van de gondel of bladbreuk en de kans op dodelijke ongevallen als gevolg.
Het blijkt dat voor beide locaties het IPR en GR niet wordt overschreden (IPR = individueel passantenrisico, MR = maatschappelijk risico). Wel is er een risico dat passerende fietsers getroffen kunnen worden door afvallend ijs in geval van stilstand en ijsvorming op de rotors in vriesweer. Een goede veiligheidsmaatregel is om het rotorvlak parallel te kruien aan de Heemsteedseweg.