Ingezonden persbericht


Persbericht, 16 november 2004

Geachte redactie,

Een week geleden testte het bedrijf Northrop Grumman Space Technologies een krachtige laser voor het Amerikaanse raketschild. Het is de bedoeling deze megawatt-laser, die meer vermogen heeft dan tienduizend gloeilampen, in te bouwen in aangepaste Boeing 747-vliegtuigen. Die moeten vijandelijke intercontinentale raketten (ICBM's) neerhalen voor ze op snelheid komen. Een werkgroep van de American Physical Society APS rekende het raketschild door en kwam tot de pijnlijke conclusie: raketten neerhalen met lasers is fictie, geen wetenschap.

Kennislink besteedt vandaag in een nieuwsartikel aandacht aan de anti-raket laser. U kunt dit bericht én ons achtergrondartikel over het APS-rapport met bronvermelding (www.kennislink.nl) vrij van rechten in uw publicatie overnemen:

Laser zonder toekomst

In een Californische hangar werd op 10 november 2004 een krachtige laser getest. Die moet in aangepaste Boeings de V.S. beschermen tegen vijandelijke raketten. Hopeloos, berekenden natuurkundigen van de American Physical Society. www.kennislink.nl rapporteert over de (on)mogelijkheden van het Amerikaanse raketschild.

Een fractie van een seconde lang vuurde de megawatt-laser van Northrop Grumman Space Technology en produceerde daarbij evenveel energie als tienduizend gloeilampen, allemaal gebundeld op één stukje doelwit. Het bedrijf ontwierp de laser voor het Airborne Laser team van Boeing Integrated Defense Systems. De laser heeft genoeg vermogen om van een paar honderd kilometer afstand de romp van een vijandelijke raket te laten smelten. Is dat genoeg? Een werkgroep van de American Physical Society (APS) onder leiding van David Barton denkt van niet, maar Northrop Grumman-president Wes Bush laat zich daardoor niet uit het veld slaan. "Dit is een geweldige prestatie", reageerde hij in het wetenschappelijk
tijdschrift 'Nature'.

De APS-werkgroep blijft skeptisch over het raketschild. Volgens hen kan een raket of laser een vijandelijke raket zelden op tijd bereiken.

+++