Gemeente Hilversum

Begraafplaats Bosdrift volgend jaar weer opengesteld

Rijksmonument begraafplaats Bosdrift, bestaat al sinds 1890 en is na 'Gedenck te Sterven' de oudste buitenbegraafplaats van Hilversum. In de jaren zestig was de Bosdrift vol en werd gesloten. Er mochten alleen nog overledenen worden bijgezet in bestaande (familie)graven. Maar vanaf januari 2005, zo'n veertig jaar na sluiting, zal deze begraafplaats na een groene opfrisbeurt in de geest van zijn ontwerper, landschapsarchitect Springer, weer worden opengesteld en kunnen nieuwe graven weer worden uitgegeven. Maar voordat het zover is, wil de gemeente duidelijkheid over de historische en monumentale waarde van deze begraafplaats. Ook het huidige bestand van eigenaren (rechthebbenden) van de ruim 2000 (familie)graven moet worden geactualiseerd omdat dat verre van volledig is. De begraafplaats Bosdrift moet begin volgend jaaralsherborenvanstartkunnengaan.

Historisch en monumentaal onderzoek
De Historische Kring Albertus Perk onderzoekt of op begraafplaats Bosdrift bekende personen begraven liggen. Dit onderzoek is bijna afgerond. Namen en achtergronden van onder meer bestuurslieden, wetenschappers en kunstenaars zijn in volgorde van belangrijkheid vastgelegd.
Ook de monumentale waarde van de vele grafmonumenten is door een specialist op dat gebied onderzocht en inmiddels afgerond. Van alle bevindingen is een overzicht gemaakt met foto en beschrijving van de bijzondere kenmerken van het desbetreffende grafmonument. Uiteindelijk zullen de resultaten van het historische en monumentale onderzoek de basis vormen voor het restauratieplan. Dit plan zal worden gemaakt in goed overleg met de Rijksdienst voor Monumentenzorg in Zeist.

Meldingsplicht eigenaar familiegraf
Vanaf 1890 zijn er vele contracten voor onbepaalde tijd afgesloten met eigenaren (rechthebbenden) van familiegraven. Daarin staat onder meer de plicht veranderde situaties (bijv. verhuizing of overschrijving grafrecht) binnen een half jaar schriftelijk te melden bij de begraafplaatsbeheerder en het grafmonument/de grafsteen technisch in goede staat te houden. Blijft de eigenaar in gebreke dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben, zoals het verlies van de grafrechten. Vanaf het ontstaan van deze begraafplaats werden alle gegevens door de Burgerlijke Stand handmatig bijgehouden en 105 jaar later, in 1995, geautomatiseerd ingevoerd op basis van de laatste schriftelijke meldingen van de eigenaar. Veel informatie klopt niet meer omdat wijzigingen, ondanks de verplichting, niet altijd werden gemeld. Ook veel (familie)graven verkeren in zeer slechte staat. Redenen genoeg voor de gemeente om met de feitelijke eigenaren in contact te willen komen, zodat alle informatie straks weer up to date zal zijn.

Intensieve opsporing
Zo'n 1200 personen moeten worden opgespoord. Gestart is met het verzenden van brieven op basis van de laatste gegevens. Gelijktijdig is een bordje met een oproep om informatie bij het graf geplaatst. Dat bordje blijft daar maximaal één jaar blijft staan. Veel brieven zijn inmiddels terugontvangen, waardoor een schifting is ontstaan tussen juiste en niet-juiste gegevens. De laatste worden verder onderzocht bij de Burgerlijke Stand. Als er sprake blijkt van een verhuizing verhuist het onderzoek mee, zo nodig tot ver over de grens, opdat de feitelijke eigenaar alsnog een beslissing kan nemen over het familiegraf. Als het spoor na het verstreken jaar is doodgelopen, vervallen het graf en de rechten aan de gemeente.

Oproep
Indien u informatie heeft over veranderde situaties ten aanzien van de familiegraven op de Bosdrift, dan zouden wij het zeer op prijs stellen als u deze informatie in het belang van het onderzoek met ons wilt delen. U kunt dan contact opnemen met de beheerder van de begraafplaatsen, de heer J. van Veenendaal. U kunt hem bereiken via het kantoor van begraafplaats Zuiderhof, telefoon (035-) 621 0960.