SOS-Kinderdorpen vraagt scholieren in Nederland 'Wat is het tegenovergestelde woord van geweld?'

Cabaretière Sanne Wallis de Vries: "Kinderen en geweld: dat rijmt letterlijk niet. Een goed idee om juist hun een woord voor het tegenovergestelde van geweld te laten bedenken."

Amsterdam, 17 november 2004 - Liefde/Haat. Vrede/Oorlog. Maar wat is het tegenovergestelde woord van geweld? Daar heeft de Van Dale geen antwoord op. Met de verharding van de Nederlandse maatschappij lijkt het tot stand komen van zo'n woord helaas verder weg dan ooit.

Vandaag start SOS-Kinderdorpen een landelijke actie waarmee ze scholieren in Nederland wil laten nadenken over 'het tegenovergestelde van geweld'. De organisatie is op zoek naar een nieuw Nederlands woord dat deze betekenis zal dragen. Het is toch opmerkelijk dat iedereen weet wat geweld is, maar dat een begrip dat het tegenovergestelde verwoordt niet bestaat.

Naast een nieuw woord vraagt SOS-Kinderdorpen de jeugd ook een foto in te zenden dat hun gevoel bij 'geen geweld' uitdrukt.

De komende vijf weken kunnen middelbare scholieren hun zelfbedachte woord én hun zelfgemaakte foto insturen, die het tegenovergestelde van geweld betekenen. Dit kan via een speciale actiepagina op de website www.soskinderdorpen.nl. Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden woorden en beelden. Cabaretière Sanne Wallis de Vries - zelf net moeder geworden en ondermeer bekend van het televisieprogramma 'Kopspijkers' - is supporter van deze actie en is één van de juryleden. Sanne Wallis de Vries: "Kinderen zijn als woorden, soms. Ze geven allebei betekenis aan de dingen om ons heen." Een ander jurylid is Van Dale Lexicografie en ook Hans Eenhoorn, bestuurslid van SOS-Kinderdorpen en lid van Verenigde Naties Millenium Taskforce on Hunger neemt plaats in de jury.

SOS-Kinderdorpen wil met deze actie een positief geluid laten horen, waarin scholieren een hoofdrol krijgen, zodat Nederland bewust wordt gemaakt van een samenleving zonder geweld. Hiervoor worden alle middelbare scholen en een groot aantal basisscholen in Nederland benaderd. Ook is er lesmateriaal ontwikkeld dat te vinden is op de actiepagina van www.soskinderdorpen.nl.

Vier scholen hebben de actie al omarmd en aangegeven actief haar scholieren te benaderen. Het gaat om de volgende scholen: - Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen; - Agnieten College afdeling Carolus Clusius in Zwolle; - Vellesan College in IJmuiden;
- Basisschool de Morskring in Leiden;

Op woensdag 22 december maakt de jury het winnende woord en het winnende beeld bekend.

Algemeen directeur van SOS-Kinderdorpen Albert Jaap van Santbrink: "We worden in de media momenteel overspoeld door negatieve berichten. SOS-Kinderdorpen wil een positief geluid laten horen als een tegenhanger van deze negatieve berichtgeving. Wij willen scholieren laten nadenken over een samenleving zonder geweld en over de mooie en positieve dingen van en in het leven. En als de jeugd ons leert hoe zij de wereld zonder geweld zien, kunnen we daar als volwassenen nog veel van leren."

Vandaag start SOS-Kinderdorpen ook de foto-expositie 'Seeing Beyond Violence', waarin kinderen uit SOS-kinderdorpen hun visie op 'non-violence' laten zien. Deze expositie zal tot 9 januari in Madurodam te zien zijn.

Ingezonden persbericht


Over SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen is een niet-overheidsgebonden particuliere kinderhulporganisatie, die zich wereldwijd inzet voor de opvang van kinderen die er helemaal alleen voor staan, ongeacht hun nationaliteit, geloof of huidskleur. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen een blijvend, liefdevol thuis en een nieuwe toekomst in hun eigen land en geeft ze een moeder, broertjes en zusjes, een huis en een dorp. De organisatie is met ruim 430 SOS-kinderdorpen actief in 132 landen.

SOS-Kinderdorpen weet als geen ander wat geweld met kinderen kan doen; de kinderhulp organisatie vangt al 55 jaar weeskinderen op die in hun verleden vaak met veel geweld hebben gekampt. Omdat geweld niet alleen een fenomeen in oorlogsgebieden is, maar ook steeds meer een onderdeel van de Nederlandse maatschappij lijkt te worden, onderstreept SOS-Kinderdorpen het belang om kinderen ook het tegenovergestelde van geweld te laten zien.



Ingezonden persbericht