Persbericht
17 november 2004
VS willen samenwerken bij klimaatbeleid
De Verenigde Staten willen in het klimaatbeleid samenwerken met andere landen. Vooral de toekomst van het klimaatbeleid na 2012 (post-Kyoto) speelt daarbij een belangrijke rol. Dit blijkt uit gesprekken die staatssecretaris Van Geel (milieu) maandag en dinsdag in de VS heeft gevoerd.
Van Geel reist deze maanden als voorzitter van de raad van Milieuministers de wereld rond om te onderzoeken of en onder welke voorwaarden landen zoals China, India, Zuid Afrika, Brazilie en de VS bereid zijn om samen over de toekomst van het klimaatbeleid te spreken. Dit gebeurt als voorbereiding op de grote klimaatconferentie (CoP 10) in Buenos Aires volgende maand. Daar zal onder andere de vraag aan de orde komen hoe toegewerkt kan worden naar een mondiaal klimaatbeleid.
Belangrijkste resultaat van de gesprekken in de VS is de bereidheid van de Amerikanen om over lange termijn strategieën te spreken voor het klimaatbeleid. Van Geel: 'Tot nu toe was alle aandacht gericht op het Kyoto-protocol. Maar nu staat de deur open naar een reeks informele besprekingen, die op den duur kunnen leiden naar concrete mondiale afspraken. De Russische ratificatie van het Kyoto-protocol werkt als een katalysator in deze discussie. Het is een belangrijke stap voorwaarts, waardoor andere landen bereid zijn om over de verdere toekomst te spreken. Het blijkt dat de VS zich wel degelijk gebonden voelen aan de VN Klimaatconventie, maar niet enthousiast zijn over alle instrumenten, zoals het Kyoto-protocol. Ik vind daarom dat we niet moeten verzanden in principiële discussies, maar moeten kijken hoe we hen dan wél aan boord kunnen krijgen. Want de VS onderkennen dat het klimaatprobleem wordt veroorzaakt door menselijk handelen, en dat is voor mij een belangrijk signaal.'
Nederland heeft in de VS een aanvraag ingediend om deel te kunnen nemen aan het Carbon Sequenstration Leadership Forum. In dit partnership werken zestien landen waaronder de VS, China, Brazilie, Duitsland, Rusland Japan en Engeland samen in onderzoek naar transport en opslag van CO2. Voor Nederland kan deze samenwerking in de toekomst grote kansen bieden in bijvoorbeeld de opslag van CO2 in oude gasvelden. Nederland ondersteunt al een aantal proefprojecten van onder andere Gaz de France. Opslag van CO2 is één van de mogelijke manieren om de klimaatverandering te beteugelen.
In de VS zijn gesprekken gevoerd met de door president Bush aangewezen voorzitter James Connaughton van de White House Council on Environmental Quality, de hoogst verantwoordelijke voor het klimaatbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Paula Dobriansky, bewindvoerder Mike Leavitt van het Environmental Protection Agency en bewindvoerder Andrew Natsios van het US Agency for International Development. Dinsdag 16 november spreekt Van Geel nog met Commisionar Erin Crotty van het New York Environment Conservation Department en bewindvoerder Jeanne Herb van het New Jersey Department of Environmental Protection. Later deze week brengt Van Geel een bezoek aan Brazilie en Argentinie.
Meer informatie:
Dossier Klimaatverandering ( http://www.vrom.nl/klimaatverandering )
(achtergrondinformatie over het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid)
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18857 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer