Beroeps- en voedselallergie: aandacht voor allergeenextracten
Op 17 november 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7)
promoveert Nicolette de Jong op haar proefschrift Beroeps- en
voedselallergie: aandacht voor allergeen extracten aan de Erasmus
Universiteit Rotterdam.
Het diagnosticeren van een beroeps- of voedselallergie is buitengewoon
lastig. De promovenda richtte haar onderzoek op welke stoffen of
voedingsmiddelen allergie veroorzaken, en op allergeenextracten voor
diagnostiek. Allergieën onder kasmedewerkers (paprika- en
chrysantteelt) en bloemisten nemen de laatste jaren fors toe; in de
paprikateelt heeft bijna een derde van de van de medewerkers een
beroepsallergie voor het stuifmeel en in de chrysantteelt 16%. Als
oplossing voor allergische medewerkers in de paprikateelt heeft men
grote hoeveelheden bijen in de kassen uitgezet. Het bleek dat de bijen
het stuifmeel bijna helemaal uit de bloemetjes halen, dat de paprika
daar geen schade van ondervindt en dat de neusklachten bij de
werknemers duidelijk afnamen. De werknemers kunnen hierdoor hun baan
behouden.
Onderzoek naar het voorkomen van beroepsgebonden allergie voor latex
met 'in huis geprepareerde' latex handschoenextracten heeft ertoe
geleid dat in het Erasmus MC met latexvrije of latexarme handschoenen
wordt gewerkt. Wat betreft voedselallergie hebben veel patiënten
klachten na het eten van perzik, hazelnoot, koriander en sesamzaad. De
Jong concludeert dat 'in huis geprepareerde' allergeenextracten
geschikt en onmisbaar zijn voor de diagnose van beroeps- en
voedselallergieën.
Promotor: prof.dr. H.A.P Pols, Inwendige geneeskunde, in het bijzonder
klinische endocrinologie en stofwisselingsziekten
Info: Interne en Externe Betrekkingen, tel. (010) 408 1216/1777
e-mail: persberichten@daz.eur.nl
gewijzigd op 11 nov 2004 14:15
Erasmus Universiteit Rotterdam